Το ΚΑΒΑΔΙ της Καλύμνου

Το ΚΑΒΑΔΙ της Καλύμνου

Οι γυναίκες της Καλύμνου, όπως και οι άνδρες τους, διατηρούν όλην τους την δωρική αρρενωπότητα, που κληρονόμησαν από παππούδες και γιαγιάδες. Χεροδύναμες κι εργατικές, κάνουν πολλά και γερά παιδιά, που τ' ανατρέφουν με σπαρτιάτικη αντίληψη.

Πανέμορφες και οι παραδοσιακές τους φορεσιές. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Παραδοσιακέςφορεσιές της Ελλάδος».

Η ονομασία της φορεσιάς, το καβάδι, αποδίδεται στο εξωτερικό κομμάτι που είναι καβάδι, δηλαδή, ένδυμα κοπής, ράσου ή αντερί. Το καβάδι ήταν αρχικά η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου, που αργότερα, απλοποιήθηκε, τροποποιήθηκε και εξελίχθηκε σε φουστάνι.

Μεγαλύτερο λαογραφικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει το καβάδι, με πολλά μικρασιάτικα στοιχεία στο σύνολό της. Αποτελείται από το πουκάμισο, το καβάδι, την νεντρέικη (υδραίικη) ζώνη, τις κάλτσες και τα παπούτσια. Στο κεφάλι, το σταμπωτό τσεμπέρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΛΥΜΝΟ, ΕΔΩ.

Το κλασσικό καβάδι όμως, όπως που φορούσαν οι παλαιότερες Καλύμνιες, αλλά και πολλές από τις σύγχρονες, γινόταν από τα «λυώνια» λεγόμενα μεταξωτά της Λυών (Γαλλίας), χρυσαφί, σκούρο πράσινο, βυσσινί ή μπλε.

ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.1.2022.

ΚΑΒΑΔΙ Καλυμνου, γυναικες Καλυμνος, καββαδι δωριεις σπαρτιατικη αντιληψη, σπαρτη, παραδοσιακη φορεσια Παραδοσιακες φορεσιες ενδυμα κοπης, ρασος αντερι κοπη, παραδοσιακη γυναικεια φορεσια φουστανι, λαογραφια μικρασιατικα μικρα ασια, πουκαμισο, νεντρεικη υδραιικη υδρεικη ζωνη, υδρας υδρα καλτσα παπουτσια κεφαλι, σταμπωτο τσεμπερι, Καλυμνιες, λυωνια μεταξι μεταξωτα Λυων Γαλλιας, γαλλια χρυσαφι, σκουρο πρασινο, βυσσινι μπλε
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ