Εντοπισμένα προβλήματα στην ιστορική Γέφυρα της Καρύταινας από το 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε!!!

Εντοπισμένα προβλήματα
στην ιστορική Γέφυρα Καρύταινας
από το 2014,
αλλά μέχρι σήμερα
δεν έχει γίνει τίποτε!!!

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, στην ερώτηση με θέμα: «Άμεσες ενέργειες για τη διάσωση της Γέφυρας της Καρύταινας»:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ, ΕΔΩ.

Το γεφύρι εικονιζόταν στο παλιό πεντοχίλιαρο...
για όποιον το θυμάται ακόμη...
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «​Την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διάσωση της ιστορικής πέτρινης Γέφυρας της Καρύταινας, μία από τις εμβληματικότερες μεσαιωνικές γέφυρες της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ως δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικό έργο της εποχής, επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσε τις φθορές και τις βλάβες που παρουσιάζει η Γέφυρα της Καρύταινας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο, και αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάθεσης των μελετών, ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του Φεβρουαρίου 2022. Στη δευτερολογία της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι οι φθορές και οι βλάβες της Γέφυρας είχαν ήδη καταγραφεί από το 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και το 2015 είχε ετοιμαστεί η σχετική τεχνική έκθεση. Εντούτοις, κατά την περίοδο 2015-2019, δεν προχώρησε κανένα έργο για την αποκατάσταση του μνημείου, κάτι το οποίο αποτελεί «κανόνα» για πληθώρα έργων πολιτισμού αυτής της περιόδου ανά την επικράτεια. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου».

Την επίκαιρη ερώτηση ένακε η βουλευτής, Φ. Πιπιλή.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ (κρατήθηκε η ανορθογραφία του), ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.2.2022.

βλαβες Γεφυρα της Καρυταινας Αρκαδιας, ιστορικο διατηρητεο μνημειο προστατευομενο γεφυρι πεντοχιλιαρο Αρχαιολογικος Νομος, εργα αποκαταστασης Υπουργειο Πολιτισμου φθορες βλαβη 2014 2015 μνημειο, Καρυταινα Αρκαδια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ