Το Αρχαιολογικό Μουσείο Οδυσσού έχει 33.000 βιβλία και 170.000 αρχαία έργα τέχνης, μόνο από την Νότια Ουκρανία!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Οδυσσού
έχει 33.000 βιβλία
και 170.000 αρχαία έργα τέχνης,
μόνο από την Νότια Ουκρανία!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδυσσού, που ιδρύθηκε το 1825, είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ουκρανία.

Διοικείται από την Ουκρανική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου, αριθμεί περίπου 170.000 αρχαία τεχνουργήματα είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή αρχαιολογικών αντικειμένων, που σχετίζονται με την αρχαία ιστορία της Νότιας Ουκρανίας, από την Λίθινη Εποχή έως τον Μεσαίωνα. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης συλλογές έργων της κλασσικής αρχαιότητας από την Ελλάδα, την Ρώμη και την Κύπρο καθώς και την αρχαία Αίγυπτο.

Η συλλογή εκτίθεται σε 10 τμήματα κατανεμημένα σε δύο ορόφους ενός υπέροχου κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα F. Gonsiorovsky, το οποίο άνοιξε για το κοινό το 1883.

Το Τμήμα Βιβλιοθήκης του μουσείου διαθέτει πάνω από 33.000 βιβλία και περιοδικά.

Στο μουσείο λειτουργεί επίσης τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης:

• Το 2008 ένα παράρτημα του Μουσείου της Οδυσσού - το Μουσείο Ιστορίας και Αρχαιολογίας - άνοιξε στο νησί Zmeinyi (Νησί των Φιδιών) στον Εύξεινο Πόντο /  Μαύρη Θάλασσα.

• Επίσης από το 2008 στο μουσείο λειτουργεί Υπαίθρια Μόνιμη Έκθεση με τα λείψανα αρχαίου οικισμού (5ου – 3ου αι. π.Χ.), που είχαν ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η πρώτη στην Νότια Ουκρανία. Η έκθεση Open Air βρίσκεται στη λεωφόρο Primorsky στην Οδυσσό.

Το 2008 η μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Οδυσσού έλαβε τον τίτλο του Εθνικού Θησαυρού από την Ουκρανική Κυβέρνηση (22.10.2008, № 1345-r).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΔΥΣΣΟΥ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2022.

 

Αρχαιολογικο Μουσειο Οδυσσου, 1825, Ουκρανια Ουκρανικη Ακαδημια Επιστημων Ουκρανιας συλλογη αρχαια τεχνουργηματα εργα τεχνης αρχαιολογικα αντικειμενα ιστορια Νοτια Ουκρανια, Λιθινη Εποχη Μεσαιωνας κλασσικη αρχαιοτητα Ελλαδα, Ρωμη Κυπρος Αιγυπτος κτηριο σχεδιο αρχιτεκτονας F. Gonsiorovsky, 1883 Βιβλιοθηκη βιβλια περιοδικο Συντηρησης και Αποκατασταση 2008 Οδησσος Ιστοριας και Αρχαιολογιας νησι Ζμεινυι Ζμεινιι Zmeinyi των Φιδιων φιδια φιδι Ευξεινος Ποντος / Μαυρη Θαλασσα Υπαιθρια μονιμη εκθεση υπαιθριο οικισμος 5ος – 3ος αιωνας πΧ αρχαιολογος Οδησσου Εθνικος Θησαυρος Ουκρανικη Κυβερνηση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ