Του Γιώργου Λεκάκη
Επιστήμονες ανέλυσαν
υπολείμματα σε 28 κεραμικά αγγεία και επιτραπέζια σκεύη 5.000 χρόνων (της Χαλκολιθικής
/ Harappan εποχής, όπως λέγεται τοπικά, περ. 3300–2000 π.Χ.) που ανακαλύφθηκαν
στο Σικαρπουζε / Shikarpurge στην Κοιλάδα του Ινδού ποταμού, Indu Valleys στο βόρειο
Gujarat της νυν βορειοδυτικής Ινδίας.
Συνέκριναν αυτά που βρήκαν,
με υπολείμματα από αρχαιότερα αγγεία της Εποχής του Χαλκού, που κατασκευάσθηκαν
από ημινομάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, που ζούσαν στην Ντατρανα / Datrana και
στο Λοτεσβαρ / Loteshwar, της ιδίας περιοχής.
Οι ερευνητές εντόπισαν άγρια
και καλλιεργημένα φυτά ως τρόφιμα, σε δοχεία της Εποχής του Χαλκού. Οι
περισσότεροι από τους κόκκους αμύλου που εντοπίστηκαν στα αγγεία από την
Datrana ήταν είτε σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη ή άγριοι συγγενείς τους, που μπορεί
να είχαν φέρει από αλλού. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα άμυλα στα δοχεία από το
Shikarpur και το Loteshwar προέρχονταν από φασόλια. Πολλά από τα αγγεία και από
τις τρεις τοποθεσίες περιείχαν ζωικά λίπη, από παμφάγα ζώα, όπως χοίρους,
πουλιά ή κουνέλια, παρ’ όλο που τα περισσότερα οστά ζώων από αυτές τις
τοποθεσίες ανήκουν σε βοοειδή, νεροβούβαλους, πρόβατα, κατσίκες, άγρια ελάφια
και αντιλόπες (του είδους nilgai). Τα λίπη από τα μηρυκαστικά ζώα χρησιμοποιούνταν
πολύ λιγότερο στην μαγειρική. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η
έλλειψη κεγχριού στις αρχαίες χύτρες υποδηλώνει ότι η βασική καλλιέργειά τους προοριζόταν
για την κατασκευή ψωμιού.
ΠΗΓΗ: Akshyeta Suryanarayan, Juan José García-Granero, Marco Madella (Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra) «Integrating Lipid and Starch Grain Analyses From Pottery Vessels to Explore PrehistoricFoodways in Northern Gujarat, India», https://doi.org/10.3389/fevo.2022.840199, στο Frontiers in Ecology and Evolution, 16.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2022.
This study attempts a holistic approach to past foodways in prehistoric
northern Gujarat, India, by considering evidence of food production,
distribution, preparation and consumption. We present here the results of a
pilot residue study, integrating lipid and starch grain analyses, conducted on
28 ceramic vessels from three Chalcolithic/Harappan settlements (c. 3300–2000
cal. BC) in northern Gujarat, which are discussed in the light of previous
evidence of plant and animal acquisition and preparation strategies in this region.
We aim to explore how the prehistoric inhabitants of northern Gujarat
transformed ingredients into meals, focusing on how different foodstuffs were
processed. When assessed on their own, the lipid and compound-specific isotopic
data suggest that animal fats were primarily processed in ceramic vessels,
specifically non-ruminant fats. However, lipid residue analysis favors the
detection of fat-rich animal products and is often unable to disentangle
signatures resulting from the mixing of plant and animal products. The
incorporation of starch grain analyses provides evidence for the processing of
a range of plants in the vessels, such as cereals, pulses and underground
storage organs. Together, the results provide a holistic perspective on
foodways and a way forward in overcoming preservational and interpretational
limitations.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook