Ηλιακό ρολόι 3.300 χρόνων βρέθηκε στην Ουκρανία – ίσως το αρχαιότερο!

Ηλιακό ρολόι 3.300 χρόνων
βρέθηκε στην Ουκρανία
– ίσως το αρχαιότερο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια λαξευμένη πλάκα που ανακαλύφθηκε σε έναν τύμβο (της Εποχής του Χαλκού, 13ου – 12ου αιώνα π.Χ.) με τάφο με ξύλινο πλαίσιο, στις στέπες μεταξύ των Ουραλίων και του ποταμού Βορυσθένη (νυν Δνείπερου) της Ουκρανίας. Το 2011, στην Ουκρανία είναι το αρχαιότερο ηλιακό ρολόι της χώρας, αλλά και ίσως αρχαιότερο πέτρινο ηλιακό ρολόι που έχει βρεθεί ποτέ! Τον βρήκε το 2011, μια ομάδα αρχαιολόγων με επί κεφαλής τον Yurii Polidovich του Μουσείου Περιφερειακών Σπουδών του Ντόνετσκ.

Η Larisa Vodolazhskaya του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας, ειδικευμένη στα βραχογραφήματα της Εποχής Χαλκού, ανέλυσε τα σημάδια και στις δύο πλευρές της πέτρας και διαπίστωσε ότι το ελλειπτικό σχέδιο στην μία πλευρά είναι σύμφωνο με ένα ηλιακό ρολόι, που μπορούσε να δείχνει τον χρόνο, με βήματα μισής ώρας.

«Οι χαράξεις / σημάνσεις στα ευρεθέντα ηλιακά ρολόγια είχαν γίνει για το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο ευρέθησαν», είπε.

Το ηλιακό ρολόι ηλικίας άνω των 3.000 χρόνων θα είχε προσαρμοστεί στην καθημερινή αλλαγή θέσης του ήλιου, πράγμα που απαιτεί μια εκλεπτυσμένη κατανόηση της γεωμετρίας και της αστρονομίας, από τους ανθρώπους του πολιτισμού που το κατασκεύασαν. Στην περιοχή εντοπίζεται ο πολιτισμός Srubnaya ή Srubna.

Η άλλη πλευρά της πέτρας είναι σκαλισμένη με δύο ηλιακά ρολόγια, αλλά το ένα από τα δύο, μάλλον δεν έδειχνε τον χρόνο… Τι έδειχνε η άλλη πλευρά λοιπόν;

ΠΗΓΗ: St. Pappas «Gravetop Sundial Reveals Lost Civilization's Tech Savvy», "Ηλιακό ρολόι τύμβου αποκαλύπτει την τεχνολογική γνώση χαμένου πολιτισμού", 7.10.2013. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.10.2013.


Ηλιακο ρολοι 3.000 χρονια πριν Ουκρανια αρχαιοτερο λαξευμενη πλακα τυμβος Εποχη του Χαλκου, 13ος – 12ος αιωνας πΧ ταφος ξυλινο πλαισιο, στεπα Ουραλια ορη ποταμος Βορυσθενης Δνειπερος 2011, ρολογι πετρινο ωρολοι Ντονετσκ Ρωσια βραχογραφημα σημαδια ελλειψη ρολογιο χρονος, ωρα χαραξη / σημανση ηλιακα ρολογια γεωγραφικο πλατος 3.300 3.200 ηλιος γεωμετρια αστρονομια αρχαιοαστρονομια πολιτισμος Srubnaya Srubna, Σρουμπναγια Σρουμπνα σκαλισμα Gravetop Sundial Lost Civilization's Tech Savvy
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ