Καταστροφή, αποξήλωση, απόσπαση και αποδόμηση και αρχαίων (όχι μόνο βυζαντινών) εισηγήθηκε το ΚΑΣ, για τον Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης… Εγκληματική πράξη εις βάρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης!

Καταστροφή, αποξήλωση,
απόσπαση και αποδόμηση
και αρχαίων
(όχι μόνο βυζαντινών)
εισηγήθηκε το ΚΑΣ,
για τον Σταθμό Βενιζέλου
Θεσσαλονίκης…
Εγκληματική πράξη
εις βάρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης!

Σας είχαμε γράψει και προειδοποιήσει πως κάτω από τα βυζαντινά κατάλοιπα, υπάρχουν αρχαιότερα – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ – (μάθημα Α΄ Δημοτικού) που θα έχουν κι αυτά την ίδια τύχη…

Ιδού λοιπόν:

"Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των τεσσάρων Διευθύνσεων (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων καταλοίπων, που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του σταθμού Βενιζέλου κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, και τοποθετούνται μεταξύ του όψιμου 3ου και 6ου αι. μ.Χ. Η έρευνα υλοποιήθηκε μετά την προσωρινή απόσπαση των υπερκείμενων αρχαιοτήτων.

Βασική μέριμνα υπήρξε η προσπάθεια επαναφοράς των υποκείμενων αρχαιοτήτων, οι οποίες είτε θα αποτελέσουν υπόβαση των αρχαιοτήτων, που ήδη έχουν αποσπαστεί, είτε θα αναδειχθούν κατά περίπτωση, κάτω από αυτές, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και των χρήσεων της περιοχής, την επαλληλία των οικοδομικών φάσεων του πολεοδομικού ιστού της πόλης, της ιστορίας και στοιχεία της διαχρονίας της, την ακεραιότητα κατά το δυνατόν των υποκείμενων φάσεων, καθώς και τη διδακτική προβολή και έκθεσή τους, που δεν θα ήταν σε άλλη περίπτωση ορατά.

Συγκεκριμένα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των οικοδομικών φάσεων της ΝΑ νησίδας της ύστερης αρχαιότητας, οι οποίες αποτελούν ενιαίο σύνολο με τις ήδη αποσπασμένες αρχαιότητες, καθώς και υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αγωγών του δικτύου υποδομής των κεντρικών οδικών αξόνων ή τμημάτων αυτών, που αποκαλύφθηκαν κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, λαμβάνοντας υπόψη το ανελαστικό όριο της πλάκας του σταθμού. Οι αρχαιότητες κατά την επαναφορά τους στο κέλυφος του Σταθμού Βενιζέλου συμπεριλαμβάνονται στο προς επανατοποθέτηση μνημειακό σύνολο.

Το Συμβούλιο γνωμοδότησε, επίσης, υπέρ της απόσπασης τοίχου και υποκείμενων επάλληλων υποστρωμάτων του, προκειμένου να εκτεθούν ως δείγμα στρωματογραφίας εργαστηριακών χρήσεων εντός του Σταθμού Βενιζέλου. Παράλληλα, υπέρ της διερεύνησης με ανασκαφικό τρόπο τμημάτων μικρών δεξαμενών, αποσπασματικά σωζόμενων, και τμημάτων κτιστών αγωγών, προκειμένου να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα των υποκείμενων ανθρωπογενών επιχώσεων. Τέλος, το Συμβούλιο ζήτησε, σε επόμενη συνεδρίαση, να έρθει μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των παραπάνω αρχαιοτήτων, καθώς και την εξάντληση της ανασκαφικής διερεύνησης ως το πέρας των ανθρωπογενών επιχώσεων".

Το σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ:

«Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 1/3/2022 εισάγεται ως θέμα 2 η «Έγκριση ή μη διατήρησης των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν εντός κελύφους του σταθμού Βενιζέλου, από το υψόμετρο +5.30/+4.40 έως το υψόμετρο +3.50 (σχετικά βάθη από -6.30/-7.20 έως -8.10), κατά την β' φάση ανασκαφικής διερεύνησης που υλοποιήθηκε μετά την προσωρινή απόσπαση -δυνάμει της 326790/9-7-21 Υ.Α.- των υπερκείμενων αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης».

Το ΥΠΠΟΑ, μετά την αποξήλωση του σημαντικότατου βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου, προχωρά σε άλλο ένα βήμα καταστροφής, με την αποξήλωση, απόσπαση και αποδόμηση και των υποκείμενων αρχαιοτήτων (των πρώιμων βυζαντινών και των ρωμαϊκών, έως τη στάθμη +3,50).

Ως αρχαιολόγοι και ως πολίτες εκφράζουμε την οδύνη και ενόχληση μας που βλέπουμε την καταστροφική πορεία ενός έργου, στην οποία οδήγησε η επιλογή της απόσπασης και επανατοποθέτησης ενός εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου. Αυτό που συντελείται στη Βενιζέλου είναι μία εγκληματική πράξη σε βάρος των υλικών καταλοίπων της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Το ΥΠΠΟΑ ομολογεί έμπρακτα ότι το έργο του Σταθμού Βενιζέλου δεν θα παραδοθεί στα χρονοδιαγράμματα που ισχυριζόταν η Αττικό Μετρό. Όπως είναι σαφές από το θέμα του ΚΑΣ, ούτε οι αποσπάσεις των αρχαιοτήτων, ούτε βέβαια οι ανασκαφικές εργασίες στα πυκνά υποκείμενα στρώματα δεν έχει ολοκληρωθεί (γνωρίζουμε ότι οι ανθρωπογενείς αποθέσεις εκτείνονται έως το +1,50), ενώ για τις νέες αποσπάσεις και αποδομήσεις θα χρειαστεί εκπόνηση νέων μελετών, νέες συνεδριάσεις του ΚΑΣ και νέες Αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ.

Τα ερωτήματα που θέσαμε στην από 2/2/2022 επιστολή μας, κατά πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της Αττικό Μετρό, παρέμειναν αναπάντητα. Όπως εξ αρχής είχαμε προειδοποιήσει, η αλλαγή σχεδιασμού στο Σταθμό Βενιζέλου, με την καταστροφή της αυθεντικότητας του μοναδικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου, οδηγεί σε εκτροχιασμό του συνόλου του έργου της βασικής γραμμής και αδυναμία ολοκλήρωσής του ως το 2023».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2022.

Καταστροφη, αποξηλωση, αποσπαση και αποδομηση και αρχαιων βυζαντινων βυζαντινα ΚΑΣ, Σταθμος Βενιζελου μετρο Θεσσαλονικης εγκλημα Θεσσαλονικη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ