Η βιοτεχνική-χειροτεχνική
τυροκόμηση του μανουριού στην Βλάστη Κοζάνης γίνεται από τους κτηνοτρόφους που κατά την
διάρκεια του καλοκαιριού διατηρούν τα κοπάδια τους στον ορεινό και ημιορεινό
χώρο που ορίζεται από τα βουνά Άσκιο και Μουρίκι.
Η παραδοσιακή παρασκευή του μανουριού
γίνεται αποκλειστικά εποχικά, δηλαδή μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο,
γιατί τότε το γάλα έχει την απαραίτητη ποσότητα λίπους για να γίνει το τυρί.
Το μανούρι στην Βλάστη
παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και η τυροκόμηση γίνεται καθημερινά, αμέσως
μετά το άρμεγμα των ζώων, στην στάνη.
Παράλληλα, εκτός από ένα
εκλεκτό τυροκομικό προϊόν, το μανούρι αποτελεί ένα σύμβολο, ένα στοιχείο
αναφοράς της συλλογικής ταυτότητας της κοινότητας.
Για αυτούς που δεν ζουν πλέον
στη Βλάστη, το μανούρι έχει έναν ακόμη λόγο να είναι «νόστιμο»: έχει την γεύση
του σπιτιού στο οποίο με λαχτάρα επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook