Η τέχνη της παραδοσιακής τυροκόμησης του μανουριού Βλάστης Κοζάνης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Η τέχνη της παραδοσιακής
τυροκόμησης του μανουριού
Βλάστης Κοζάνης
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδας

Η βιοτεχνική-χειροτεχνική τυροκόμηση του μανουριού στην Βλάστη Κοζάνης γίνεται από τους κτηνοτρόφους που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διατηρούν τα κοπάδια τους στον ορεινό και ημιορεινό χώρο που ορίζεται από τα βουνά Άσκιο και Μουρίκι.

Η παραδοσιακή παρασκευή του μανουριού γίνεται αποκλειστικά εποχικά, δηλαδή μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, γιατί τότε το γάλα έχει την απαραίτητη ποσότητα λίπους για να γίνει το τυρί.

Το μανούρι στην Βλάστη παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και η τυροκόμηση γίνεται καθημερινά, αμέσως μετά το άρμεγμα των ζώων, στην στάνη.

Για τους Βλατσιώτες το μανούρι είναι «ο βασιλιάς των τυριών», γι’ αυτό και διοργανώνουν την «Γιορτή του μανουριού» κάθε Αύγουστο.

Παράλληλα, εκτός από ένα εκλεκτό τυροκομικό προϊόν, το μανούρι αποτελεί ένα σύμβολο, ένα στοιχείο αναφοράς της συλλογικής ταυτότητας της κοινότητας.

Για αυτούς που δεν ζουν πλέον στη Βλάστη, το μανούρι έχει έναν ακόμη λόγο να είναι «νόστιμο»: έχει την γεύση του σπιτιού στο οποίο με λαχτάρα επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2022.

τεχνη παραδοσιακη τυροκομια μανουρι Βλαστης Κοζανης αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδας ελλαδος, βιοτεχνια χειροτεχνια τυροκομηση Βλαστη κοζανη κτηνοτροφος καλοκαιρι κοπαδι ορεινος ημιορεινος χωρος βουνο Ασκιο Άσκιον ορος, Μουρικι, παραδοση παρασκευη μηνας Ιουλιος Αυγουστος, γαλα λιπος τυρι κατσικισιο γαλα αρμεγμα ζωο στανη κατσικα, αιγα, Βλατσιωτες βασιλιας των τυριων Γιορτη του μανουριου τυροκομικο προιον, συμβολο, συλλογικη ταυτοτητα κοινοτητα νοστιμο γευση σπιτι νοστος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ