ΜΟΥΜΙΕΣ ΜΩΡΩΝ και ΓΑΤΩΝ από την Ιχλάρα στην Αρχελαΐδα Καππαδοκίας!

ΜΟΥΜΙΕΣ ΜΩΡΩΝ και ΓΑΤΩΝ
από την Ιχλάρα
στην Αρχελαΐδα Καππαδοκίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μούμιες γατών, μωρών αλλά και ενηλίκων εκτίθενται στην αρχαία ελληνική Γαρσάουρα / μετέπειτα Αρχελαΐδα / Κολωνεια / νυν Aksaray, την «πύλη της Καππαδοκίας» - πόλη γνωστή και ως «ο πρώτος οικισμός της Κεντρικής Ανατολίας», παραξενεύουν τους επισκέπτες, στο μουσείο της πόλεως, όπου εκτίθενται.

Η Αρχελαΐς ονομάσθηκε από τον Αρχέλαο της Καππαδοκίας, τον τελευταίο βασιλιά της Καππαδοκίας.

Στο Μουσείο Αρχελαΐδος, το οποίο στεγάζει το πρώτο και μοναδικό τμήμα μούμιας στην νυν έκταση της Τουρκίας, εκτίθενται συνολικά 13 μούμιες, του 10ου - 12ου αιώνα μ.Χ., που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές μέσα και γύρω από την Αρχελαΐδα.

Ο διευθυντής του Μουσείου Αρχελαΐδος, κ. Yusuf Altın, έδωσε πληροφορίες για τις μούμιες, οι οποίες διατηρούνται σε προθήκες με ειδικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης:

«Είμαστε το μόνο μουσείο στην Τουρκία με τμήμα μουμιών. Υπάρχει μία μούμια στο Μουσείο της Αμάσειας και μία της Νίγδης, αλλά το μουσείο μας έχει το μοναδικό τμήμα που μούμιες εκτίθενται με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία.

Οι μούμιες στο μουσείο μας βρέθηκαν ως αποτέλεσμα των ανασκαφών στις εκκλησίες στην κοιλάδα της Ιχλάρα / Ihlara. Μερικές από τις μούμιες ευρέθησαν στις εκκλησίες που χτίστηκαν πριν από περίπου χίλια χρόνια, όπως λ.χ. στην εκκλησία Çanlı.

Η τεχνική ταρίχευσης στην Καππαδοκία ήταν διαφορετική σε σύγκριση με αυτήν στην Αίγυπτο. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΜΟΥΜΙΕΣ, ΕΔΩ.

Η μούμια μωρού είναι από μόνη της πολύ τεχνικό έργο.

Σε αυτή την τεχνική, αφού το άτομο πεθάνει, αφαιρούνται τα εσωτερικά όργανά του, λιώνεται κερί, και το πτώμα καλύπτεται με ένα στρώμα λούστρου. Στην συνέχεια καλύπτεται με ύφασμα και σάβανο.

Με αυτόν τον τρόπο θάβεται στο έδαφος και το πτώμα διατηρείται για αιώνες, αφού στεγνώσει. Οι μούμιες συνήθως είχαν κτερίσματα, όπως κεντήματα, περιδέραια, κλπ.

Τέλος, μια γάτα, που υπεραγαπούσε ο ιδιοκτήτης της, διατηρήθηκε επίσης με την τεχνική της μουμιοποίησης. Μια τέτοια μούμια γάτας βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Αυτή προσελκύει ιδιαίτερα την προσοχή των παιδιών-επισκεπτών».

ΠΗΓΗ: «Cats and babies:Thousand-year-old mummies in Turkey’s Aksaray», στο IHLAS NEWS AGENCY, 28.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.3.2022.

ΜΟΥΜΙΕΣ ΜΩΡΩΝ ΓΑΤΩΝ Ιχλαρα Αρχελαιδα Καππαδοκιας, μουμια γατα, μωρο, ενηλικας εκθεση αρχαια ελληνικη Γαρσαουρα / Αρχελαις Ακσαραι Ακσαραυ Aksaray, Ακ σαραι Ακ σαραυ Ak saray, πυλη Καππαδοκια κολωνεια, κολωνια Κεντρικη Ανατολια μουσειο Αρχελαος βασιλιας Αρχελαιδος, Τουρκια 10ος - 11ος 12ος αιωνας μΧ ανασκαφες Αμασεια Νιγδη, ανασκαφη εκκλησια κοιλαδα Ihlara εκκλησιες Τσανλι Κανλι Çanlı, ταριχευση Αιγυπτος, τεχνικο εργο, τεχνικη εσωτερικα οργανα κερι, λουστρο υφασμα σαβανο, κτερισματα, κεντημα, περιδεραιο, σαβανα μουμιοποιηση Cats and babies mummies Turkey
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ