Σπάνιο ρωσικό ρούβλι για την 300ή επέτειο της Δυναστείας των Ρωμανώφ, με 4 ελληνικά σύμβολα…

Σπάνιο ρωσικό ρούβλι
για την 300ή επέτειο
της Δυναστείας των Ρωμανώφ,
με 4 ελληνικά σύμβολα…

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτό το ρωσικό ρούβλι κόπηκε το 1913 για τον εορτασμό της 300ής επετείου της Δυναστείας των Ρωμανώφ, της τελευταίας αυτοκρατορικής δυναστείας στην Ρωσία, η οποία κυβέρνησε από το 1613 έως το 1917.

Αυτό το σπάνιο ασημένιο νόμισμα φιλοτεχνήθηκε κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα[1] Νικολάου Β', ο οποίος κυβέρνησε από το 1894 έως το 1917, μέχρι που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο όταν κατέρρευσε η Ρωσική Αυτοκρατορία, ανοίγοντας τον δρόμο για την Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ). Ο Νικόλαος Β' της δυναστείας των Ρωμανώφ ήταν ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας.

Το 1913, όταν κόπηκαν αυτά τα επετειακά νομίσματα, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από 4 χρόνια οι Ρωμανώφ δεν θα ήταν πλέον στον θρόνο. Αν και τα καμπανάκια είχαν αρχίσει να χτυπούν τουλάχιστον 30 χρόνια πριν…

Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη M. A. Kerzin. Είναι κατασκευασμένα από ασήμι, έχει διάμετρο 34 χλστ. και απεικονίζουν δύο τσάρους: Τον πρώτο Τσάρο Romanov, Mikhail Fedorovich, γνωστό ως Μιχαήλ Α', και τον τελευταίο, τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β'. Ο Μιχαήλ Φεντόροβιτς, συχνάκις απεικονίζεται με τσαρικά ρούχα και φρυγικό πίλο (οδυσσειακό σύμβολο, που έγινε… «καπέλο μονομάχων» / monomakh). Ο αυτοκράτορας Νικόλαος Β' απεικονίζεται με την στρατιωτική στολή του Δ΄ Συντάγματος Πεζικού των Φρουρών της Αυτοκρατορικής Οικογενειακής Ζωής. Τα πορτραίτα τους είναι φτιαγμένα σε κυκλικό πλαίσιο γύρω από ένα αρχαίο ελληνικό στολίδι / «Greek ornament» (εκτός από τον μαίανδρο, πανάρχαιο ελληνικό σύμβολο είναι και η γραμμή η οριζομένη από διακεκομμένες παύλες, ανάμεσα στις οποίες μεσολαβεί μία τελεία / κουκκίδα).

Στην δε πίσω όψη του νομίσματος, απεικονίζεται και 4ο ελληνικό πανάρχαιο σύμβολο, ο στεφανωμένος βασιλικός δικέφαλος αετός, σύμβολο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, παρμένο από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία[2], η οποία με την σειρά της το επήρε από πολλά αρχαία ελληνικά νομίσματα. Βλέπετε όλοι ζήλωσαν δόξαν Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου ξεκίνησε ο εκπολιτισμός των Ευρωπαίων στα σύγχρονα χρόνια, κάτι που δεν της συγχώρεσαν ποτέ…

Τέλος, πάνω από αυτόν η επιγραφή με το όνομα του ρουβλιού, και στο κάτω μέρος η ημερομηνία των 300 ετών των Ρωμανώφ: 1613-1913.

Αυτό το ρούβλι έχει μεγάλη ιστορική αξία…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.4.2013.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] τσάρος στα ρωσικά, παρμένο από το γερμανικό κάιζερ, το οποίο είναι από το ρωμαϊκό καίσαρ, το οποίο με την σειρά του είναι παρμένο από αρχαίο ελληνικό τίτλο, που βρίσκουμε ακόμη και στις επιγραφές γραμμικής Β΄ - βλ. λ.χ. Αρχ. Μ. Θηβών.

[2] Την κακώς λεγομένη Βυζάντιο ή Βυζαντινή.

Σπανιο ρουβλι δυναστεια Ρωμανωφ, Ρωσια, ελληνικα συμβολα 1913 Ρομανοφ, αυτοκρατορικη 1613 1917, σπανια ασημενιο νομισμα βασιλεια αυτοκρατορας Νικολαος Β, 1894 1917, παραιτηση θρονος καταρρευση Ρωσικη Αυτοκρατορια Σοβιετικη Ενωση ΕΣΣΔ τσαρος επετειακο νομισματα, καλλιτεχνη Κερζιν Κερτσιν M. A. Kerzin ασημι, τσαρι Romanov, Mikhail Fedorovich, Μιχαηλ Α, Φεντοροβιτς, τσαρικα ρουχα φρυγικος πιλος φρυγες καπελο μονομαχων / Monomakh, μονομαχοι μονομαχος αυτοκρατωρ στρατιωτικη στολη Δ Συνταγμα Πεζικου των Φρουρων της Αυτοκρατορικης Οικογενειακης Ζωης, πεζικο, φρουροι φρουρος Αυτοκρατορικη Οικογενειακη Ζωη πορτραιτα κυκλικο πλαισιο αρχαιο ελληνικο στολιδι / Greek ornament μαιανδρς, ελληνικο συμβολο γραμμη διακεκομμενη παυλα, τελεια / κουκκιδα στεφανωμενος δικεφαλος βασιλικος αετος, Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια αρχαιο ελληνικο νομισμα Κωνσταντινουπολη εκπολιτισμος Ευρωπαιοι επιγραφη Αγια Πετρουπολη ρωσικα, γερμανικα καιζερ, ρωμαικο καισαρ, επιγραφες γραμμικη Β Αρχαιολογικο Μουσειο Θηβων Βυζαντιο Βυζαντινη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ