Οικοπεδοποιείται αρχαιολογικός χώρος ΖΩΝΗΣ Α στην Λευκάδα, για να γίνει... beach bar! - Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των κατοίκων…

Οικοπεδοποιείται
αρχαιολογικός χώρος ΖΩΝΗΣ Α
στην Λευκάδα,
για να γίνει... beach bar!
Ψήφισμα Διαμαρτυρίας των κατοίκων…

Η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων κατά την Τακτική Συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2021, μετά από πρόταση συνέδρων, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την έντονη αντίρρηση των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων στην επιχειρούμενη παρέμβαση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης / ιδιωτικοποίησης για Ξενοδοχειακή – Τουριστική επένδυση στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, η οποία περιοχή εντάσσεται σε ΖΩΝΗ Α απόλυτης προστασίας, βάσει ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/52615/2684/21.6.2005-ΦΕΚ 1061/Β/27.7.2005, τόσο στον χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου όσο και στο γήπεδο του οινοποιείου του ΤΑΟΛ.

Συγκεκριμένα, η ως άνω Ομοσπονδία αναφέρει πως το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της ΠΕ Λευκάδας στο πρακτικό του της 21.1.2021 κατηγορηματικά γνωμοδοτούσε πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει παραχωρήσει ολόκληρο το γήπεδο του Τουριστικού Περιπτέρου σε Τουριστική / Ξενοδοχειακή εταιρεία, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Πολιτισμού η Αγία Μαύρα ΔΕΝ υπάρχει ως αρχαιολογικός χώρος!!! ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΥΚΑΔΑ, ΕΔΩ.

Εν συνέχεια, κάνουν λόγο για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού της 3ης Δεκεμβρίου 2021, ΑΔΑ: 6ΠΦΩ4653Π4-Σ0Υ - Α.Π 587897, βάσει της οποίας έμμεσα επιτρέπεται η παράδοση εννέα στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου του ως άνω Κάστρου, για τουριστική αξιοποίηση με χρήση beach bar και ταυτόχρονη κατάληψη όλου του γηπέδου από κουρτινοξαπλώστρες και στέγαστρα. Επίσης, η εν λόγω Ομοσπονδία θεωρεί τουλάχιστον προκλητική την, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αιτιολόγηση της νέας εγκριθείσας χρήσης, ως δήθεν κυλικείου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μνημείου, τη στιγμή κατά την οποία έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της γέφυρας Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας και προκρίνεται η δημιουργία υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας. Τέλος, η ως άνω Ομοσπονδία κάνει λόγο για ολικό αποκλεισμό της πόλης από το βόρειο παράκτιο μέτωπο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, έγινε ερώτηση (αρ. 4141 / 22.3.2022) προς την υπ. Πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη:

«Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Λάβατε υπ’ όψιν σας το πρακτικό του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου της Π.Ε. Λευκάδας της 21.1.2021, το οποίο αναφέρει την παραβίαση της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και το ψήφισμα της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, το οποίο αναφέρεται σε παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, αναφορικά με τους περιορισμούς της ΖΩΝΗΣ Α απόλυτης προστασίας, στην οποία εντάσσεται η εν λόγω περιοχή;».

Ερωτώντες οι βουλευτές Απ. ΑΒΔΕΛΑΣ και Κ. ΧΗΤΑΣ. Η απάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.3.2022.

Οικοπεδοποιηση αρχαιολογικος χωρος, Λευκαδα, ξενοδοχειο Ψηφισμα Διαμαρτυριας Λευκαδιτες 2022, μισθωση ιδιωτικοποιηση τουρισμος επενδυση Καστρο της Αγιας Μαυρας, ΖΩΝΗ Α Τουριστικο Περιπτερο γηπεδο οινοποιειο ΤΑΟΛ Δημοτικο Λιμενικο Ταμειο Αγια Μαυρα Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη beach bar κυλικειο Μνημειο γεφυρα Λευκαδας - Αιτωλοακαρνανιας υποθαλασσια ζευξη Αιτωλοακαρνανια 2021, παραβιαση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ