Θεολογική και Χημική επισκόπηση της Ανάστασης του Λαζάρου και του Χριστού σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο – των καθηγητών Θ. Μαυρομούστακου – Σ. Δεσπότη, έκδοση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεολογική και Χημική
επισκόπηση της Ανάστασης
του Λαζάρου και του Χριστού
σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο
- των καθηγητών
Θ. Μαυρομούστακου – Σ. Δεσπότη,
έκδοση του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

To βιβλίο με τίτλο «Θεολογική και Χημική επισκόπηση της Ανάστασης του Λαζάρου και του Χριστού σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο» κυκλοφορεί ήδη, παραμονές των εορτών του Πάσχα, από τις Εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο κ. Θ. Μαυρομούστακος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας και διδάκτωρ Θεολογίας του ΕΚΠΑ, και ο κ. Σ. Δεσπότης, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ.

Το βιβλίο επιστρατεύει την επιστήμη της Χημείας όχι για να αποδείξει αλλά για να ερμηνεύσει τα ευαγγελικά κείμενα. Η συμβολικότητα των αριθμών και το χημικό περιεχόμενο της σμύρνας και της αλόης γίνονται αφετηρία για τους συγγραφείς για να εξηγήσουν και να εμβαθύνουν τις περιγραφές των θεολογικών κειμένων. Ο Πλάτωνας, ο Πλωτίνος, ο Αριστοτέλης, ο άγιος Αυγουστίνος, συνυπάρχουν στο κείμενο και το υφαίνουν με τον ρόλο τους δίπλα στον Γαληνό, τον Παράκελσο, αλλά και τους Μπόιλ και Λαβουαζιέ. Ένα βιβλίο γραμμένο με τρόπο εύληπτο για το ευρύτερο μη εξειδικευμένο κοινό, ένα βιβλίο για όσους πιστεύουν αλλά και για όσους δεν πιστεύουν. Αλλάζοντας τη θέση στο κόμμα στη γνωστή ρήση, το βιβλίο μας προτρέπει στο: «πίστευε και μη, ερεύνα».

Σκοπός των Εκδόσεων ΕΚΠΑ είναι να αναβαθμίσουν το ρόλο του Πανεπιστημίου, όχι μόνο ως θεσμού παραγωγής και μετάδοσης Γνώσης αλλά και ως θεσμού διάχυσης της Γνώσης, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη Κοινωνία. Οι Εκδόσεις ΕΚΠΑ επιδιώκουν μία σφαιρική Πολιτιστική παρέμβαση που να αγκαλιάζει ισότιμα Ανθρωπιστικές Σπουδές, Επιστήμες και Τέχνες, τόσο μέσα από το βιβλίο, όσο και με διαδικτυακές θεματικές σειρές.

Βιογραφικά

Ο Θωμάς Μαυρομούστακος είναι καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ και από το 2020 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας. Είναι Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και διδάκτορας της Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας. Στη Θεολογία ερευνητικοί του στόχοι είναι να κατανοήσει τους πιθανούς συμβολισμούς των αριθμών και των ωρών στα Καινοδιαθηκικά κείμενα, οι οποίοι προάγουν την ερμηνεία και τη βαθύτερη κατανόησή τους.

 

Ο Σωτήρης Δεσπότης είναι καθηγητής του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας από το 2015 μέχρι το 2020. Είναι μέλος της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καινοδιαθηκολόγων (SNTS) και έχει δημοσιεύσει άρθρα στη γερμανική και την αγγλική γλώσσα. Είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» του ΕΚΠΑ, καθώς και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ιεραποστολής Άπω Ανατολής.


Βρείτε το βιβλίο στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων ΕΚΠΑΚεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας Α.Ε (Αθήνα: 212-2224400, Θεσσαλονίκη: 2310-968660).

Σελίδες 250

Διαστάσεις: 17x24

ISBN: 978‐960‐466‐263‐0.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.4.2022.


Θεολογικη Χημικη επισκοπηση Ανασταση του Λαζαρου Χριστου κατα Ιωαννην Ευαγγελιο Μαυρομουστακος Δεσποτης, εκδοση Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστημιο Αθηνων, Θεολογια Χημεια Αναστασις Λαζαρος Χριστος Ιωαννη Κοινωνικη Θρησκειολογια ερμηνεια ευαγγελικα κειμενα συμβολικοτητα αριθμος χημικο περιεχομενο σμυρνα αλοη Πλατωνας, πλατων, Πλωτινος, Αριστοτελης, ιερος Αγιος Αυγουστινος, Γαληνος, Παρακελσος, Μποιλ Λαβουαζιε πιστη Οργανικη συμβολισμος αριθμοι ωρα Καινοδιαθηκικα Καινη Διαθηκη Καινοδιαθηκολογος Ορθοδοξη Κληρονομια Διαθρησκειακος Διαλογος Πατριαρχικο Ιδρυμα Ιεραποστολη Απω Ανατολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ