Έκθεση «Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα», του Δ. Κατσίκη στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά», έως το 2023

Έκθεση «Πανοπλίες,
η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα»,
του Δ. Κατσίκη
στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Κοτσανά»,
έως το 2023

Η ετήσια έκθεση “Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα” άνοιξε τις πύλες της στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κ. Κοτσανά» (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Αθήνα).


Σύμφωνα με τον δημιουργό των έργων κ. Δημήτριο Κατσίκη, η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Ελληνικό & διεθνές κοινό ένα πανόραμα της Ελληνικής ιστορίας με κεντρικό οδηγό τις Πανοπλίες, τα έργα υψηλής μεταλλοτεχνίας που παράχθηκαν αδιάκοπτα από την Μυκηναϊκή Περίοδο (15ος αιώνας π.Χ), την Αρχαία μέχρι και την πτώση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (15ος μ.Χ αιώνας).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΑΡΧΑΙΑ ΟΠΛΑ. ΕΔΩ.
 Μέρος των εκθεμάτων βασίζεται σε ατόφια υπαρκτά αρχαιολογικά ευρήματα και μέρος αυτών σε δημιουργικές ανασυνθέσεις αρχαιολογικών σπαραγμάτων συνδυασμένων με φιλολογικές και εικονογραφικές πηγές (αγγειογραφίες, τοιχογραφίες κλπ). Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει και να περιεργαστεί φυσικού μεγέθους λειτουργικές πανοπλίες Μυκηναίων Ανάκτων (to-ra-ke” = θώρακας), λινοθώρακες, κωδωνόσχημους και μυώδεις θώρακες Οπλιτών της Αρχαϊκής, Κλασσικής και Ελληνιστικής περίοδου και Καταφρακτών.

Όλα τα έργα φιλοτεχνημένα αποκλειστικά με παραδοσιακές μεθόδους (σφυρηλάτηση, έλαση εν θερμώ) και αναβιωμένες αρχαίες τεχνικές χωρίς χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

«Οι πανοπλίες έχουν άρρητα ταυτιστεί με την ταυτότητα του Έλληνα, βρίσκονται παντού στην Ελληνική τέχνη για πάνω από 3.000 έτη. Είναι αδύνατον να φανταστούμε τον Αχιλλέα ,τον Λεωνίδα και τον Μ. Αλέξανδρο χωρίς αυτές. Μου πήρε πάνω απο 12 έτη πειραματισμών να μάθω να φιλοτεχνώ τις πανοπλίες, είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική τέχνη.Επίσης άλλα 5 έτη ακαδημαϊκής έρευνας», λέει ο κ. Δ. Κατσίκης.

Μια πρωτοποριακή έκθεση που συνδυάζει με άριστο τρόπο την Ελληνική τέχνη με την τεχνολογία, την αισθητική με την πρακτικότητα και αναβιώνει με ένα συναρπαστικό τρόπο την λησμονημένη τέχνη της Ελληνικής αρματοποιίας που τόσο έχει επηρεάσει την Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή ιστορική θεώρηση.

Καταρτισμένοι ξεναγοί του Μουσείου θα είναι διαθέσιμοι να ξεναγήσουν τον επισκέπτη απαντώντας εμπεριστατωμένα σε ερωτήσεις και απορίες.

Η έκθεση απευθύνεται σε φιλότεχνους, σε σχολεία, σε ιστοριοδίφες, σε φοιτητές, σε ιχνηλάτες της Ιστορίας, σε καλλιτέχνες κλπ.

Η διάρκεια της είναι ετήσια (Απρίλιος 2022 - Απρίλιος 2023). Ωράριο Μουσείου: 10 π.μ – 6 μ.μ. καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

Για περισσότερες πληροφορίες-κρατήσεις: τηλέφωνο: 211 4110044

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.4.2022.

εκθεση Πανοπλιες, τεχνη οπλισμος Αρχαια Ελλαδα Κατσικης Μουσειο Αρχαιας Ελληνικης Τεχνολογιας Κοτσανα, πανοπλια οπλο Αρχαια Ελληνικη Τεχνολογίια Κωτσανας οπλα μεταλλοτεχνια Μυκηναικη Περιοδος 15ος αιωνας πΧ Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια μΧ εκθεμα αρχαιολογικο ευρημα ανασυνθεση αρχαιολογια φιλολογια εικονογραφια αγγειογραφια τοιχογραφια Μυκηναιοι ανακτας αναξ torake θωρακας, θωραξ λινοθωρακας, κωδωνοσχημος μυωδης οπλιτης Αρχαικη, Κλασσικη ελληνιστικη περιοδος Καταφρακτης παραδοση σφυρηλατηση, ελαση εν θερμω αναβιωση τεχνικη Ελληνας, Ελληνικη αισθητικη αρματοποιια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ