Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ - Αποσπάσματα από το έργο του Γ. Γεράση - του Χρ. Γούδη

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Του καθηγητή Χρίστου Γούδη

 

Αποσπάσματα από το μνημειώδες έργο

του Γιάννη Γεράση:

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας

και ο Κόσμος της Επανάστασης του 1821»

Επέλεξα να παρουσιάσω κάποια ελάχιστα αλλά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κορυφαίο σύγχρονο έργο (2022) του Γιάννη Γεράση, το σχετικό με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ένα εκτενές έργο 400 περίπου σελίδων, εμβριθές, αναλυτικά τεκμηριωμένο, πολυδύναμο, και πολυεπίπεδο.

ΜΕΡΟΣ Γ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα ΜΕΡΗ Α και Β, ΕΔΩ.

Ο λόγος στον Γιάννη Γεράση:

Ο αριστερός ιστορικός Β. Κρεμμυδάς (1935-2017), ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, παραμονές πάλι της 25ης Μαρτίου 2017, θεώρησε υποχρέωσή του να επανέλθει με βαθυστόχαστες παρατηρήσεις, καταγγέλλοντας τις «αγριότητες» των Ελλήνων μετά την πτώση της Τριπολιτσάς. Οι ιστορικοί της πλάκας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η διδασκαλία της ιστορίας δεν γίνεται για να δηλητηριάζονται οι αθώες ψυχές με τις ακρότητες του πολέμου. Γι’ αυτό άλλωστε δεν γίνεται αποδεκτή η ταξινόμηση ορισμένης κατηγορίας θεμάτων ως «ακατάλληλα δι’ ανηλίκους»;

Ο σκοπός της διδασκαλίας είναι η μετάδοση της αγάπης και της υπερηφάνειας για την πατρίδα, δηλαδή, να είναι υπερήφανοι για την ύπαρξή τους. Όταν η νεολαία μεγαλώσει και αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης της Πολιτείας θα καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στους πολέμους και δεν χρειάζεται να τους το πει ο κάθε ιδεοληπτικός Κρεμμυδάς. Αν η διδασκαλία δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το καθήκον, τότε, όπως αυτή της Ρεπούση, της Φραγκιουδάκη και του Κρεμμυδά, η διδασκαλία αποσκοπεί στην εξαπάτηση και την πνευματική ένδεια (την «ιδεολογική» προπαγάνδα).

Η ιστορική αλήθεια δεν είναι η ίδια για τα μικρά παιδιά, με κείνη που πρέπει να γνωρίζουν οι ενήλικες. Οι «αντικειμενικοί» ιστοριογράφοι, ας αφήσουν την νεολαία  ήσυχη, όταν δεν ντρέπονται να «κινητοποιούν» παιδάκια της τρίτης Δημοτικού σε πορείες και «αγώνες»! όταν δεν ντρέπονται να οργανώνουν τα νήπια σε «αντικρατικές πορείες» και «διαμαρτυρίες». Και μάλιστα σε μια εποχή, όπου ο τούρκος «σύμμαχος» απειλεί «να μετατρέψει τους έλληνες σε μετανάστες»! (δηλώσεις του Ερντογάν της 4ης Μαρτίου 2020).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.4.2022.


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, Γουδης, Γερασης Καποδιστριας Επανασταση του 1821, αριστερος ιστορικος Κρεμμυδας παρατηρηση καταγγελια αγριοτητες Ελληνες πτωση της Τριπολιτσας Τριπολιτσα τριπολη τριπολις αρκαδιας αρκαδια ιστορικοι ακροτητες πολεμος ακαταλληλα δι’ ανηλικους αγαπη υπερηφανεια πατριδα, υπερηφανος νεολαια διοικηση Πολιτεια πολεμοι ιδεοληπτικος Ρεπουση, Φραγκιουδακη εξαπατηση πνευματικη ενδεια ιδεολογια προπαγανδα ιστορικη αληθεια παιδια, αντικειμενικοτης ιστοριογραφος, Δημοτικο πορεια αγωνες νηπια αντικρατικη πορεια διαμαρτυρια τουρκος συμμαχος ελληνες μεταναστες Ερντογαν 4 4η Μαρτιου 2020
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ