«Δομική Ποιητική» - χαρακτική της ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ

«Δομική Ποιητική»
χαρακτική
της ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ 

Οι ξυλογραφίες της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, περιηγούνται και αποτυπώνουν εσωτερικά χώρων εργασίας, που η εγκατάλειψη, τους προσέδωσε το κύρος της φθοράς και τα ίχνη της απουσίας. Η εξαιρετική ματιά και τεχνική της δημιουργού ως εικαστικού και μαζί πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα, χαράσσουν και αποτυπώνουν στο έργο μία εσωτερική δομική ποιητική, την οποία περιγράφει η ίδια ως «μιά ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων».

Ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει: «...Τα νεότερα αυτά έργα της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, μοιάζουν με υπερφωτισμένες φωτογραφίες, με έντονο κοντράστ και έτσι δηλώνεται η έμφαση στον δομικό χαρακτήρα τους. Ωστόσο, από τις χαραμάδες των σκούρων επιφανειών εκπέμπονται λεπτές φωτεινές παρεμβάσεις και κλιμακώνουν μια συμφωνία φωτεινών στοιχείων που διασπά ευχάριστα τους σκούρους όγκους. Μια λιτή αφαιρετική διαδικασία μετατρέπει το θέμα σε διάλογο σκούρων επιφανειών και φωτιστικών διαλειμμάτων, έτσι που η ρεαλιστική οπτική αφορμή ξεχνιέται και ο διάλογος γίνεται το κεντρικό θέμα.» Και καταλήγει: «…Έτσι η γραφιστική ένταση της χαρακτικής τεχνικής μετατρέπεται σε έναν νοηματικό συμβολισμό , σε κατάθεση συναισθημάτων , σε τέχνη συνολική και ομιλητική.»

Εγκαίνια Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 από τις 19.00, Zivasart gallery: Παντανάσσης 1 Μαρούσι, τηλ. 210 6830648, 6936531703 - Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 - 21.00.

Διάρκεια έκθεσης έως 15 Μαΐου 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.4.2022.

Δομικη Ποιητικη χαρακτικη ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ, ξυλογραφια ξυλογραφιες εργασια εγκαταλειψη, κυρος φθορα απουσια τεχνικη δημιουργος εικαστικος πολιτικος μηχανικος αρχιτεκτονας, αλληγορια εσωτερικος χωρος εργασιας, κατασκευη, σκηνογραφια συστατικο υποδομη ερειπιο δομικο λειψανο μνημειο τοποσημο υπερφωτισμενη φωτογραφια ογκος γραφιστικη νοηματικος συμβολισμος συναισθημα τεχνη ομιλητικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ