Δυο κλεμμένα αρχαία ελληνικά γλυπτά επεστράφησαν στην Λιβύη από τις ΗΠΑ! Το ένα εκτίθετο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης από το… 1998!!!

Δυο κλεμμένα
αρχαία ελληνικά γλυπτά
επεστράφησαν στην Λιβύη
από τις ΗΠΑ!
Το ένα εκτίθετο
στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
από το… 1998!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν δυο αρχαία αντικείμενα σε Λίβυους αξιωματούχους, σε μια τελετή επαναπατρισμού στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα αρχαία γλυπτά είχαν λεηλατηθεί από την αρχαία ελληνική πόλη της Κυρήνης κατά την ανεξέλεγκτη λεηλασία των αρχαιοτήτων της χώρας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980… 

Το πρώτο, είναι κεφαλή γυναίκας, που εκτίθετο στο… Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης από το 1998. Πριν από την έκθεσή του στο Met, το έργο είχε λεηλατηθεί από έναν αρχαίο τάφο του 350 π.Χ. στην Κυρήνη, εισήχθη λαθραία στην Αίγυπτο, από έναν έμπορο αρχαιοτήτων γνωστό στην Εισαγγελία του Μανχάταν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη. Ενώ το άλλο, εξαιρετική ανάγλυφος εικών γενειοφόρου ανδρός… «κρατείτο» από ιδιώτη συλλέκτη! Η προτομή του 100-300 μ.Χ., λεηλατήθηκε επίσης από την Κυρήνη, προέρχεται επίσης από έναν αρχαίο τάφο, πλούσιο με μικρές κόγχες, και μεταφέρθηκε λαθραία στην Γενεύη της Ελβετίας, πριν φτάσει στο Μανχάταν.Τα ανεκτίμητα, εκτιμώνται (κακώς) από την Εισαγγελία Μανχάτταν ως συνολικής αξίας άνω των 530.000 δολλαρίων (500.000 δολλ. μόνο η κεφαλή γυναίκας)!!!

Τα αντικείμενα ανακτήθηκαν μέσω των κοινών προσπαθειών της Εισαγγελίας του Μανχάταν και των Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ.

«Αυτά δεν είναι απλά όμορφα αντικείμενα – είναι παράθυρα σε χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και αξίζουν να επιστραφούν στην χώρα καταγωγής τους», εδήλωσε ο εισαγγελέας της περιοχής κ. Μπραγκ. «Το Μανχάταν φιλοξενεί μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης και ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πρέπει να αποκτηθούν νόμιμα. Δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Υόρκη να είναι κόμβος για αρχαιότητες που διακινούνται παράνομα και θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τις λεηλασίες και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο, με συντονισμό με τους εταίρους μας, στις αρχές επιβολής του νόμου».

Θυμίζω ότι, τον Ιανουάριο του 2022, το γραφείο του Manhattan D.A. επέστρεψε στον λαό της Λιβύης και ένα άλλο αρχαίο μαρμάρινο γλυπτό, που λεηλατήθηκε από την ελληνική Κυρήνη (το υπολόγισαν ως αξίας 1.200.000 δολλ.), το «Κεκαλυμμένο Κεφάλι Γυναίκας».

ΠΗΓΗ: «D.A. Bragg Returns Two Antiquities Valued at Over $500,000 to the People of Libya», 30.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.3.2022.


κλεμμενα αρχαια ελληνικα γλυπτα επιστροφη Λιβυη ΗΠΑ Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης 1998 Μανχαταν, αρχαιο αντικειμενο Λιβυοι επαναπατρισμος γλυπτο λεηλασια ελληνικη πολη Κυρηνη αρχαιοτητες 1980 κεφαλη γυναικας, Νεα Υορκη Met, αρχαιος ταφος 350 πΧ λαθρεμποριο Αιγυπτος, εμπορος αρχαιοτητων Εισαγγελια Μανχατταν εξαιρετικη αναγλυφος εικων πορτραιτο πορτρετο γενειοφορος ανδρας ιδιωτης συλλεκτης προτομη 100 300 μΧ αρχαιοκαπηλια Γενευη Ελβετια κεφαλι γυναικα πολιτισμος εργα τεχνης διακινηση παρανομη νομος 2022, μαρμαρινο γλυπτο, Κεκαλυμμενο Κεφαλι Γυναικας πεπλο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ