Ερείπια αρχαίου ναού του Διός ανακαλύφθηκαν στο Σινά! Γνωστός από το… 1900… - του Γ. Λεκάκη

Ερείπια αρχαίου ναού
του Διός
ανακαλύφθηκαν στο Σινά!
Γνωστός από το… 1900…

Του Γιώργου Λεκάκη

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην χερσόνησο του Σινά τα ερείπια ενός ναού του θεού Δία, των αρχαίων Ελλήνων, δήλωσαν οι Αρχές Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου ανέφερε ότι τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Tell el-Farma στο βορειοδυτικό Σινά.


Οι αρχαιολόγοι εργάζονται πλέον στα ερείπια ενός ναού του Κασσίου Διός. Το Tell el-Farma, γνωστό και με το αρχαίο του όνομα Πηλούσιον / Pelusium, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης και κατά τους ελληνορωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Λείψανα δείχνουν ότι ο ναός ήταν ακόμη σε χρήση και στην χριστιανική και την πρώιμη ισλαμική περίοδο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΙΝΑ, ΕΔΩ.

Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τα ερείπια του ναού μέσα από την πύλη εισόδου του, όπου ήταν ορατές δύο τεράστιες πεσμένες κολώνες από γρανίτη. Η πύλη κατεστράφη από έναν ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα, είπε. Τα ερείπια βρέθηκαν μεταξύ του οχυρού Πηλουσίου και μιας μνημειακής εκκλησίας στην ίδια τοποθεσία. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σύνολο από ογκόλιθους γρανίτη, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να κτίσουν μια κλίμακα / σκάλα για να φτάνουν οι πιστοί στον ναό.

Οι ανασκαφές στην περιοχή χρονολογούνται από τις αρχές του 1900, όταν ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Jean Clédat, βρήκε αρχαίες ελληνικές επιγραφές, που μαρτυρούσαν την ύπαρξη του ναού του Κασσίου Διός, αλλά δεν τον αποκάλυψε, σύμφωνα με το υπουργείο της Αιγύπτου.

Νεώτερες ελληνικές επιγραφές ήρθαν στο φως...

Ο Δίας Κάσσιος είναι ένας συνδυασμός του Διός, Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, του Κασίου όρους στην Συρία, όπου κάποτε λατρευόταν ο Ζευς, της Κερκύρας, της Ηπείρου και της Κάσου Δωδεκανήσων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για τον ΚΑΣΣΙΟ ΔΙΑ, ΕΔΩ.

Ο Χισάμ Χουσεΐν, διευθυντής των αρχαιολογικών χώρων του Σινά, είπε ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός (117-138 μ.Χ.) ανακαίνισε τον ναό.

Είπε ότι οι ειδικοί θα μελετήσουν τους ανακαλυφθέντες ογκόλιθους και θα κάνουν μια φωτογραμμετρία για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του αρχιτεκτονικού σχεδίου του ναού.

Τα ερείπια του ναού είναι οι τελευταίες από μια σειρά αρχαίων ανακαλύψεων, που η Αίγυπτος έχει διαφημίσει τα τελευταία δύο χρόνια με την ελπίδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

ΠΗΓΗ: S. Magdy / Associated Press «Egypt:Ruins of ancient temple for Zeus unearthed in Sinai - Antiquities authoritiesin Egypt say archaeologists have unearthed the ruins of a temple for theancient Greek god Zeus in the Sinai Peninsula», abc, 25.4.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.4.2022.

Ερειπια αρχαιος ναος Διος Σινα 1900 Αιγυπτιος αρχαιολογος χερσονησος του Σινα ναοι θεος Διας, αρχαιοι Ελληνες, Αιγυπτος Tell el Farma τελ τελλ ελ φαρμα, αρχαιολογια Κασιος Πηλουσιον / πηλουσιο Pelusium, υστερη φαραωνικη περιοδος ελληνορωμαικα βυζαντινα χρονια, βυζαντιο, χριστιανικη πρωιμη ισλαμικη Αρχαιοτητες πυλη εισοδου κολωνα γρανιτης σεισμος αρχαιοτητα, οχυρο μνημειο εκκλησια ογκολιθος γρανιτενιος κλιμακα / σκαλα ανασκαφες Γαλλος αιγυπτιολογος γαλλια Κλεντατ Jean Clédat, αρχαια ελληνικη επιγραφη Κασσιος ουρανου ουρανος αρχαια ελληνικη μυθολογια, Κασιο κασιον Κασσιο κασσιον ορος Συρια, λατρεια Ζευς, Κερκυρα Ηπειρος, Κασος Δωδεκανησα επιγραφες Ρωμαιος αυτοκρατορας Αδριανος 117 138 μΧ ογκολιθοι αρχιτεκτονικη Egypt Ruins ancient temple for Zeus Sinai ancient Greek god Zeus Sinae Peninsula

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ