Επανακυκλοφορεί το «Ευλογημένο καταφύγιο», με τα άγνωστα και ανέκδοτα κείμενα του Φώτη Κόντογλου

Επανακυκλοφορεί
το «Ευλογημένο καταφύγιο»,
με τα άγνωστα και ανέκδοτα κείμενα
του Φώτη Κόντογλου

Φέτος 2021, συμπληρώνονται 56 χρόνια από τον θάνατο του λογοτέχνη και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου (1965), και 36 χρόνια από την A΄ έκδοση των άγνωστων, έως τότε, και ανέκδοτων κειμένων του με τον τίτλο: «Ευλογημένο καταφύγιο».

Η αρχική ιδέα της επιλογής των κειμένων αυτών, προέκυψε με αφορμή τα 20 χρόνια της εκδημίας του λογοτέχνη το 1985, ως συμβολή των εκδόσεων Ακρίτας, στις εκδηλώσεις τιμής και εορτασμού της μνήμης του σημαντικού αυτού Έλληνα.

Συντελεστές εκείνης της πρώτης έκδοσης, η κόρη του αείμνηστου Φώτη Κόντογλου, Δέσπω Ιω. Μαρτίνου, ο εκδότης Δημήτρης Κόκκινος και ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Β. Πάσχος ο οποίος ανέλαβε την επιλογή των κειμένων, την επιμέλεια του τόμου καθώς και την σύνταξη των Προλεγομένων.

Όνειρο και ελπίδα των συντελεστών ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο που να αποτελέσει μια πνευματική προσφορά στους αναγνώστες αλλά και στην πνευματική πορεία του τόμου γενικότερα. Και το κατάφεραν, αυτό αποδεικνύουν οι συνεχείς επανεκδόσεις του βιβλίου αυτού μέχρι σήμερα.

Οι ανανεωμένες εκδόσεις Ακρίτας, με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν την επανέκδοση του Ευλογημένου Καταφύγιου, μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών που αναζητούν τη δροσιά των λόγων του Φώτη Κόντογλου, αλλά και το βάθος της σοφίας του.

Τα κείμενα του βιβλίου πάντα επίκαιρα, δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Ελευθερία» σε διάστημα μιας εικοσαετίας (1948-1968), διαπραγματεύονται διάφορα θέματα, γι΄ αυτό και ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος «Αγαπημένο καταφύγιο», ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε πράγματα απλά και καθημερινά, μυώντας μας παράλληλα σε κρυμμένες ομορφιές.

Στο δεύτερο μέρος «Βλογημένη Ελλάδα», κυριαρχεί η οδύνη για την αλλοίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά αχνοφέγγει και το φως της ελπίδας -αριστοτεχνικό δείγμα έκφρασης της πατερικής χαρμολύπης.

Το τελευταίο μέρος του βιβλίου «Ανεξιχνίαστα μυστήρια» κυριαρχείται από τις μεταφυσικές αγωνίες του μεγάλου συγγραφέα.

ΠΗΓΗ: εκδόσεις Ακρίτας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2022.

Ευλογημενο καταφυγιο αγνωστα ανεκδοτα κειμενα Κοντογλου, λογοτεχνης αγιογραφος 1965 αγνωστο ανεκδοτο κειμενο Μαρτινου, Κοκκινος Πασχος σοφια εφημεριδα Ελευθερια 1948 1968 καθημερινοτητα κρυμμενη ομορφια Βλογημενη Ελλαδα οδυνη αλλοιωση ελληνορθοδοξη παραδοση πατερικη χαρμολυπη Ανεξιχνιαστα μυστηρια μεταφυσικη αγωνια συγγραφεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ