Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 - του Ν. Ασημακόπουλου

Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821

Του Νίκου Χαρ. Ασημακόπουλουasimakon@gmail.com
πολιτικού επιστήμονος, ιστορικού ερευνητή, συγγραφέα, εκδότη

Νιώθοντας το χρέος να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες του Σουλίου που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Ελλάδος, ως ιστοριοδίφης που ερεύνησα, μελέτησα και εξέδωσα τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821, έγραψα το παρόν βιβλίο, στο οποίο τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία από τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές ότι, χωρίς τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών η Ελληνική Επανάσταση θα κινδύνευε να συντριβεί στο ξεκίνημά της ή κατά τους πρώτους χρόνους της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΟΥΛΙ, ΕΔΩ.
Οι Σουλιώτες ήταν πάντα αδούλωτοι και ελεύθεροι. Από το 1721 έως το 1803 κατανίκησαν όλες τις στρατιές των Τουρκαλβανών πασάδων που πήγαν να τους εξοντώσουν. Ο Αλή πασάς, που εξεστράτευσε τρεις φορές εναντίον τους, ποτέ δεν κατάφερε να τους νικήσει. Μόνο η πείνα τούς κατέβαλε. Το Δεκέμβριο του 1803 αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να καταφύγουν στην Κέρκυρα, αφού προηγουμένως πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε αίμα τόσο στο Ζάλογγο όσο και στη Μονή του Σέλτσου λόγω της παρασπονδίας του δόλιου Αλή πασά. Tον Μάιο του 1820, ο σουλτάνος αποκήρυξε τον Αλή πασά και έστειλε πολυάριθμα στρατεύματα με αρχιστράτηγο τον Ισμαήλ Πασόμπεη να τον πολιορκήσει στο κάστρο των Ιωαννίνων. Οι Σουλιώτες που ζούσαν στην Κέρκυρα από το 1803, συμφώνησαν με τον Ισμαήλ Πασόμπεη να έλθουν και να πολεμήσουν στο πλευρό του με αντάλλαγμα την επανεγκατάστασή τους στο Σούλι. Εκείνος όμως, παρασυρμένος από τους αγάδες και τους μπέηδες της Τσαμουριάς, πολύ σύντομα αθέτησε την υπόσχεσή του και μυστικά σχεδίαζε να τους εξοντώσει. Όταν οι Σουλιώτες το έμαθαν, συμμάχησαν, στις 4 Δεκεμβρίου του 1820, με τον Αλή πασά, και στράφηκαν εναντίον των σουλτανικών στρατευμάτων. Έτσι, από τις 7 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 1820, κατανίκησαν τη μεγάλη σουλτανική στρατιά των Τσάμηδων στα βουνά του Σουλίου, τη στρατιά δύο πασάδων στα Πέντε Πηγάδια, καθώς και δύο μικρότερες σουλτανικές δυνάμεις στο χωριό Θεριακήσι και στο στενό των Κομψάδων. Οι περιφανείς αυτές νίκες, εξόργισαν σε τέτοιο βαθμό τον σουλτάνο, ώστε αντικατέστησε τον αρχιστράτηγο Πασόμπεη με τον Χουρσίτ Πασά, τον οποίον από τον Νοέμβριο του 1820 είχε διορίσει στην Τρίπολη, μόρα βαλεσί (Διοικητή της Πελοποννήσου). Η απομάκρυνση όμως του Χουρσίτ και της στρατιάς του απ’ την Πελοπόννησο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο επιτυχημένο ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα οι νίκες αυτές ισχυροποίησαν και τον Αλή Πασά, ο οποίος, κατά τον Δεκέμβριο του 1820, βρισκόταν σε δεινή θέση, εξ αιτίας της αποσκίρτησης προς το σουλτανικό στρατόπεδο των σημαντικότερων αγάδων και μπέηδών του, ενώ ανέβασαν και το ηθικό των υπολοίπων που του είχαν απομείνει. Στη συνέχεια, οι Σουλιώτες κατανίκησαν τα Σουλτανικά στρατεύματα σε άλλες 16 μάχες, που έγιναν σε διάφορα μέρη της Ηπείρου. Έτσι, δυναμωμένος ο Αλή πασάς από τις νίκες αυτές, κατάφερε να αντέξει ακόμη για δώδεκα μήνες, καθηλώνοντας την τουρκική στρατιά στα Γιάννενα την κρισιμότερη χρονική περίοδο που, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά Ελλάδα, δινόταν ο υπέρ πάντων αγών για την εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

Αλλά και μετά την καρατόμηση του Αλή πασά, στις 24 Γενάρη του 1822,
τη στιγμή που όλοι περίμεναν ότι ο Χουρσίτ θα εξεστράτευε κατά της Πελοποννήσου, αυτός παρασυρμένος και πάλι από τoυς αγάδες και τους μπέηδες της Τσαμουριάς, συμφώνησε μαζί τους και αποφάσισε να πολιορκήσει το Σούλι και να εξολοθρεύσει όλους τους Σουλιώτες.
Έτσι, στους πιο κρίσιμους μήνες του δεύτερου χρόνου της Ελληνικής Επανάστασης, οι Σουλιώτες έγραψαν τις μεγαλύτερες σελίδες δόξας της ιστορία τους, διότι κατανίκησαν τα πολυάριθμα τουρκαλβανικά στρατεύματα του Χουρσίτ πασά σε όλες τις μάχες γύρω από το Σούλι. Οι μάχες αυτές έγιναν από τις 16 Μαΐου έως στις 2 Ιουνίου του 1822, δηλαδή έναν περίπου μήνα πριν από την κάθοδο της στρατιάς του Δράμαλη στην Πελοπόννησο.
Στις δύο του Σεπτέμβρη του 1822, οι Σουλιώτες, εξ αιτίας της πείνας και
του λοιμού που μάστιζε το στρατόπεδό τους, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να μεταφερθούν, με πλοία που ναύλωσαν οι Τούρκοι, στην Κεφαλονιά χωρίς να έχουν ηττηθεί σε καμία μάχη Αργότερα όμως επέστρεψαν από τα Επτάνησα και από το 1823 έως το 1829 έλαβαν μέρος σε όλες τις κρίσιμες μάχες της Ρούμελης και της Αττικής και λόγω της απαράμιλλης ανδρείας τους, ήταν εκείνοι που έγερναν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των Ελλήνων. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις μάχες αυτές, στις οποίες οι Σουλιώτες ήσαν οι πρωταγωνιστές: Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, μάχη της Άμπλιανης, δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, νυχτομαχία έξω απ’ το Μεσολόγγι, μάχη της Κλείσοβας, μάχη της Αράχωβας, μάχες του Διστόμου, μάχες στην Αττική, μάχη στη Λομποτινά, μάχη της Κορωνησίας κ. α.
Το τίμημα σε αίμα, που πλήρωσαν οι Σουλιώτες για την ελευθερία της
Ελλάδας, ήταν τεράστιο. Στο τέλος της Επανάστασης, οι μάχιμοι που είχαν απομείνει ζωντανοί δεν ξεπερνούσαν τους διακόσιους.
Aς σκύβουν ευλαβικά oι επερχόμενες γενιές και ας αποτίουν τον πρέποντα φόρο τιμής στη μνήμη τους.

(*) ΔΕΙΤΕ την ομιλία του κ. Νίκου Ασημακόπουλου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα, την βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου του «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821» ΕΔΩ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πνευματικό Σύλλογο «Οι Φίλοι του Σουλίου», σε συνεργασία με τους Δήμους Σουλίου, Δωδώνης, Ζηρού, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.3.2022.


ΣΥΜΒΟΛΗ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, Ασημακοπουλος, ηρωες Σουλι απομνημονευματα αγωνιστων βιβλιο, αγωνες θυσιες Σουλιωτες Ελληνικη Επανασταση Σουλιωτης αδουλωτος ελευθερος 1721 1803 στρατια Τουρκαλβανοι πασας Αλη πασσας, πεινα Δεκεμβριος 1803 συνθηκη Κερκυρα, Ζαλογγο Μονη Σελτσου παρασπονδια δολιος Αληπασας Μαιος 1820, σουλτανος Αλης στρατευμα αρχιστρατηγος Ισμαηλ Πασομπεης πολιορκια καστρο των Ιωαννινων Πασομπεη αγας μπεης Τσαμουρια υποσχεση σουλτανικα στρατευματα σουλτανικη στρατια Τσαμηδες Πεντε Πηγαδια, Θεριακησι στενο Κομψαδων, Θεριακισι στενα Κομψαδες Χουρσιτ Τριπολη Αρκαδιας Αρκαδια, Μορα Βαλεσι Διοικητης Πελοποννησου Πελοποννησος αγαδες και μπεηδες Ηπειρος τουρκικη Γιαννενα Στερεα Ελλαδα, 24 Ιανουαριου 1822 τουρκοι αλβανοι 16 Μαιου 2 Ιουνιου 1822, Δραμαλης Σεπτεμβριου λοιμος στρατοπεδο πλοιο Τουρκια Κεφαλονια Κεφαλλονια ηττα μαχη Επτανησα 1823 1829 μαχες Ρουμελη Αττικη ανδρεια Ελληνες Μεσολογγι Κεφαλοβρυσο Καρπενησιου, Αμπλιανης, εξοδος Μεσολογγιου, νυχτομαχια Κλεισοβα, Αραχωβα, Διστομο, Λομποτινα, Κορωνησια Ιωαννινα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ