Η «Τυφλή Δικαιοσύνη» του νομικού συμβούλου του κράτους Εμμ. Λυκούδη - Ασίγαστα τυφλά πάθη στους Δελφούς…

Η «Τυφλή Δικαιοσύνη»
του νομικού συμβούλου του κράτους
Εμμ. Λυκούδη
Ασίγαστα τυφλά πάθη στους Δελφούς… 

«Τυφλή Δικαιοσύνη» τιτλοφόρησε τη νουβέλα του ο Εμμ. Λυκούδης. Όταν η ανάγνωση κειμένων της λογοτεχνίας ήταν κάτι παραπάνω από καλή συνήθεια, αγγίζοντας και τον τρόπο ζωής, οι δικαστικές πλάνες συγκινούσαν την κοινή γνώμη ακόμη περισσότερο μεταπλασμένες απ’ το χέρι έμπειρων συγγραφέων. Σε τόπους ιστορικούς και ειδυλλιακά μέρη του σημερινού Δήμου Δελφών, ασίγαστα τυφλά πάθη οδήγησαν σε γεγονότα που αναστάτωσαν την κοινωνική ζωή και κίνησαν το ενδιαφέρον ενός καλλιεργημένου θεράποντα της ανθρώπινης Θέμιδας που πέρασε κάποια χρόνια αργότερα απ’ το Πρωτοδικείο Παρνασσίδος.

Με τη γραφίδα του ο συγγραφέας «μυθοποιεί» την πραγματικότητα, δηλαδή αυθαιρετεί απέναντί της και κατορθώνει να γίνεται πειστικός στον αναγνώστη. Στη νουβέλα, η δικαστική πλάνη, που επιφέρει την ηθική και μοιραία και τη φυσική εξόντωση του αθώου και συμπαθούς θύματος, συνδέεται με μια προηγηθείσα στυγερή δολοφονία και μια εν τέλει, αιφνίδια κι ανεξήγητη στην κοινωνία αυτοχειρία.

Ο Εμμανουήλ Λυκούδης γεννήθηκε το 1849 στο Ναύπλιο, με ρίζες βυζαντινές απ’ τον πατέρα του. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1872 αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δικαστικό κλάδο (1875) και υπηρέτησε στην Ερμούπολη, την Άμφισσα και το εφετείο Αθηνών. Έγινε κατόπιν νομικός σύμβουλος του κράτους (1896-1905). Παραιτήθηκε και δικηγόρησε (1905- 1917). Ήταν υποστηρικτής του Χαριλάου Τρικούπη. Αφοσιωμένος στα επαγγελματικά του καθήκοντα, παραμελούσε για χρόνια να εκδίδει έργα του. Μόλις το 1920 άρχισε τις σχετικές προσπάθειες.

Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος με πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Πέθανε στην Αθήνα το 1925.

Η αφηγηματική του πεζογραφία αποτελείται από διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Η περιγραφική του διάθεση, με εικόνες της φύσης ή της πόλης, καθυστερεί πολλές φορές την διήγηση που διαθέτει ωστόσο ρεαλισμό, κοινωνικά στοιχεία και χιούμορ. Κείμενά του επανεκδίδονται από τη δεκαετία του ’90.

Μια συνέκδοση των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα), τηλ. 2155-155.600.

Την επιμέλεια των κειμένων και της έκδοσης, είχαν οι: Γιάννης Κολιαβάς και Δημήτρης Παλούκης

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη

Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

Τεχνική επιμέλεια - παραγωγή: Ernesto N. Bauman

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2022.

Τυφλη Δικαιοσυνη νομικος συμβουλος του κρατους Λυκουδης Ασιγαστα τυφλα παθη Δελφοι, νουβελα κειμενο λογοτεχνια δικαστικη πλανη κοινη γνωμη συγγραφεας Δημος Δελφων, τυφλο παθος, κοινωνικη ζωη Πρωτοδικειο Παρνασσιδος, Παρνασσιδας, Παρνασσιδα, μυθοποιηση ηθικη φυσικη εξοντωση αθωος θυμα στυγερη δολοφονια αυτοχειρια 1849 Ναυπλιο Αργολιδος, βυζαντιο νομικα Πανεπιστημιο Αθηνων διδακτωρ δικαστικος Ερμουπολη συρου συρος, Αμφισσα φωκιδος, φωκιδα, εφετειο Αθηνων, αργολιδας αργολιδα αργολις, δικηγορος Τρικουπης 1920 αρθρογραφος επιφυλλιδογραφος περιοδικο εφημεριδα Αθηνα 1925, πεζογραφια διηγημα μυθιστορημα ταξιδιωτικες εντυπωσεις ρεαλισμος, κοινωνια χιουμορ εκδοσεις ΑΠΑΡΣΙΣ ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΦΩΝ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ