Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – Τα ΠΡΩΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - του Κ. Κατσιγιάννη

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Τα ΠΡΩΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Του Κώστα Κατσιγιάννη 

Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα χιλιάδες εκδρομείς – προσκυνητές επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους με επίκεντρο το ναό της Αναστάσεως. Έτσι και ενώ βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της Μεγάλης εβδομάδας, καλό είναι να θυμηθούμε πως ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο τουρισμός στους Αγίους Τόπους (Παλαιστίνη).

Ο ετήσιος αριθμός τουριστών (περιηγητών) στην Παλαιστίνη ανερχόταν το 1850 σε 3.000 περίπου, από τους οποίους αρκετοί ήταν Έλληνες. Ο αριθμός αυξήθηκε αισθητά μετά το 1870, λόγω και της συμβολής του γραφείου του Thomas Cook, για να ξεπεράσει τους 7.000 περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Ενώ στις παραμονές του Α. Παγκοσμίου Πολέμου εκτοξεύθηκε στις 30.000 με την ανάπτυξη και του σιδηροδρόμου. Τότε άρχισαν να δημιουργούνται στην περιοχή τα πρώτα ξενοδοχεία με πιο σημαντικά το “Hotel Baron” στην Χαλέπα και λίγο αργότερα το “King David” στα Ιεροσόλυμα.

Το ξενοδοχείον Baron στην Χαλέπα.
Το “Hotel Baron” ένα από τα αρχαιότερα της Συρίας (ανήκε τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) άρχισε να λειτουργεί το 1911. Ήταν το πολυτελέστερο της Χαλέπας και απέκτησε παγκόσμια φήμη, αφού φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον Λόρενς της Αραβίας το 1914 και αργότερα την Αγκάθα Κρίστι με τον σύζυγό της, τον Κεμάλ, τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ, τον Γιούρι Γκαγκάριν κ.α.

Ξενοδοχείον Βασιλιάς Δαυίδ, στα Ιεροσόλυμα.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο King David άνοιξε τις πόρτες του το 1931. Στο τετραώροφο αυτό κτίριο διέμειναν κατά καιρούς σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ, κυνηγημένος μετά τις επιθέσεις των Ιταλών, o βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο Ε’, οι πρόεδροι των Η.Π.Α. Νίξον, Φορντ, Κλίντον, Ομπάμα κ.α. Το ξενοδοχείο, που υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω τρομοκρατικής ενέργειας (1946), επισκευάστηκε το 1957 και λειτουργεί μέχρι σήμερα, ως μονάδα πολυτελείας κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.4.2022.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, Κατσιγιαννης Πασχα εκδρομη προσκυνητες Αγιοι τοποι ναος της Αναστασεως Αναστασης, Ανασταση, Μεγαλη εβδομαδα Παλαιστινιακο, τουριστες περιηγητες, 1850 Ελληνες 1870, συμβολη γραφειο Thomas Cook, Κουκ, 19ος αιωνας Α. Παγκοσμιος Πολεμος σιδηροδρομος ξενοδοχεια Hotel Baron, Μπαρον, Χαλεπα King David Ιεροσολυμα, βασιλιας δαυιδ, δαβιδ, Συρια Οθωμανικη Αυτοκρατορια 1911 προσωπικοτητα, Λωρενς Λορενς της Αραβιας αραβια, 1914 Αγκαθα Κριστι συζυγο Κεμαλ, στρατηγος ντε Γκωλ, Γκαγκαριν 1931 τετραοροφο κτηριο Αιθιοπας αυτοκρατορας Χαιλε Σελασιε, Ιταλοι, βασιλιας Αγγλια Γεωργιος ο Ε προεδρος των ΗΠΑ Νιξον, Φορντ, Κλιντον, Ομπαμα ζημια τρομοκρατικη ενεργεια 1946 1957 πολυτελεια παλια πολη Ιερουσαλημ τρομοκρατια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ