11 χλμ. στα Αθαμανικά Όρη: Καταφύγιο Σταυρού - Ξεροβούνι - Τσούμα Κατή - καταφύγιο

11 χλμ. στα Αθαμανικά Όρη:
Καταφύγιο Σταυρού - Ξεροβούνι
- Τσούμα Κατή - καταφύγιο

Διαδρομή που κινείται στη νοτιοανατολική απόληξη των Αθαμανικών / Τζουμέρκων. Έγινε σε χιονισμένο τερέν και κινείται εκτός μονοπατιού. Εκκίνηση από το καταφύγιο του Σταυρού στα 1.300 μ. υψόμετρο.

Από εκεί ξεκινάει κόντρα ανηφόρα προς την τοποθεσία "Πινακούλι". Η διαδρομή κινήθηκε αριστερά του βράχινου όγκου και μετά από ένα μικρό λούκι βγήκε στην κορυφογραμμή κερδίζοντας γρήγορα υψόμετρο.

Αφήνοντας το Πινακούλι αριστερά μας κινούμαστε προς την κορυφή Ξεροβούνι με υψόμετρο 1.920 μ. Από εκεί θα χάσουμε υψόμετρο πέφτοντας στα 1.800 μ. σε αλπικά οροπέδια. Η τοποθεσία ονομάζεται Τρία Σύνορα.

Κατόπιν κινούμαστε προς την κορυφή Τσούμα Κατή (2.090 μ.). Η προσέγγιση έγινε από την βράχινη ΒΑ. μεριά της, όπου μεγάλα βράχια δυσκολεύουν την προσέγγισή της.

Η επιστροφή έγινε με πορεία προς το Βρυζοκάλαμο, περνώντας νότια από τα Άνω Κουστελάτα. Από εκεί πηγάζει και το ρέμα Μουζάκι, το οποίο περνάει νότια από τα Θεοδώριανα και καταλήγει στο Χίστρα. Μετά από απότομη κατηφόρα και ένα βράχινο ζωνάρι, που ήθελε ιδιαίτερη προσοχή στο πέρασμά του, θα συναντήσουμε τον χωματόδρομο στα 1.450 μ.

Θέα τα Θεοδώριανα, και το Ρέμα Μουζάκι.

Επίσης λίγο πριν υπάρχει κατακερματισμένο και ιδιαίτερα διαβρωμένο τεραίν που θέλει προσοχή, κυρίως με χιόνι που καλύπτει κάποιες από τις σχισμές και τις διακλάσεις των βράχων.

Η διαδρομή κλείνει ακολουθώντας τον δασικό δρόμο που μετά από 2,5 χιλιόμετρα θα μας οδηγήσει και πάλι στο καταφύγιο του Σταυρού.

Στο σύνολό της η κυκλική διαδρομή είναι 11 χιλιομέτρων.

Πολύ ωραία θέα σε Κρυάκουρα, Αυγό, Φούρκα, Τσιγκόρι και Παχτουρνιάτσκα, καθώς και στην Κοιλάδα του Αχελώου.

ΠΗΓΗ: Canyoning-Caving, 28.4.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.4.2022.

Αθαμανικα ορη Καταφυγιο Σταυρου - Ξεροβουνι - Τσουμα Κατη - καταφυγια διαδρομη Τζουμερκα χιονι μονοπατι Σταυρος υψομετρο, κοντρα ανηφορα Πινακουλι βραχινος ογκος λουκι κορυφογραμμη Πινακουλη κορυφη Ξεροβούυι αλπικο οροπεδιο τοποθεσια θεση Τρια Συνορα, κορφη Κατης βραχος βραχια Βρυζοκαλαμο, Βρυζοκαλαμος Ανω Κουστελατα, Κωστελατα Κουστηλατα Κωστηλατα πηγη πηγες ρεμα Μουζακι, Θεοδωριανα αρτας αρτης χυστρα Χιστρα κατηφορα βραχινο ζωναρι, περασμα χωματοδρομος δασικος δρομος Κρυακουρα, Αυγο, Φουρκα, Τσιγκορι Παχτουρνιατσκα, Κοιλαδα του Αχελωου Αχελωος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ