5 αρχαία χάλκινα αγγεία βρέθηκαν στις τελευταίες ανασκαφές στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής Εορδαίας - Παρουσιάζονται στην έκθεση «ΧΑΛΚΟΣ και ΛΙΓΝΙΤΗΣ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

5 αρχαία χάλκινα αγγεία
βρέθηκαν στις τελευταίες ανασκαφές
στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής Εορδαίας
Παρουσιάζονται στην έκθεση
«ΧΑΛΚΟΣ και ΛΙΓΝΙΤΗΣ»
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» και με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Συντονιζόμενη με το θέμα του φετινού εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διοργανώνει μια μικρής κλίμακας περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής με τίτλο «Χαλκός και Λιγνίτης». Στην έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ένα σύνολο από πέντε χάλκινα αγγεία που βρέθηκαν κα τά τις τελευταίες ανασκαφικές περιόδους στο λιγνιτωρυχείο της Κοινότητας Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Στόχος της έκθεσης είναι να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, καθώς και τις εργασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης και συντήρησης των αντικειμένων που προκύπτουν από την ανασκαφική διαδικασία. Παράλληλα όμως η έκθεση στοχεύει να αναδείξει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα μουσείο ως στρατηγικός εταίρος στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων της εποχής μας.

Η περιοδική έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 11:00, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2022. Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις συνδυάζοντας τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης με αυτά της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Η έκθεση απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 717 μαθητές από 17 Σχολικές Μονάδες της Π.Ε. Κοζάνης. Παρακαλούνται τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοδική έκθεση και τη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής να έρθουν σε επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (τηλ. 2461098800, εσωτ. 3 και email thtsampouras@culture.gr), προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες, ώστε να προεγγραφούν εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στις ξεναγήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση, τα αντικείμενα που θα εκτεθούν καθώς και πρακτικές πληροφορίες για τους επισκέπτες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορεί να βρει κανείς ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, 13.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.5.2022.

αρχαιο χαλκινο αγγειο ανασκαφες λιγνιτωρυχειο Μαυροπηγη Εορδαια εκθεση ΧΑΛΚΟΣ και ΛΙΓΝΙΤΗΣ Αρχαιολογικο Μουσειο Αιανη Κοζανη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ