Πέντε ελβετικά φιλελληνικά φυλλάδια

Πέντε ελβετικά
φιλελληνικά φυλλάδια

Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η παρουσίαση πέντε ελβετικών φιλελληνικών φυλλαδίων, μεταφρασμένων στα ελληνικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη σειρά φιλελληνικών κειμένων που εκδίδει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ - ΕΙΜ) με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μετάφραση και έκδοση των φυλλαδίων είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της ΙΕΕΕ-ΕΙΜ και της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας (Association des Amis de la Bibliothèque d’Andritsena: AABA), με σκοπό την ανάδειξη του φιλελληνικού κινήματος στην Ελβετία και της πολύπλευρης συμβολής των Ελβετών στην ενίσχυση του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Η μετάφραση και έκδοση των κειμένων αποτελούν χορηγία της AABA και τελούν υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της ΙΕΕΕ-ΕΙΜ και της AABA υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

- Ο Γενικός Γραμματέας της ΙΕΕΕ, Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης

- Ο Πρόεδρος της ΑΑΒΑ, Δρ Δημήτριος Τσελεπής

- Ο Πρέσβυς της Ελβετίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Olaf Kjelsen

Τη σειρά των ελβετικών φιλελληνικών εκδόσεων θα παρουσιάσει ο Διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημήτρης Δημητρόπουλος.

Αποσπάσματα από τα έργα θα αναγνώσει ο ηθοποιός Jérôme Kaluta.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΕΙΜ, Δήμητρα Κουκίου.

Στην σειρά περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδόσεις (μετάφραση Δρ Δημήτριος Τσελεπής, Αθήνα: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2022):

1) Johann Heinrich Müller, Μικρό σύγγραμμα προς το ποίμνιο του εφημέριου Müller στο Embrach ή Μερικοί λόγοι για τους οποίους o Ελβετός οφείλει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολίτη του κόσμου, να εύχεται και να χαιρετίζει την ευτυχή κατάκτηση μιας ευγενούς ελευθερίας για τους Έλληνες.

2) Ludwig Karl Stuckert, Γεωργάκης Ολύμπιος. Ένα κλωνάρι δακρύων στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων, φυτεμένο από τον Ludwig Stuckert.

3) Juste Olivier, Ο Μάρκος Μπότσαρης στο όρος Αράκυνθος (βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Λωζάννης, 1825).

4) Επίσημα έγγραφα για τις αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Eynard και για την κατάσταση της Ελλάδας κατά τα τέλη Ιουλίου 1826. Δημοσιευθέντα από την υπέρ των Ελλήνων Επιτροπή της Γενεύης. I.

5) Επίσημα έγγραφα για τις αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Eynard. Δημοσιευθέντα από την Υπέρ των Ελλήνων Επιτροπή της Γενεύης. ΙI.

Ελεύθερη συμμετοχή

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΕΙΜ, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561, τηλ: 210-3237617, 3237315, 3222.266. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.5.2022.

ελβετικα φιλελληνικα φυλλαδια, Εθνικο Ιστορικο Μουσειο ελβετικο φιλελληνισμος φυλλαδιο μεταφραση ελληνικα κειμενα Ιστορικη και Εθνολογικη Εταιρεια της Ελλαδος Εθνικο Ιστορικο Μουσειο ΙΕΕΕ ΕΙΜ Ελληνικη Επανασταση 1821 Ελβετικη Ενωση Φιλων Βιβλιοθηκης Ανδριτσαινας Φιλοι Βιβλιοθηκη Ανδριτσαινα ηλειας ηλεια φιλελληνικο κινημα Ελβετια συμβολη Ελβετοι Ελληνικος Αγωνας Ανεξαρτησια Τσελεπης Johann Heinrich Müller, μυλλερ μυλερ, μιλλερ μιλερ συγγραμμα ποιμνιο εφημεριος Εμπραχ Embrach λογος Ελβετος πολιτης ελευθερια Ελληνες Ludwig Karl Stuckert, Στουκερτ Γεωργακης Ολυμπιος κλωναρι δακρυ ταφος πεσοντες Juste Olivier, ολιβιε ολιβιερ, Μποτσαρης ορος Αρακυνθος βραβειο ποιηση Ακαδημια Λωζαννης, 1825 Λωζαννη, Λωζανη, εγγραφα αποστολη βοηθεια ευναδρος Eynard Ιουλιος 1826 υπερ των Ελληνων Επιτροπη Γενευη Γενευης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ