Στην ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Στην ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματός του για την 100ή Επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης της Ελλάδος προσέφερε την προσωπογραφία του μεγάλου Μικρασιάτη λογοτέχνη Στρατή Δούκα στην Πινακοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Το έργο φιλοτέχνησε η γνωστή ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου) για να συνοδεύσει την ψηφιακή μορφή των Επετειακών αφιερωμάτων, που θα εγκαινιασθούν τον Σεπτέμβριο στη Δυτική Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. με τη συνεργασία του πανεπιστημιακού προγράμματος Greek Nationality Room at the University of Pittsburgh, του American-Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος.

Στο πρόγραμμα αυτό θα παρουσιασθεί γιά πρώτη φορά ένα εκτενές φωτο - βιογραφικό αφιέρωμα στη ζωή και την πνευματική δράση του Δούκα μέσα από το προσωπικό αρχείο του, που φυλάσσεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την πορεία του συγγραφέα της «Ιστορίας ενός αιχμαλώτου» στα Μοσχονήσια, στις Κυδωνιές Αϊβαλί, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στο αφιέρωμα θα ακουσθεί, επίσης για πρώτη φορά, παλαιά αφήγηση του ίδιου του συγγραφέα στον ποιητή Ευάγγελο Ανδρέου, με θέμα τη μετεμφύτευση της αγγειοπλαστικής της Κιουτάχειας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ελληνοαμερικανικό αυτό πρόγραμμα θα συμβάλει η Εστία Νέας Σμύρνης, διαθέτοντας αρχειακό της ιστορικό φωτογραφικό υλικό με γεγονότα από τη ζωή και την κοινωνική δράση των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό μέχρι το τραγικό 1922 και την ανάπτυξη και προσφορά των προσφύγων στη διαμόρφωη του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους.

ΠΗΓΗ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.5.2022.


ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΟΥΚΑΣ, Μικρασιατικη Καταστροφη προσωπογραφια Μικρασιατης λογοτεχνης Πινακοθηκη εργο ζωγραφος Αμαλια Παρασκευοπουλου Δυτικη Πενσυλβανια ΗΠΑ University of Pittsburgh, Πιτσμπουργκ, βιογραφια αρχειο Ιστορια αιχμαλωτος Μοσχονησια, κυδωνιες Αιβαλι, Θεσσαλονικη Αθηνα αφηγηση συγγραφεας ποιητης Ανδρεου, αγγειοπλαστικη Κιουταχεια Ελλαδα Νεα Σμυρνη Ελληνες Μικρα Ασια, 1922 προσφυγες νεοελληνικο κρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ