ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ, του Ολύμπου και του Πηνειού – του Κ. Νταή

ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ
ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ,
του Ολύμπου και του Πηνειού
του Κ. Νταή

Εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 19.30 στην Zivasart Gallery (Παντανάσσης 1 Μαρούσι) η έκθεση του Κώστα Νταή «ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΟΠΟΥ».

"Ιδού ένας χρωστήρας που τιθασεύει την καταιγίδα πάνω από τον Κάμπο, παγιδεύει τη ροή του αρχαίου Πηνειού, του Όλυμπου τα προϊστορικά τα χιόνια κρυσταλλώνει. Η ζωγραφική ποίηση του Κ. Νταή και η στοργή για την γενέθλια γη του, αποτυπώνονται με ενάργεια και δυναμικότητα πάνω στο χαρτί και τον καμβά. Ξεπερνά την εντοπιότητα και καθίσταται μία Οικουμενική Ζωγραφική, που απογυμνώνει την τεχνολογική μνήμη του θεατή, ο οποίος μένει ξαφνικά ενεός, μπροστά στην ανέγγιχτη φύση. Η δραματικότητα των χειρονομιακών περασμάτων των χρωμάτων στην ζωγραφική επιφάνεια, προκαλεί μια αίσθηση πρωτογονικού τοπίου και επιφέρει την ταύτισή της με αυτό. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΗΣ είναι ένας δεξιοτέχνης της απλότητας, ένας δραματουργός φυσικών σκηνών, με λιγότερο ρομαντισμό και περισσότερη χειρονομία από τον Turner. Το έργο του μας (καθ)οδηγεί πίσω στα τοπία της καταγωγής μας, με τα οποία έχουμε χάσει την άμεση επαφή, παγιδευμένοι στους αστικούς κατακερματισμένους κλωβούς μας", γράφει ο Ν. Ζήβας.

Ο Κ. ΝΤΑΗΣ εγεννήθη στην Λάρισα (1954). Εσπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου (1968-1971). Εργάστηκε στην ζωγραφική και την γλυπτική στο μάρμαρο, σε Αθήνα και Λάρισα. Το 2003-2013 εργάσθηκε στις αναστηλώσεις των μνημείων της Ακροπόλεως Αθηνών, ως εξειδικευμένος μαρμαρογλύπτης. Συνεργάστηκε σκιτσογραφώντας με το λογοτεχνικό περιοδικό "Δέντρο". Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διάρκεια έκθεσης εως 26 Ιουνίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.5.2022.

ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ Πηνειος Λαρισης Νταης χρωστηρας καταιγιδα Καμπος, Ολυμπος προιστορια χιονια ζωγραφικη ποιηση στοργη γενεθλια γη χαρτι καμβας Οικουμενικη τεχνολογικη μνημη ανεγγιχτη φυση δραματικοτητα χειρονομιακο περασμα χρωμα επιφανεια, αισθηση πρωτογονικο τοπιο ταυτιση δεξιοτεχνης απλοτητα φυσικη σκηνη ρομαντισμος χειρονομια τερνερ Turner εργο καταγωγη αστικος κατακερματισμενος κλωβος Λαρισα λαρισας Σχολη Καλων Τεχνων Τηνου τηνος κυκλαδων γλυπτικη μαρμαρο, Αθηνα αναστηλωση μνημεια Ακροπολις Αθηνων, ακροπολη μαρμαρογλυπτης σκιτσο λογοτεχνικο περιοδικο Δεντρο Εικαστικο Επιμελητηριο Ελλαδας ελλαδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ