4 αρχαία αντικείμενα από Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα και Νικόπολι συνομιλούν για την λατρεία και τα ταφικά έθιμα της Ηπείρου

4 αρχαία αντικείμενα
από Ιωάννινα, Άρτα,
Ηγουμενίτσα και Νικόπολι
συνομιλούν για την λατρεία
και τα ταφικά έθιμα της Ηπείρου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).

Το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» και επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: Βιωσιμότητα, Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Με την αφορμή αυτή, τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου, Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικοπόλεως, ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδιοργανώνοντας τη δράση με τίτλο:

«Η δύναμη των τεσσάρων».

Τα δανειζόμενα αντικείμενα λειτουργούν ως φορείς σημαντικών πληροφοριών, σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη λατρεία και τα ταφικά έθιμα που απαντούν στις περιοχές από όπου προέρχονται, σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους και τα οποία έχει ενδιαφέρον να αντιπαραβληθούν με αντίστοιχα ζητήματα που είναι γνωστά για την πόλη της Αμβρακίας μέσα από τις πολυετείς έρευνες και παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Σύντομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα φιλοξενηθούν...

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας:

Μία λίθινη τεφροδόχος ναϊσκόμορφη κάλπη, που βρέθηκε σε οικογενειακό τάφο, στο Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας. Μαζί με ακόμη πέντε πήλινα τεφροδόχα αγγεία περιείχαν την καύση έξι νεκρών. Τα ευρήματα του τάφου που χρονολογούνται στις αρχές του 2ου - αρχές του 1ου αι. π.Χ., καθώς και η παρουσία της λίθινης αυτής κάλπης, μαρτυρούν τις ταφικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στην περιοχή της Θεσπρωτίας ακόμα και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Το σημαντικό αυτό εύρημα εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης:

Τμήμα καλύμματος μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση αμαζονομαχίας, από τη βόρεια Νεκρόπολη της Νικόπολης

Όπως και στην Αμβρακία, οι νεκροπόλεις στη Νικόπολη βρίσκονται εκτός των τειχών της. Εδώ εντοπίστηκαν αρκετά μαυσωλεία, οικογενειακοί τάφοι, δηλαδή, εύπορων Ρωμαίων κατοίκων.

Στο Μαυσωλείο 2, αποκαλύφθηκε μία σαρκοφάγος αττικού εργαστηρίου, το κάλυμμα της οποίας διακοσμεί ανάγλυφη παράσταση αμαζονομαχίας. Στο σωζόμενο τμήμα του απεικονίζονται δύο αμαζόνες, η μία σε κίνηση, βαστάζοντας ασπίδα και η άλλη σε στάση άμυνας. Φορούν κοντό χιτώνα αφήνοντας ακάλυπτο τον ένα μαστό. Οι μυθικές μορφές πλαισιώνονται από έναν γυμνό πολεμιστή, ο οποίος σώζεται από τη μέση και κάτω.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων:

Μολύβδινα ενεπίγραφα ελάσματα από το Ιερό της Δωδώνης

Τα ελάσματα ήταν λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και την σύντροφο του Διώνη.

Τα πέντε ελάσματα που θα φιλοξενηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας σώζουν ερωτήματα που αφορούν είτε σε μετακίνηση προς την Αμβρακία για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς είτε για την επιτυχή έκβαση συμμετοχής σε αθλητικούς ή μουσικούς αγώνες της πόλης.

ΔΕΙΤΕ σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

ΙΔΕΑ- ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ. Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη ΕΦΑ Άρτας

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Νιάρου, αρχαιολόγος MSc

Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγος

edited & sound design: Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητής Αρχαιοτήτων

Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ανήκει στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.5.2022.

αρχαια αντικειμενα Ιωαννινα, Αρτα, Ηγουμενιτσα Νικοπολις λατρεια ταφικα εθιμα Ηπειρος Διεθνες Συμβουλιο Μουσειων ICOM, μουσεια κοινωνια, 1977 18 18η Μαιου Διεθνης Ημερα Μουσειων International Museum Day, πολιτισμος Αρχαιολογικο Ηπειρου, Ιωαννινων, αρτας, Ηγουμενιτσας Νικοπολεως, αντικειμενο ναισκος ταφος Αμβρακια αρτης λιθινη τεφροδοχος ναισκομορφη καλπη, οικογενειακος ταφη Κεφαλοχωρι Θεσπρωτιας πηλινο τεφροδοχο αγγειο καυση νεκρων ευρημα ταφοι 2ος 1ος αιωνας πΧ ταφικη πρακτικη Θεσπρωτια ρωμαικη κατακτηση, εποχη περιοδος Νικοπολης καλυμμα μαρμαρινη σαρκοφαγος αμαζονομαχια Νεκροπολη πρεβεζης πρεβεζας πρεβεζα νεκροπολις τειχη μαυσωλειο ευπορος Ρωμαιος αττικο εργαστηριο διακοσμηση αναγλυφη παρασταση αττικο εργαστηρι αττικη αμαζονες, αμαζονα ασπιδα αμυνα κοντος χιτωνας χιτων, μαστος μυθος γυμνος πολεμιστης Μολυβδινο ενεπιγραφο ελασμα Ιερο Δωδωνη, Μολυβος επιγραφη φυλλο επισκεπτης Μαντειο ερωτημα θεος Διας ζευς συντροφος Διωνη ερωτηματα μετακινηση εμποριο αθλητικος μουσικος αγωνας, αρχαιος αθλητισμος μουσικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ