ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ… ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΣ – ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Αχ. Λαζάρου

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ… ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΣ

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Αχ. Λαζάρου 

Ανάλυση του κ. Αχιλλέως Λαζάρου [*],
ρωμανιστή – βαλκανολόγου

Οι ημέρες είναι σύμβολα του χρόνου. Κάποιες δε υπερβαίνουν την αέναη ροή των αιώνων και γίνονται μάρτυρες αδιάψευστοι των πεπρωμένων του κόσμου. Μία και ανεπανάληπτη είναι η 29η Μαΐου 1453, κατά την οποία εάλω η Πόλις, η κατ’ εξοχήν εστία του φωτός, της παιδείας, θύραθεν και κατά Χριστόν.

Διότι της Κωνσταντινουπόλεως προϋπάρχει το Βυζάντιον…

Παρακολουθήστε την συνέχεια ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΟΔΕΓ, 3.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.5.2022.

[*] Ο κ. Αχ. Λαζάρου έχει βαθειά γνώση στα εθνικά θέματα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παιδείας διεισδύοντας παράλληλα στον πυρήνα των προβλημάτων. Τιμήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του και το έργο του. Με πλούσιο συγγραφικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων, συνεδρίων και ημερίδων ξεχώρισε στον τομέα της εξειδίκευσής του. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά! Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ακαδημία Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1930. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού – Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε για δύο έτη στο διδασκαλείο μέσης εκπαίδευσης, όπου έλαβε πτυχίο με το μοναδικό άριστα της τότε σειράς μετεκπαιδευθέντων καθηγητών και για δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε την πρώτη σε είδος διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα με αντικείμενο την ρωμανική γλώσσα σε σχέση της με τα ελληνικά. Επίσης, σπούδασε επί τρία χρόνια στην Σορβόννη ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), όπου αναγορεύτηκε σε «Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV)». Παρακολούθησε σεμινάρια βαλκανικής ιστορίας στην Σορβόννη και Σλαβολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και σπούδασε Βαλκανική Εθνολογία στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών της Σορβόννης.

Όσο ξεχωριστές και πρωτότυπες είναι οι σπουδές του άλλο τόσο είναι και η καριέρα του. Ως «Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV)» δίδαξε μαθήματα του τομέα R05 (Ρουμανική Διαλεκτολογία, Βαλκανική Ρωμανολογία). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε για δύο έτη στην Ακαδημία Αθηνών για την «Tabula Imperii Romani». Κατόπιν δίδαξε στα Γυμνάσια Ελασσόνας, Δεσκάτης και στο Β’ Παγκύπριο Αρρένων Βόλου. Από τον Βόλο μετατέθηκε στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιώς, όπου πρωτοστάτησε στην μετονομασία του σε Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς ως φόρου τιμής στον μέγα ευεργέτη Κ. Ιωνίδη. Ακολούθως μετατέθηκε στο Πειραματικό Σχολείο του ΕΚΠΑ. Κατόπιν, ως λυκειάρχης, υπηρέτησε στο Εσπερινό Λύκειο Περιστερίου. Έπειτα μετατέθηκε ως γενικός επιθεωρητής στο Νομό Ημαθίας και κατόπιν ως γενικός επιθεωρητής φιλολόγων Θεσσαλίας στην Λάρισα. Κατόπιν υπηρέτησε ως διευθυντής – γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Αργότερα υπηρέτησε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα χρόνο. Κατόπιν δίδαξε στην Σχολή Μετεκπαίδευσης Μοιράρχων, στην Σχολή Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων, στην ΧΕΝ και στην Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του γυμνασιακού διδακτηρίου Δεσκάτης και στην ίδρυση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας και της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Δεσκάτης. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Παιδείας στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ελληνοσοβιετικών Εκπαιδευτικών και Μορφωτικών Σχέσεων.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και αναρίθμητες ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά: το τετράτομο με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», «Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις», «Εθνικά θέματα και κρατική ακηδία», «Εθνικά και μειονοτικά θέματα» κ.ά.

Τιμήθηκε με το βραβείο φιλίας Τρικάλων, με το μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων και με το μετάλλιο της Πόλης του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη). Του έχουν απονεμηθεί επίσης Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρυσός Σταυρός Αποστόλου Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών κ.ά. Είναι μέλος στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών, επί τιμή Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων.

Γλώσσες: Ρουμάνικα, Ιταλικά, Γαλλικά.

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ, ΕΛΛΑΣ Λαζαρου, ημερες συμβολο χρονος αεναη ροη αιωνας πεπρωμενο κοσμος 29 29η Μαιου 1453, μαιος εαλω η Πολη φως, παιδεια, θυραθεν κατα Χριστον, Κωνσταντινουπολις Βυζαντιον, οδεγ, Κωνσταντινουπολη Βυζαντιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ