Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 και ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ - του Β. Σ. Κάρτσιου

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821
και ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Του Βασίλη Σ. Κάρτσιου


Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία ήταν πάντοτε εκτός ελληνικής βιβλιογραφίας αν και διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο. Στη διάρκεια της επανάστασης στη Μακεδονία 36.000 Έλληνες Μακεδόνες, γυναίκες και παιδιά αποκεφαλίστηκαν, ανασκολοπίστηκαν, κρεμάστηκαν και πέθαναν με μαρτυρικό τρόπο, ενώ χιλιάδες άλλοι κατέληξαν στα σκλαβοπάζαρα. Το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας υπήρξε η πρώτη μεγάλη Έξοδος των επαναστατών του 1821.

Ακόμα και στη Μακεδονία, η 17η Μαΐου, ως επίσημη ημέρα έναρξης της επανάστασης, είναι γιορτή τοπικής σημασίας και τιμάται μόνον στον Πολύγυρο. Μόλις το 2021 καθιερώθηκε ως εορτή τοπικής σημασίας και στην πόλη των Σερρών. Ο Εμμανουήλ Παπάς είχε φθάσει στη μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους από τις 23 Μαρτίου 1821 και άρχισε την προετοιμασία ξεσηκώνοντας τους μοναχούς.

Ο Εμμανουήλ Παπάς είναι από τους λίγους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που δικαιούται από μία θέση και στις τρεις οριοθετημένες περιοχές του πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του 1858. Φιλικός, επαναστάτης, αρχηγός και υπερασπιστής της Μακεδονίας και εθνικός ευεργέτης καθώς διέθεσε το σύνολο της τεράστιας περιουσίας του για την πατρίδα. Δεν υπάρχει όμως πουθενά στον πίνακα.

ΔΕΙΤΕ το ντοκυμανταίρ του Γ. Λεκάκη

για τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, ΕΔΩ.

Ο Εμμανουήλ Παπάς, για τελείως αντικειμενικούς ιστορικούς λόγους, υπήρξε ένας από τους 4-5 εκλεκτούς της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ο Εμμανουήλ είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία στον υψηλότερο βαθμό μύησης του Ποιμένος, και μάλιστα αφού ξεκίνησε η επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Η πρόσθετη αυτή μύηση του Εμμανουήλ, στην πράξη, νομιμοποιούσε τον ρόλο του στο πλαίσιο των αρχών και των κανόνων της Φιλικής Εταιρείας. Ο Εμμανουήλ υπήρξε αρχιταμίας της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, έφορος της Εθνικής Κάσσας που είχε συσταθεί με εντολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τη συνεργασία του Γρηγορίου του Ε΄, ανακηρύχθηκε αρχηγός της Μακεδονίας από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ανακηρύχθηκε, επίσης, αρχηγός και προστάτης της Μακεδονίας από τις μονές του Αγίου Όρους, και ξαναδιορίστηκε αρχιστράτηγος των μακεδονικών δυνάμεων και αρχηγός και προστάτης της Μακεδονίας από τον Δημήτριο Υψηλάντη.

Ο συγγραφέας ενσωματώνει για πρώτη φορά την Επανάσταση στη Μακεδονία στον εθνικό επαναστατικό κορμό που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους.

Το βιβλίο έχει 535 σελίδες!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερωδιός. Πρώτη έκδοση 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2022.


ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ, Καρτσιος, Μακεδονια ελληνικη βιβλιογραφια Ελληνες Μακεδονες, γυναικες και παιδια αποκεφαλισμος ανασκολοπισμος κρεμαλα μαρτυριο σκλαβοπαζαρο ολοκαυτωμα Κασσανδρα μεγαλη εξοδος 17 Μαιου, μαιος εναρξη γιορτη Πολυγυρος 2021 εορτη Σερρες σερρων Παππας ιερη ιερα μονη ΙΜ Εσφιγμενου Αγιον Ορος 23 Μαρτιου μαρτιο μοναχος Ελληνικη Βρυζακης Ελλας Ευγνωμονουσα 1858 Φιλικος, επαναστατης, αρχηγος υπερασπιστης εθνικος ευεργετης περιουσια μυηση Φιλικη Εταιρεια Ποιμενας, ποιμην Μολδοβλαχια αρχιταμιας ταμιας Κωνσταντινουπολη, εφορος Εθνικη Κασσα κασα εντολη Υψηλαντης πατριαρχης Γρηγοριος Ε αρχηγος προστατης μονες αρχιστρατηγος μακεδονικες δυναμεις εθνικος επαναστατικος κορμος νεοελληνικο κρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ