Γερμανός ναζί δάσκαλος Γυμνασίου «εξαφάνισε» σελίδες του ΑΡΧΕΙΟΥ του Σλήμαν, από την Αθήνα! - του Γ. Λεκάκη

Γερμανός ναζί δάσκαλος Γυμνασίου
«εξαφάνισε» σελίδες
από του ΑΡΧΕΙΟΥ Σλήμαν,
από την Αθήνα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι αρχαιοκαπηλίες, εξαφανίσεις βιβλίων και αρχείων, έργων τέχνης και πινάκων από τους Γερμανούς επί Κατοχής, αναλύονται εκτενώς σε 6 βιβλία που έχω γράψει γι’ αυτήν την περίοδο. – ΔΕΙΤΕ τα ΕΔΩ.

Μια ακόμη «εξαφάνιση» αρχείου έρχεται και προστεθεί σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο. Και μάλιστα από «δάσκαλό»!..

Το 1936, τα παιδιά του Ερρίκου Σλήμαν, Ανδρομάχη Σλήμαν-Μελά και Αγαμέμνων Σλήμαν κατέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων του πατέρα τους «δανεικό» στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών εν Αθήναις. Λίγα χρόνια ενωρίτερα, η οικογένεια είχε πωλήσει το Μέλαθρον Ιλίου στο ελληνικό κράτος. Η δε Σοφία μετακόμισε σε ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο.

H Sophia Schliemann και ο γιος της, Αγαμέμνων, το 1932.

Τα έδωσαν «δανεικά», υπό τον όρο ότι, όποιος επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, πρέπει να λάβει την άδεια της οικογενείας.

Το Αρχείο του Ερρίκου Σλήμαν περιείχε χιλιάδες έγγραφα, όπως αλληλογραφία, ημερολόγια, χειρόγραφα και λογιστικά βιβλία. Μέχρι την δεκαετία του 1960, ο μόνος ερευνητής που εγκρίθηκε να μελετήσει τις εργασίες του ήταν ο Ερνστ Μάγιερ / Ernst Meyer (1888-1968), Γερμανός δάσκαλος Γυμνασίου, «ερευνητής του Σλήμαν» και μέλος του Ναζιστικού Κόμματος. Εκμεταλλεύθηκε τις διασυνδέσεις του με τα SS στην Αθήνα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και πήγε στην Γερμανία αρκετούς τόμους, που περιείχαν την αλληλογραφία του Σλήμαν. Κάποιοι από αυτούς «χάθηκαν»

Μέρος της αλληλογραφίας Σλήμαν...

Το 1960, ο Λήνος και ο Αλέξανδρος Μελάς, γιοι της Ανδρομάχης, ενημέρωσαν την Αμερικανική Σχολή ότι η μητέρα τους επιθυμούσε να ανακτήσει την κατοχή της συλλογής. Αντίθετα, η Σχολή αποφάσισε να αγοράσει τα έγγραφα του Schliemann, το 1962. Η αγορά χρηματοδοτήθηκε από τον Eli Lilly Jr., πρόεδρο της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα την Ινδιανάπολη, του οποίου ο παππούς είχε βοηθήσει τον Schliemann να πάρει το διαζύγιό του, το 1869.

Το 1965, η Σχολή απέκτησε πρόσθετο υλικό που βρήκε ο Αλέξανδρος Μελάς, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μεταξύ του Χάινριχ και της Σοφίας, που χρησιμοποίησαν οι Pooles στο βιβλίο τους, και 29 τιμητικά διπλώματα. Με την πάροδο των ετών το Αρχείο του Σλήμαν εμπλουτίσθηκε περαιτέρω, με έγγραφα που παλαιότερα είχαν στην κατοχή τους απόγονοι ατόμων που είχαν διασυνδέσεις με τον Σλήμαν.

Οι εργασίες του Schliemann έχουν καταγραφεί πλήρως και είναι διαθέσιμες για επιτόπια εξέταση από την επιστημονική κοινότητα. Η ASCSA το 2008-2009 επιδόθηκε σε ένα έργο ψηφιοποίησης μεγάλης κλίμακας, που αρχικά υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορίας του Αιγαίου, το οποίο κατέστησε σημαντικά τμήματα των εγγράφων του Schliemann προσβάσιμα διαδικτυακά σε ερευνητές παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2022.

Γερμανος ναζι δασκαλος Γυμνασιου εξαφανιση σελιδες ΑΡΧΕΙΟ Σλημαν αρχαιοκαπηλια εξαφανισεις βιβλιο αρχεια εργα τεχνης πινακας Γερμανοι Κατοχη διδασκαλος 1936, Μελα εγγραφα δανεισμος Γενναδειος Βιβλιοθηκη Αμερικανικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων Αθηνα μελαθρο Μελαθρον Ιλιου ελληνικο κρατος ιλιον Παλαιο Φαληρο, δανεικα προσβαση αδεια οικογενεια εγγραφο αλληλογραφια ημερολογιο χειρογραφο λογιστικα βιβλια 1960, ερευνητης μελετη εργασιες Μαγιερ μαγερ / Ernst Meyer δασκαλοι Γυμνασιο ερευνητης Ναζιστικο Κομμα ες ες, SS Β Παγκοσμιος Πολεμος Γερμανια τομος, Μελας, Αμερικη Schliemann, 1962 Λιλλυ, Λιλυ Λιλλι, Λιλι Eli Lilly Jr., προεδρος φαρμακευτικη εταιρεια Ινδιαναπολη, Ινδιαναπολις διαζυγιο 1869 1965, Πουλς Pooles βιβλιο τιμητικο διπλωμα ψηφιοποιηση Ινστιτουτο Προιστοριας του Αιγαιου, αιγαιο προιστορια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ