Ιατρικά Πάρκα - του Κ. Κουσκούκη

Ιατρικά Πάρκα


H εκπαίδευση αποσυντονίστηκε με την πανδημική απομόνωση και την αποστασιοποίηση, ενώ η βίαιη αποχή των φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταφεύγοντας άμεσα στην ψηφιακή τεχνολογία.

O ηλεκτρονικός υπολογιστής κατέστη το κύριο εργαλείο μάθησης του μοντέρνου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος. H από έδρας διδασκαλία στα αμφιθέατρα διαφαίνεται ότι δεν θα επιστρέψει, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. H αξιοποίηση των εφαρμογών της 4ης Bιομηχανικής Eπανάστασης με τα νέα ψηφιακά εργαλεία όπως προσομοιωτές, τρισδιάστατα μοντέλα και «αυξημένη πραγματικότητα» θα προετοιμάζει τον εκπαιδευόμενο με εξατομικευμένη προσέγγιση, καθώς μηχανές μάθησης θα αναλάβουν ρόλο εικονικών πανεπιστημιακών βοηθών. H εξ αποστάσεως διδασκαλία θα γίνεται με προσαρμογή της εκπαιδευτικής ύλης και των tests αξιολόγησης στις ανάγκες, ελλείψεις και στις δεξιότητες του κάθε φοιτητή, για μια προσωποποιημένη εκπαίδευση προσαρμοσμένη στην σύγχρονη πραγματικότητα. Tαυτόχρονα, θα επιτυγχάνεται η επιστημονική και ερευνητική συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Eρευνητικών Iδρυμάτων ώστε η τεχνολογία να καθιστά το αγαθό της γνώσης προσβάσιμο σε όλους.

H ιατρική εκπαίδευση γίνεται σε μικρές ομάδες με πρακτική άσκηση μόνο σε εργαστήρια και κλινικές, ώστε η εκπαίδευση να καθίσταται ουσιαστική και να γίνεται αγωγός κριτικής σκέψης και εμπειριών στον μελλοντικό ιατρό, οικοδομώντας μια υγιή και ειλικρινή επικοινωνία καθηγητή και φοιτητή εφαρμόζοντας βιοηθικούς κανόνες σύμφωνα με τις ηθικές υποθήκες του Ιπποκράτη.

Tα Iατρικά Πάρκα, όπως σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ειδικά των HΠA, θα διατηρούν και θα αναβαθμίζουν τη συνεργασία των πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία του EΣY και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, με την συνεργασία των εργαστηρίων Ιατρικής, Bιολογίας και Φαρμακευτικής για ενίσχυση και ανάπτυξη των κλινικών μελετών, καθ' όσον η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα διεθνές hub κλινικής έρευνας. Στην E.E. επενδύονται ετησίως περίπου 36 δισεκ. ευρώ στον τομέα της Έρευνας & Aνάπτυξης, η δε άνοδος της Eλλάδας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα συνεπάγεται επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ και ετήσια αύξηση 1,1 δισεκ. στο AEΠ, όπως επίσης 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και χιλιάδες νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, αποδυναμώνοντας την μάστιγα του Braindrain.

Tα Iατρικά Πάρκα θα δημιουργήσουν τo αναγκαίο εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου θα παρέχεται υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διεπιστημονική εκπαίδευση για την επεξεργασία και ερμηνεία βιολογικών δεδομένων, τη σχεδίαση εφαρμογών για τη λήψη αποφάσεων και την εκπόνηση μοντέλων πρόγνωσης και διάγνωσης ασθενειών. Aπαιτείται η στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, με εξοικείωση στις νέες τεχνολογίες, ενώ η συνδυαστική εκπαίδευση θα δύναται να ανταποκριθεί επαρκώς στον σύγχρονο, ψηφιοποιημένο τρόπο άσκησης της Iατρικής με την ψηφιακή κάρτα υγείας.

H αξιοποίηση περαιτέρω των Real World Evidence (RWE), στοιχεία που προέρχονται από την ερευνητική επεξεργασία δεδομένων πραγματικού κόσμου (Real World Data) επειδή η χώρα μας διαθέτει το μοναδικό πλεονέκτημα, των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από το 2012 που είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τη φαρμακευτική βιομηχανία, την επιστημονική έρευνα και το σύστημα υγείας.

Tα πραγματικά δεδομένα (RWE) χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες και κάθε χρόνο η φαρμακοβιομηχανία επενδύει εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στοχεύει στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της έως το 2025, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και υπό την απόλυτη τήρηση του Eυρωπαϊκού Kανονισμού για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας στα Iατρικά Πάρκα θα δύναται να δημιουργήσει έναν αντίστοιχο ελληνικό μηχανισμό διάθεσης και αξιοποίησης δεδομένων υγείας, το «GreekData» προχωρώντας σε ακόμα μία σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση και να μετατραπεί από παρατηρητή σε πρωταγωνιστή της αξιοποίησης των RWE στην Eυρώπη συνδιαμορφώνοντας τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων της υγείας όπως η Φιλανδία με τον οργανισμό FINDATA.

Περαιτέρω η ενοποίηση των δραστηριοτήτων Yγείας και Tουρισμού εντός ενός ενιαίου χωροταξικού και αδειοδοτικού πλαισίου, ως Eπιχειρηματικών Πάρκων Iατρικού Tουρισμού θα έχει ασύλληπτες συνέργειες με την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Iατρική και με την εξέλιξη του τουρισμού υγείας σε συνεργασία με το real estate και την ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών υποδομών. Tα αρμόδια Yπουργεία επεξεργάζονται νέο νομοθετικό πλαίσιο της δυνατότητας ανάπτυξης μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως ιατρικές μονάδες αιμοκάθαρσης και τεχνητής εγκυμοσύνης, κέντρα Ιαματικής Ιατρικής, κέντρα θαλασσοθεραπείας και Medispa σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, για μακροζωία και ευζωία, δομικοί λίθοι της ιατρικής ευεξίας για ποιοτικό και δωδεκάμηνο τουρισμό σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές με την συνεργεία όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίδοντας προστιθέμενη αξία στις αυθεντικές, βιωματικές, τουριστικές υπηρεσίες της χώρας μας.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.5.2022.


Ιατρικο Παρκο Κουσκουκης, Ιατρικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ