Μοσχάρια βόσκουν σε αρχαίο ναό του Ποσειδώνα! Στο αρχαίο Μολύκρειον Αιτωλοακαρνανίας!

Μοσχάρια βόσκουν
σε αρχαίο ναό του Ποσειδώνα!
Στο αρχαίο Μολύκρειον!

Εδώ βλέπουμε μοσχάρια να βόσκουν ελεύθερα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο μέσα στον μεγάλο και ιδιαίτερο ναό του Ποσειδώνα στο Μολύκρειο (*), ο οποίος χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. - αρχές 4ου αι. π.Χ.

Στις επόμενες φωτογραφίες  ο βωμός.

Οι φωτογραφίες είναι με διαφορά ενός έτους 2020-2021. Στην δεύτερη φαίνεται καθαρά η φθορά που έχει προκληθεί προφανώς από κάποιο ζώο που θέλησε να ξυστεί στον μεσαίο λίθο δεξιά…

ΠΗΓΗ: Τ. Καραΐσκος, Ανακαλύψτε την Αιτωλοακαρνανία, 23.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.5.2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Πρόβατα και κατσίκια

βόσκουν στον αρχαία ναό του Λυκαίου Διός!

(*) Το αρχαίο Μολύκρειον βρισκόταν στις τελευταίες δυτικές εσχατιές της Δυτικής Λοκρίδας, κοντά στα όρια της Αιτωλίας, στην επικυριαρχία της οποίας περιήλθε αργότερα. Ήταν κοντά στο ακρωτήριο Αντίρριο, το οποίο εντασσόταν στην περιφέρειά της και ονομαζόταν Μολυκρικόν Ρίον. Αρχαίος αγροτικός οικισμός, που ανακαλύφθηκε 1 περίπου χλμ. βορείως του Αντιρρίου, στη θέση Δραγατσιά, κατά τις εργασίες σύνδεσης της Γέφυρας με την εθνική οδό, επιβεβαιώνει ότι το αρχαίο Μολύκρειον απλωνόταν από το Αντίρριο μέχρι τον οικισμό Άγιος Γεώργιος Μολύκρειου.

Ήταν οχυρωμένη πόλη και εξ αιτίας της θεσεώς της, κοντά στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, ιδιαίτερα για τις ναυτικές επιχειρήσεις. Διέθετε λιμάνι αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, ενώ υπήρχε και περίλαμπρος ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν. Αυτό συνετέλεσε στο να αναπτυχθεί το Μολύκρειον ως εμπορικό κέντρο της περιοχής. Το Μολύκρειον ιδρύθηκε μετά την κάθοδο των Δωριέων (από την Στερεά Ελλάδα στην Πελοπόννησο) και υπήρξε αποικία των Κορινθίων τον 7ο π.Χ. αιώνα και ύστερα των Αθηναίων, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, στα μέσα του 5ου αι.

Το 431 π.Χ. καταγράφεται ναυμαχία μεταξύ των Αθηναίων, υπό τον στρατηγό Φορμίωνα και των Λακεδαιμονίων, με αρχηγό τον Κνήμονα. Οι Λακεδαιμόνιοι υπέστησαν πανωλεθρία και κατέφυγαν στο Ρίο, ενώ οι Αθηναίοι νικητές προσάραξαν στο Μολυκρικόν Ρίον. Όμως στο 426 π.Χ. το Μολύκρειον καταλήφθηκε από τους Λακεδαιμόνιους. Φαίνεται ότι περιήλθε στους Αιτωλούς μετά την κατάληψη της Ναυπάκτου (338 π.Χ.).

Το αρχαίο Μολύκρειον εντοπίζεται στην θέση που σήμερα καλείται «Ελληνικό» του Μολυκρείου, παρ’ ότι λέγεται «Ελληνικό της Βελβίνας». Από τις ανασκαφές στην περιοχή έχει αποκαλυφθεί η στενή και επιμήκης τειχισμένη ακρόπολη. Στον περίβολό της έχουν αποκαλυφθεί καλοδιατηρημένα τα θεμέλι

 μεγάλου δωρικού ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, αφιερωμένου στον Ποσειδώνα. 

Ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνος, στο Μολύκρειον.

Το σχήμα του είναι επίμηκες ορθογώνιο και η κρηπίδα του κατασκευασμένη από φαιό και ασβεστόλιθο έχει τρεις αναβαθμούς. Φαίνεται ότι ο ναός αυτός δεν πρόφθασε να ολοκληρωθεί. Η χρονολογία κατασκευής του δεν μπορεί να είναι πριν το 400 π.Χ. Έχουν βρεθεί επίσης και άλλα οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων μια κυκλική δεξαμενή και μια στοά.

Το Τοπικό Διαμέρισμα του Μολύκρειου περιλαμβάνει και τους οικισμούς

- Πλατανίτης,

- Άνω Πλατανίτης και

- Φραγκαίικα

Το Μολύκρειο με το παλαιό του όνομα Μούι (Μούη) είναι μετεπαναστατικός οικισμός. Προεπαναστατικός οικισμός στην ίδια περιοχή είναι το χωριό Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται σε περίοπτο λόφο (281 μ.), ΒΔ. του Μολυκρείου. Εδώ υπήρχε βυζαντινή μονή. Κοντά στον ναό μέσα στο γούπατο υπάρχει το τοπωνύμιο Παλιοχώρι, μια περιοχή γεμάτη κεραμίδια. Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός και η θέα είναι απέραντη, υπάρχουν τεράστιες κροκάλες οι οποίες εντυπωσιάζουν. Η πλάκα που βρίσκεται στην νότια είσοδο του ναού έχει κτητορική επιγραφή, αλλά δεν διαβάζεται εύκολα, καθώς έχει σκεπαστεί από τον ασβέστη. Έχουν γραφεί δύο αναγνώσεις 1851 και 1862. Σε μια χαράδρα στην Περδικόλακκα ευρίσκεται το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που εκτίσθη στα 1851. Η κτητορική επιγραφή ευρίσκεται επάνω από την τοξωτή νότια είσοδο. Στην κατάληξη της Παλατράχης ευρίσκεται το ξωκκλήσι Ανάληψη του Χριστού, που επανεκτίσθη γύρω στο 1975 επί παλαιοτέρων θεμελίων. Πέτρινο γεφύρι του τελευταίου τετάρτου του 19ου αι. βρίσκεται στο Πλατανόρρεμα (Κάκαβος) κοντά στον Πλατανίτη, στα όρια Ναυπάκτου - Αντιρρίου.

Άλλα αξιοθέατα είναι οι παραλίες του Πλατανίτη, καθώς επίσης και η διαδρομή που ξεκινά από τα υψώματα του Πλατανίτη και καταλήγει στην Κλόκοβα, όπου προσφέρει μοναδική θέα σε όλον τον Δήμο του Αντιρρίου.

Στο Μολύκρειο, τον Ιούνιο στην γιορτή του Άη Γιάννη του Ριγανά, ανάβουν φωτιές και τις περνούν πηδώντας. Για το έθιμο, προσφέρεται ψητό αρνί.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. Γ. Λεκάκης «Αρχαίες πόλεις της Αιτωλίας» - «Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις».

Μοσχαρι αρχαιος ναος Ποσειδωνα αρχαιο Μολυκρειον, Καραισκος, μοσχαρια βοσκη ελευθερα περιφραγμενος αρχαιολογικος χωρος Ποσειδωνος Μολυκρειο 5ος 4ος αιωνας πΧ βωμος 2020 2021 φθορα λιθος Αιτωλοακαρνανια, Αιτωλοακαρνανιας Λοκριδα λοκρις Αιτωλια αιτωλιας, ακρωτηριο Αντιρριο, Μολυκρικον Ριον Αντιριο, Μολυκρικο Ριο αγροτικος οικισμος, Δραγατσια, Γεφυρα ριου αντιρριου εθνικη οδος, αγιος Γεωργιος Μολυκρειου, οχυρο, οχυρωμενη πολη Κορινθιακος Κολπος στρατηγικη σημασια ναυτικα λιμανι αφιερωση θεος Ποσειδωνας, εμποριο καθοδος των Δωριεων Στερεα Ελλαδα δωριεις Πελοποννησος αποικια Κορινθιων κορινθος 7ος Αθηνα Πελοποννησιακος πολεμος 431 ναυμαχια Αθηναιοι στρατηγος Φορμιωνας Φορμιων Λακεδαιμονιοι αρχηγος Κνημονας Κνημων Λακεδαιμων πανωλεθρια 426 Λακωνια Αιτωλοι Ναυπακτος 338 θεση Ελληνικο Βελβινας Βελβινα ανασκαφες στενη επιμηκης τειχισμενη ακροπολη περιβολος θεμελια δωρικος Ποσειδων επιμηκες ορθογωνιο κρηπιδα κρηπις φαιος ασβεστολιθος αναβαθμος ανολοκληρωτος 400 οικοδομημα κυκλικη δεξαμενη στοα Πλατανιτης, ανω Πλατανιτης Φραγκαιικα Μουι Μουη λοφος βυζαντινη μονη γουπατο τοπωνυμιο Παλιοχωρι, κεραμιδι κροκαλα πλακα κτητορικη επιγραφη ασβεστης ασβεστωμα 1851 1862 χαραδρα Περδικολακκα Περδικολακα ξωκκλησι Αγιας Παρασκευης, Αγια Παρασκευη κτητωρ τοξωτη Παλατραχη ξωκλησι Αναληψη του Χριστου, 1975 Πετρινο γεφυρι 19ος Πλατανορρεμα Κακαβος Πλατανορεμα Κακκαβος Ναυπακτια παραλιες παραλια Κλοκοβα, Ιουνιος γιορτη εορτη Αη Γιαννης Ιωανης Ριγανας Γιαννη Ιωαννη ριγανη, φωτια φωτιες πηδημα εθιμο, ψητο αρνι ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ