Τα Χανιά είναι η μινωική Κυδωνία – Ο Λόφος Καστέλλι το ανακτορικό κέντρο της, τον 14ο - 13ο αι. π.Χ. - της Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Τα Χανιά είναι η μινωική Κυδωνία
Ο Λόφος Καστέλλι το ανακτορικό κέντρο της,
τον 14ο - 13ο αι. π.Χ.

Της δρ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Οι ανασκαφές στην πόλη των Χανίων έχουν ισχυροποιήσει την άποψη ότι η Κυδωνία των μινωικών χρόνων ταυτίζεται με τη θέση όπου σήμερα αναπτύσσεται η πόλη των Χανίων. Οι αναγωγές των απαρχών της πόλης μέσα στο μυθολογικό υπόστρωμα διασταυρώνονται με τα τεκμήρια από το παλίμψηστον της αρχαιολογικής στρωματογραφίας, τα οποία έρχονται στο φως κάτω από το σύγχρονο επίπεδο ζωής της πολυάνθρωπης και κοσμοπολίτικης πόλης. O χαμηλός λόφος του Καστελλιού σε δεσπόζουσα θέση σε σχέση με το φυσικό λιμάνι στα βόρεια και τον χανιώτικο κάμπο στα νότια, επιλέχτηκε εξ αρχής ως το πιο πρόσφορο σημείο για την εγκαθίδρυση του πρώτου οργανωμένου οικιστικού πυρήνα και του μινωικού ανακτόρου στη συνέχεια.

Ο λόφος Καστέλλι, από την θάλασσα...
Στα χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έως το 1450 π.Χ. παρατηρείται αμφίδρομη επίδραση και σύγκλιση μινωικών και μυκηναϊκών στοιχείων στην Κυδωνία. Γεγονός είναι ότι μετά το 1450 π.Χ. νέα διοίκηση εγκαταστάθηκε στην Κνωσό και την Κυδωνία και χαρακτηριστικά μυκηναϊκά έθιμα υιοθετήθηκαν ταυτόχρονα στην Κεντρική και Δυτική Κρήτη. Κατά την προτελευταία αυτή περίοδο του μινωικού πολιτισμού, που σήμερα συνηθίζεται να αποκαλείται τελική ανακτορική ή τρίτη ανακτορική ή μυκηναϊκή, στην Κυδωνία η μυκηναϊκή επιρροή είναι εντονότερη και ιδρύεται νέο ανάκτορο. Η θέση των Χανίων ως η πλησιέστερη κρητική πόλη στα κέντρα της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, έπαιξε ασφαλώς καθοριστικό ρόλο.

Οι επαφές της πόλης με άξονα το εμπόριο δεν περιορίζονται μόνο στην υπόλοιπη Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Από τη μελέτη της κεραμικής ανιχνεύονται σχέσεις με την Κύπρο, Χαναάν, Συρία, Αίγυπτο, Ιταλία και Σαρδηνία, τεκμηριώνοντας την ύπαρξη ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου μέσα από θαλάσσιους δρόμους.

Γύρω στο 1250 π.Χ. (ΥΜ ΙΙΙΒ1) ένας καταστροφικός σεισμός και η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που διατρέχει τις υπώρειες του λόφου του Καστελλιού προκάλεσαν την καταστροφή του ανακτόρου. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την τελετουργική θυσία που έλαβε χώρα στα ερείπια του ανακτόρου στην περιοχή του ρήγματος και για την καθηλωτική εικόνα του ίδιου του ρήγματος.

Στην ετήσια εκδήλωση του «Αιγέα», που θα γίνει διαδικτυακά, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η επί τιμή γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη θα μιλήσει με θέμα: «Λόφος Καστέλλι Χανίων. Το ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ.».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 3 Ιουνίου στις 7 μ.μ - ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ. 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2022.

Χανια Κυδωνια μινωικα χρονια Λοφος Καστελλι ανακτορικο κεντρο 14ος - 13ος αιωνας πΧ ανασκαφες Χανιων Κυδων μινωικη μινωικοι χρονοι μυθολογισ αρχαιολογια στρωματογραφια Καστελι φυσικο λιμανι χανιωτικος καμπος οικισμος μινωικο ανακτορο εκρηξη ηφαιστειο Θηρας θηρα σαντορινη 1450 πΧ 3.450 3500 χρονια πριν, επιδραση μινωιτες μυκηναιοι Κνωσος μυκηναικα εθιμα Κεντρικη Δυτικη Κρητη μινωικος πολιτισμος τελικη ανακτορικη τριτη μυκηναικη εποχη περιοδος, μυκηνες κρητικη αρχαια πολη Πελοποννησος ηπειρωτικη Ελλαδα εμποριο Κυκλαδες κεραμικη Κυπρος, Χανααν, Συρια, Αιγυπτος, Ιταλια και Σαρδηνια 1250 3.250 ΥΜ ΙΙΙΒ1 σεισμος ρηγμα τελετουργικη θυσια Ανδρεαδακη Βλαζακη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ