Το ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΙ της Ημαθίας - Φαράγγι Σαρπάτα, νότια της Βεργίνας...

Το ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΙ της Ημαθίας

Φαράγγι Σαρπάτα, νότια της Βεργίνας

Δεν λέγεται άστοχα το ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΙ της ΗΜΑΘΙΑΣ...

Το φαράγγι βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, νότια της Βεργίνας, αρκετά κοντά στα χωριά Συκιά και Ρυάκια.

Πρόκειται για τις βορειο-ανατολικές απολήξεις από τα Πιέρια όρη και έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση. Γεωγραφικά ανήκει στο νομό Ημαθίας, είναι ωστόσο πολύ κοντά στα όρια με τον νομό Πιερίας.

Για την είσοδο θα χρειαστούμε αμάξι 4Χ4 ή αλλιώς 30 λεπτά περπάτημα σε χωματόδρομο.

Η αρχή στο φαράγγι έχει την μορφή ρεματιάς. Μετά από 500 μέτρα περίπου συναντάμε τις πρώτες βάθρες και μετά από λίγο βρίσκεται η πρώτη κατάβαση 6 μ. περίπου, που καταλήγει σε όμορφη βάθρα. Κατόπιν ακολουθεί άλλη μία στα 10 μ. και μετά από λίγο περπάτημα έχουμε όμορφο σημείο με καταρράκτη στα 15 μ. και μεγάλη βάθρα.

Το φαράγγι κάνει στροφή και ακολουθεί κομμάτι με περπάτημα. Στην συνέχεια θα βρούμε έναν μικρό καταρράκτη 5 μ. και αμέσως ακολουθεί κατάβαση 20 μ. σε όμορφο σημείο.

Τέλος το καλύτερο το φαράγγι το κρατά για το τέλος, αφού κλείνει με μία εντυπωσιακή κατάβαση 50 μέτρων ή οποία έχει σπάσει σε 10 και 40 μέτρα. Εκεί συναντάμε και αποθέσεις τραβερτίνη, κυριώς από τα μισά και μετά.

Σχετικά με την υδρολογία του το φαράγγι έχει μικρή λεκάνη απορροής και κατά συνέπεια λίγα νερά το καλοκαίρι.

Στο φαράγγι τοποθετήθηκαν 6  ανοξείδωτες πλάκετες Raumer με κρίκο, 10 χλστ.

ΠΗΓΗCanyoning - Caving26.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.5.2022.

Βαθρες και καταρρακτες στο Φαραγγι Σαρπατα, Βεργινα Ημαθιας ημιορεινη περιοχη, Βεργινας, Συκια Ρυακια Πιερια ορη Πιεριας περπατημα πεζοπορια ρεματια βαθρα καταβαση καταρρακτης αποθεση τραβερτινης, υδρολογια λεκανη απορροης πλακετα Raumer κρικος, πανταβρεχι πανταβρεχει

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ