Με την εισβολή των Τούρκων στην Σμύρνη (1922) λεηλατήθηκαν και το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Ανατολής, οι θυρίδες της, ενώ κατασχέθηκαν από τον τουρκικό στρατό μετρητά, χρεώγραφα και λογιστικά βιβλία της... Η διαδικασία της νομικής διεκδίκησης της κατασχεθείσης περιουσίας ήταν ανοικτή μέχρι τα μέσα του 1930…

Με την εισβολή των Τούρκων στην Σμύρνη (1922)
λεηλατήθηκαν και το θησαυροφυλάκιο
της Τράπεζας Ανατολής, οι θυρίδες της,
ενώ κατασχέθηκαν από τον τουρκικό στρατό
μετρητά, χρεώγραφα και λογιστικά βιβλία της...
Η διαδικασία της νομικής διεκδίκησης
της κατασχεθείσης περιουσίας
ήταν ανοικτή μέχρι τα μέσα του 1930…

Δημοπρατήθηκε προσφάτως από τον Οίκο Καραμήτσου, συλλογή περίπου 250 εγγράφων της περιόδου 1927 - 1935 της Τράπεζας της Ανατολής / Bank D’Orient.

Η Τράπεζα της Ανατολής που ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1904, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες τράπεζες ελληνικών συμφερόντων. Με την εισβολή των Τούρκων στην Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Τράπεζας στην Σμύρνη λεηλατείται, οι θυρίδες της Τράπεζας παραβιάζονται και κατάσχονται από τον τουρκικό στρατό μετρητά, χρεώγραφα και λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

Το επόμενο διάστημα, ξεκινά η διαδικασία της νομικής διεκδίκησης της κατασχεθείσης περιουσίας της Τραπέζης, διαδικασία που φαίνεται ανοικτή μέχρι τα μέσα του 1930.

Η Τράπεζα κατηγορεί τις τουρκικές Αρχές ότι εκτός από τα μετρητά και τα αντικείμενα αξίας,  κατασχέθηκαν και πλήθος εγγράφων, λογιστικών βιβλίων και χρεωγράφων, με τα οποία η Τράπεζα θα μπορούσε να προσδιορίσει το μέγεθος της κατασχεμένης περιουσίας.

Μεγάλο μέρος της δημοπρατηθείσας συλλογής περιελάμβανε την επικοινωνία μεταξύ της Τράπεζας - με πολλές επιστολές να υπογράφονται από τον διευθυντή της Τράπεζας, Α. Τυπάλδο, και τον γενικό διευθυντή, Μ. Π. Καμάρα - με τον Κ. Γ. Παπαδόπουλο γραμματέα του Ελληνοτουρκικού Μεικτού Διαιτητικού Δικαστηρίου, καθώς και τον καθηγητή Στέλιο Σεφεριάδη, που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Τράπεζας στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Στο υλικό αυτό σκιαγραφούνταν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και η χάραξη στρατηγικής για τις διεκδικήσεις, περιλαμβάνονται αναλυτικές περιγραφές των γεγονότων της διάρρηξης του θησαυροφυλακίου και κατάσχεσης της περιουσίας της Τράπεζας, όπως επίσης και έγγραφα που αποδεικνύουν την ακίνητη περιουσία της Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: Καραμήτσος, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.6.2022.

εισβολη Τουρκων Σμυρνη 1922 λεηλασια θησαυροφυλακιο Τραπεζα Ανατολης, θυριδες κατασχεση τουρκικος στρατος μετρητα, χρεωγραφα λογιστικα βιβλια νομικη διεκδικηση περιουσια 1930 δημοπρασια Οικος Καραμητσου, εγγραφο 1927 - 1935 Ανατολη Bank D’Orient Εθνικη Τραπεζα Ελλαδος 1904, τραπεζες ελληνικα συμφερονα Τουρκοι Σεπτεμβριος θησαυροφυλακειο υποκαταστημα θυριδα παραβιαση χρεωγραφο λογιστικο βιβλιο τουρκικες Αρχες εγγραφα επικοινωνια επιστολη διευθυντης Τυπαλδος, Καμαρας Παπαδοπουλος Ελληνοτουρκικο Μεικτο Διαιτητικο Δικαστηριο Σεφεριαδης, ακινητη περιουσια τουρκια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ