Με τα φράγματα ξοδεύεις τουλάχιστον 30% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα – Οι υδατοπτώσεις και η αξιοποίησή τους – του Σωτ. Σοφιανόπουλου

Με τα φράγματα
ξοδεύεις τουλάχιστον
30% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι υδατοπτώσεις και η αξιοποίησή τους 

Του Σωτήρη Σοφιανόπουλου

Το ενεργειακό μας δυναμικό σε υδατοπτώσεις και σε στερεά καύσιμα ανεβαίνει σε πολλά δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, γράφει ο Ν. Κιτσίκης στο βιβλίο του Δ. Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα».

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος είχε έλθει επανειλημμένα σε συζήτηση με ανώτατα στελέχη της Δ.Ε.Η. και τους είχε τονίσει την σημασία αξιοποίησης των υδατοπτώσεων. Πολλά απο αυτά τα στελέχη είχαν εκπονήσει σχετικές μελέτες, ωστόσο όμως, τα κρατικά όργανα των αντίστοιχων υπουργείων τις απέρριπταν.

Σε ένα από τα φράγματα του ποταμού Αλιάκμονος...

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος σημείωνε πως εσκεμμένα δεν προωθούν την αξιοποίηση των υδατοπτώσεων δια των φραγμάτων, διότι είναι κολοσσιαίας σημασίας και θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική μας ανάπτυξη. Οι λόγοι όπως τους κατέγραφε είναι οι εξής - πέραν της παραγωγής ρεύματος δια τουρμπίνων:

- 1ον: όταν κάνεις ένα φράγμα αναγκάζεις το νερό να εισέλθει στην γη και έτσι ανεβάζεις τον υπόγειο ορίζοντα. Εάν η Ελλάς είχε κατασκευάσει τα φράγματα που μπορεί σε πολλά σημεία, λόγω της γεωγραφίας και μορφολογίας του εδάφους, θα ξόδευε τουλάχιστον 30% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για την άντληση νερού, δεδομένου του πολύ χαμηλού βάθους.

- 2ον: θα μπορούσαμε να κάνουμε υδατοκαλλιέργειες, πρωτίστως πέστροφες, κλπ., αλλά όχι στην εντατική ή βιομηχανική βάση, αλλά στην εκτατική, όπου τα ψάρια αναπτύσσονται μόνα τους, σε φυσιολογικές συνθήκες και περιβάλλον κι επομένως είναι πολύ πιο νόστιμα.

- 3ον: θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στην υδατοκαλλιέργεια καραβίδας, η οποία πωλείται εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό σε πολύ υψηλή τιμή, αν και παράγεται σε ελάχιστη ποσότητα.

- 4ον: μπορείς με αρδευτικά κανάλια να αρδεύσεις όλην την γύρω περιοχή. Εκεί, λοιπόν, που οι αγρότες μας παράγουν ξερικό στάρι, θα μπορούσαν να παράξουν πολλαπλάσιο και αρδευόμενο και όχι μόνον σιτάρι, αλλά οποιοδήποτε άλλο γεωργικό φυτό.

ΠΗΓΗ: Hellas Economy, 11.8.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.8.2021.

φραγματα ηλεκτρικο ρευμα υδατοπτωσεις αξιοποιηση ενεργειακο δυναμικο υδατοπτωση στερεα καυσιμα κιλοβατωρα Κιτσικης Μπατσης βαρια βαρεια βιομηχανια στην Ελλαδα Σοφιανοπουλος ΔΕΗ υδατοπτωση υπουργειο φραγμα οικονομια παραγωγη τουρμπινα νερο γη υπογειος υδροφορος οριζοντας Ελλας γεωγραφια μορφολογια εδαφους, ηλεκτρισμος αντληση υδατοκαλλιεργεια, πεστροφες, πεστροφα, πεστροφοτροφειο, εντατικη βιομηχανια εκτατικη, ψαρια περιβαλλον νοστιμο, υδατοκαλλιεργειες καραβιδα αρδευτικο καναλι αρδευση αγροτες ξερικο σταρι, αρδευομενο σιταρι, γεωργικο φυτο ποταμος αλιακμων αλιακμονας αλιακμονος, ημαθια ημαθιας 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ