Η ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΚΕΦΑΛΗ του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, άγνωστης προέλευσης, που το υπ. Πολιτισμού αγόρασε σε δημοπρασία το 1996…

Η ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΚΕΦΑΛΗ
του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,
άγνωστης προελεύσεως,
που το υπ. Πολιτισμού
αγόρασε σε δημοπρασία
το 1996…

ΕΚΘΕΜΑ του ΜΗΝA ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι μια ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ, στον ΤΥΠΟ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΜΘ 22117) αγοράσθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1996, σε δημοπρασία και η προέλευσή της είναι άγνωστη.

Εικονίζεται νέος αγένειος άνδρας με πλούσια κόμη και αναστολή των βοστρύχων πάνω από το μέτωπο. Φορά διάδημα κυλινδρικής διατομής, ενώ στις έξι οπές ακτινωτά στους βοστρύχους πάνω από το μέτωπο θα στερεωνόταν διακοσμητικό στοιχείο από άλλο υλικό. Ο λαιμός είναι δυνατός και είναι στραμμένος, μαζί με την κεφαλή, προς τα αριστερά. Το πρόσωπο είναι γεμάτο και μαλακό, τα μάτια εκπέμπουν υγρό βλέμμα, καθώς αποδίδονται βαθειά στις κόγχες με τους βολβούς προς τα επάνω και αριστερά όπου ίριδα και κόρη θα αποδίδονταν ζωγραφικά.

Η κεφαλή χρονολογείται γύρω στο 150 μ.Χ. Ανήκει στον εικονογραφικό τύπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε μεγάλη διάδοση στα ρωμαϊκά χρόνια έχοντας ως πρότυπο τύπους που διαμορφώθηκαν κατά την εποχή της βασιλείας του. Η επίδρασή τους ανιχνεύεται και σε ύστερες απεικονίσεις σε Δύση και Ανατολή έως τη σύγχρονη εποχή.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στην περιοδική έκθεση «Για μια φλόγα που καίει [1821-2021] Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία» και μετά το πέρας της στη μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις».

ΠΗΓΗ: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2022.

ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, αγνωστη προελευση, υπουργειο Πολιτισμου δημοπρασια 1996 ΕΚΘΕΜA Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης μαρμαρο ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ δημοπρασια νεος αγενειος ανδρας κομη αναστολη των βοστρυχων βοστρυχοι, βοστρυχος μετωπο διαδημα κυλινδρικη διατομη οπη ακτινωτα διακοσμηση λαιμος αριστερα προσωπο ματια υγρο βλεμμα, κογχες ματιων βολβος Ιριδα ιρις κορη ζωγραφικη 150 μΧ ρωμαικα χρονια βασιλεια Θεσσαλονικη – Μακεδονια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ