Κορυφή Νάνα Ολύμπου: Η Ράχη Σαλατούρας, και το καταφύγιο ανάγκης Πυξάρι

Κορυφή Νάνα Ολύμπου:
Η Ράχη Σαλατούρας,
και το καταφύγιο ανάγκης Πυξάρι

Ανάβαση στην απομονωμένη και άγρια βόρεια μεριά του Ολύμπου από την Ράχη Σαλατούρας:

Μοναδική θέα στο αμφιθέατρο των υψηλών κορυφών του βουνού, στα Μικρά και Μεγάλα Καζάνια και στις βόρειες κόψεις. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό της Πέτρας Πιερίας και από εκεί συνεχίζουμε στον όμορφο δασικό δρόμο που οδηγεί στον Κοκκινοπλό. Τέμνουμε το επιβλητικό ρέμα Ξερολάκκι και έπειτα θα συναντήσουμε την Βρύση Παπαζήση. Η ανάβαση για την ράχη μπορεί να ξεκινήσει από εκεί ή εναλλακτικά να μπούμε στο μονοπάτι υψηλότερα, εκμεταλλευόμενοι δασικούς δρόμους. Το μονοπάτι εισέρχεται στην ράχη στα 1.450 μ. υψόμετρο.

Από εκεί το ίχνος είναι αχνό και υπάρχει αραιή κόκκινη σήμανση στους κορμούς των εντυπωσιακών ρόμπολων. Παρ’ όλ' αυτά, η πορεία είναι προφανής και κινείται επάνω στην ράχη.

Κάποια ανοίγματα στην βλάστηση μας δίνουν μοναδικά κάδρα προς τα Καζάνια και τις υψηλές κορυφές.

Στα 1.780 μ. συναντάμε το πυροφυλάκιο στην περιοχή Πυξάρι, όπου το 2011 παραχωρήθηκε στην ΕΟΔ με σκοπό την λειτουργία του και ως καταφυγίου ανάγκης, ενώ υπάρχει και τριγωνομετρικό του στρατού.

Στη Ράχη της Σαλατούρας Ολύμπου...
Λίγο πριν έρχεται καλοσημαδεμένο μονοπάτι από τα δεξιά μας από δασικό δρόμο χαμηλότερα. Συνεχίζουμε στην ράχη με μικρότερη κλίση και την βλάστηση να αραιώνει σιγά-σιγά. Στα 1.880 μ. η περιοχή ονομάζεται Ράδομιρ και κατόπιν συνεχίζουμε στην Στενή Σαλατούρα, ενώ οι κλίσεις αυξάνονται και πάλι. Βρισκόμαστε πλέον σε αλπικό πεδίο και η θέα εντυπωσιάζει προς το συγκρότημα των κορυφών και των ορθοπλαγιών στα Καζάνια.

Στα 2.280 μ. υπάρχει τριγωνομετρικό και η κορυφή ονομάζεται Νάνα. Λίγο πιο μετά βρίσκεται η κορυφή Κίτρος. Από την Νάνα έχουμε θέα στις απαρχές από το ρέμα Ξερολάκκι, προτού αυτό συναντήσει τις χαράδρες από τα Μικρά Καζάνια και από το ρέμα Ναούμ.

Επιστροφή από τα ίδια με μικρή διαφοροποίηση στο τέλος.

Το μήκος της διαδρομής με την επιστροφή είναι στα 11 χιλιόμετρα.

Λεπτομέρειες ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Canyoning Caving, 23.6.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.6.2022.

Κορυφη Νανα Ολυμπου Ραχη Σαλατουρας, καταφυγιο αναγκης Πυξαρι αναβαση αγρια Ολυμπος Σαλατουρα αμφιθεατρο κορυφες βουνο Μικρα και Μεγαλα Καζανια κοψη Πετρα πιεριας πιερια δασικος δρομος Κοκκινοπλος, ρεμα Ξερολακκι Βρυση Παπαζηση μονοπατι ρομπολα ρομπολο πυροφυλακιο ΕΟΔ τριγωνομετρικο στρατος βλαστηση Ραδομιρ Στενη Σαλατουρα, αλπικο πεδιο ορθοπλαγια Κιτρος Ξερολακι, χαραδρα Ναουμ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ