Ο ναός της Παναγίας στη Νεάπολη Καππαδοκίας, του 1849, έγινε… φυλακή, πολιτιστικό κέντρο, και σκηνικό για τουρκικό σίριαλ - του Ν. Ατζέμογλου

Ο ναός της Παναγίας
στη Νεάπολη Καππαδοκίας,
του 1849,
έγινε… φυλακή, πολιτιστικό κέντρο,
και σκηνικό για τουρκικό σίριαλ…

Tου Νίκου Ατζέμογλου 

Τον 19ο αιώνα η ελληνική συνοικία στη Νεάπολη της Καππαδοκίας είχε δυο εκκλησίες. Η πρώτη ήταν μικρή εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε αρχικά το 1744 στον πάνω μαχαλά, στη συνέχεια κατεδαφίστηκε και το 1794 στη θέση της ανεγέρθηκε μια πολύ μεγαλύτερη.

Η δεύτερη εκκλησία, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που κτίστηκαν τον 19ο αιώνα στην περιοχή, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανεγέρθηκε το 1849 στο μέσο μαχαλά, από τον Γρηγόρ Κάλφα, όπως έγραφαν οι επιγραφές που βρισκόταν στην είσοδο του ναού (η μια στα ελληνικά και η άλλη στα καραμανλίδικα).

Ο ναός, βασιλικού ρυθμού με πέντε αψίδες, στην πρόσοψή του έχουν χρησιμοποιηθεί 13 κολώνες. Οι δυο είναι στερεωμένες στο έδαφος και οι υπόλοιπες περιστρέφονται ακόμη και σήμερα γύρω από τον άξονά τους και αποδεικνύουν πως ο ναός δεν έχει υποστεί καμμιάς μορφής καθίζηση. Εξωτερικά στην αριστερή πλευρά υπήρχε καμπαναριό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

Μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών, ο ναός παρέμεινε για κάποιο διάστημα κενός. Υποθέτουμε ότι εκείνη την εποχή λεηλατήθηκε, μάλιστα κάποια στιγμή καλύφθηκαν με σοβά, οι θαυμάσιες τοιχογραφίες που τον κοσμούσαν.

Τις χρονιές 1950-1983 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Έγιναν κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και προσθήκες. Ο ναός μετατράπηκε σε διώροφο κτίριο, προστέθηκε όροφος από μπετόν, σκάλες, κελιά, τουαλέτες, κλπ.). Το 1986 το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού παρέδωσε το κτήριο στον Δήμο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο. Στη δεύτερή μου επίσκεψη στον ναό το 1988, δυστυχώς ήταν ξέφραγο αμπέλι.

Οι συνεχείς, μετά το 2000, εκλογές Δημάρχων που προέρχονται από το σημερινό κυβερνών κόμμα, δεν βοήθησαν καθόλου στην συντήρηση του ναού.

Δυστυχώς η πρόσφατα διορισθείσα Νομάρχης πρέπει να είναι της ίδιας νοοτροπίας.

Το 2003 εκπονήθηκε μελέτη για ανακαίνιση και χρήση του ναού.Δυστυχώς και αυτή η πολύ σοβαρή μελέτη έμεινε στα συρτάρια των γραφειοκρατών.

Τις χρονιές 2011-2015 μια ερασιτεχνική ομάδα Ευρωπαίων φωτογράφων και ερευνητών, έκανε μια σοβαρή μελέτη με σκοπό τη δημιουργία ενός σφαιρικού πανοράματος.

Την ίδια εποχή έγιναν τα γυρίσματα ενός σήριαλ με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ορισμένα σημεία του ήδη κατεστραμμένου ναού.

Σήμερα η επιβλητική αυτή εκκλησία παραμένει έρημη και αφύλακτη. Η πάλαι ποτέ ελληνική συνοικία δεν υπάρχει πλέον. Με εξαίρεση το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου και το μισογκρεμισμένο χαμάμ έχει ισοπεδωθεί τελείως.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πολίτης, Ιούλ. 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.8.2020.

ΙΝ Κοιμησεως Θεοτοκου Νεαπολη Καππαδοκιας, 1849, φυλακη πολιτικοι κρατουμενοι πολιτιστικο κεντρο, σκηνικο τουρκικο σιριαλ Ατζεμογλου, 19ος αιωνας ελληνικη συνοικια Νεαπολις Καππαδοκια εκκλησια εκκλησιες Αγιου Γεωργιου, Αγιος Γεωργιος, 1744 πανω μαχαλας, κατεδαφιση 1794 Κοιμηση Θεοτοκος παναγια μεσος Γρηγορ Καλφας, επιγραφη ιερος ναο; ελληνικα καραμανλιδικα, βασιλικος ρυθμος πεντε 5 αψιδα, προσοψη 13 κολωνα καμπαναριο Ανταλλαγη πληθυσμων, λεηλασια σοβας τοιχογραφια 1950 1983 φυλακες διωροφο κτηριο, μπετον, τουρκια 1986 τουρκικο Υπουργειο Πολιτισμου Δημος νεβσεχιρ, σηριαλ σειριαλ καταστροφη χαμαμ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ