Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας - Τεκμήρια Ιστορίας

Χαρτογράφηση
του οικισμού της Ύδρας
Τεκμήρια Ιστορίας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα έκδοση «Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας». Πρόκειται για μια μελέτη της οικιστικής εξέλιξης της πόλεως της Ύδρας, από τα τέλη του 17ου έως τα τέλη του 20ού αι., μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας.

Η συγγραφέας, δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο, περιγράφει με λεπτομέρεια την εξέλιξη της Χώρας της Ύδρας, από ορεινό περίκλειστο χωριό σε υπερήφανη πολιτεία ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε ένα ιστορικό οικισμό. Η πολύχρονη μελέτη της, στέρεα τεκμηριωμένη, παρουσιάζει το φυσικό τοπίο και την επίδρασή του στους οικιστές, τον τρόπο που εξαπλώθηκε αυτός από το βουνό στην παραλία, αναγνωρίζει και συσχετίζει οικογένειες και κατοικίες και διερευνά την πολεοδομική διάρθρωση του οικισμού από παλαιά μέχρι σήμερα. Τέλος, καταπιάνεται με τον εντοπισμό, αναγνώριση και διασύνδεση κάθε κτηρίου με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν, παραθέτοντας πλειάδα φωτογραφιών, παλαιών και νέων. Η πλούσια τεκμηρίωση από τα αρχεία του ΙΑΜΥ, των ΓΑΚ, του ΕΙΜ, του ΕΛΙΑ και όχι μόνο, καθιστά το έργο αυτό «πηγή» για επόμενες μελέτες που σίγουρα θα προκύψουν.

Το καλαίσθητο κουτί με το δίτομο έργο κυκλοφορεί ήδη και διατίθεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ διατίθεται και στην Ύδρα, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη.

Η παρούσα έκδοση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 και ώρα 20.30, παρουσιάζουν το παραπάνω βιβλίο στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας. Ομιλητές θα είναι ο κ. Νίκος Παντελίδης, καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, η κ. Μαρία Κουντουρά, καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Emerson College της Βοστώνης και η συγγραφέας δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος. Την εκδήλωση θα συντονίσει  η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, κ. Ντίνα Αδαμοπούλου.

ΠΗΓΗ: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.6.2022.

Χαρτογραφηση οικισμος υδρας Τεκμηρια Ιστοριας Χαρτης Υδρα Τεκμηριο οικιστικη εξελιξη 17ος 20ος αιωνας μΧ ιστορια Παναγιωτοπουλου, αρχιτεκτων πολεοδομος, Χωρα ορεινο περικλειστο χωριο πολιτεια θαλασσα ιστορικος οικιστης, πολεοδομια κτηριο οικογενεια αρχειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ