Η Γερμανία συμφωνεί να επαναπατρίσει κλεμμένα τεχνουργήματα στην Αφρική!

Η Γερμανία συμφωνεί
να επαναπατρίσει
κλεμμένα τεχνουργήματα
στην Αφρική

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Γερμανία θα επιστρέψει αντικείμενα που… «φιλοξενούνται» (κατά την άποψή της) σε περισσότερα από 20 γερμανικά μουσεία, στην Νιγηρία, το Καμερούν, την Τανζανία και την Ναμίμπια (τον λαό της οποίας, συν τοις άλλοις, γενοκτόνησε!!!).

Τα περισσότερα από τα… 1.100 χάλκινα έργα τέχνης του Μπενίν, που έπρεπε να επαναπατριστούν, λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις, που κατέκτησαν την πόλη Μπενίν της Νιγηρίας το 1897.

Ένα άγαλμα της Ngonnso, μητέρας θεάς του λαού Nso, θα επιστραφεί στο Καμερούν. Αυτό το τεχνούργημα το… «πήρε»{ από το Kumbo, την πρωτεύουσα του βασιλείου των Nso, ο αποικιακός αξιωματικός Kurt von Pavel, ο οποίος συνοδευόταν από ένοπλους στρατιώτες!!! «Εδώρισε» το άγαλμα στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου το 1903.

Επί πλέον 23 αντικείμενα θα παραδοθούν στην Ναμίμπια και ένας άγνωστος αριθμός τεχνουργημάτων στην Τανζανία, τα οποία μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου Maji-Maji, μιας εξέγερσης κατά της γερμανικής αποικιακής κυριαρχίας, η οποία διήρκεσε από το 1905 έως το 1907.

Θυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2022, η Γαλλία επέστρεψε 26 χάλκινα τέχνεργα στην Νιγηρία, που είχαν κλαπεί το 1892, από γαλλικές αποικιακές δυνάμεις κατοχής, από το πρώην βασίλειο της Δαχομέη / Dahomey, στα νότια του σύγχρονου Μπενίν.

ΠΗΓΗ: "Germany to return looted artifacts to Africa - Germany has agreed to return trove of looted African colonial artifacts, including over 1,000 Benin Bronzes that will be repatriated to Nigeria", DW29.6.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.6.2022.

Γερμανια επαναπατρισμος τεχνουργηματα Αφρικη επιστροφη αντικειμενα γερμανικα μουσεια, Νιγηρια, Καμερουν, Τανζανια Ναμιμπια γενοκτονια χαλκινο εργο τεχνης Μπενιν, λεηλασια βρετανια κατοχη 1897 αγαλμα Νγκονσο, Νγκοννσο, Ngonnso, μητερα θεα Νσο Nso, τεχνουργημα Κουμπο Kumbo, πρωτευουσα βασιλειο αποικια αξιωματικος Kurt von Pavel, παβελ ενοπλος στρατιωτης δωρεα Εθνολογικο Μουσειο Βερολινου Βερολινο 1903 αντικειμενο τεχνουργημα πολεμο Maji Maji, μαγι μαγι εξεγερση γερμανικη αποικιακη κυριαρχια 1905 1907 αποικιοκρατια 2022, Γαλλια χαλκινα τεχνεργα κλοπη 1892, γαλλικες αποικιακες δυναμεις κατοχης, Δαχομεη / Dahomey

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ