Ο Ηρακλής έφερε τα βόδια του Γηρυόνη, από τον Καναδά! - του Γ. Λεκάκη

Ο Ηρακλής
έφερε τα βόδια του Γηρυόνη,
από τον Καναδά!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Γηρυόνης / Γηρυώνης / Γηρυονέας / Γηρυονεύς / Γηρυών, υιός του Χρυσάωρου Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης του Ωκεανού, εγγονός της Μέδουσας Γοργούς και του Πήγασου, ήταν ένας φοβερός γίγαντας, που κατοικούσε στο νησί Ερύθεια στην ομιχλώδη Δύση, των Εσπερίδων (δυτικών νήσων), στα πέρατα του Ωκεανού.

Μεταγενέστεροι Έλληνες συγγραφείς, συνέδεσαν την περιοχή του, με την Ταρτησσό, στην νότια Ιβηρική, όπου έδειχναν και τον τάφο του. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επισήμανση «στα πέρατα του Ωκεανού».

Έπειτα, ο Ηρακλής στον δρόμο του προς τα εκεί, διέσχισε την έρημο της Λιβύης και εξαντλήθηκε τόσο πολύ από την ζέστη, που τα έβαλε με τον Ήλιο, και του έριξε ένα βέλος! Ο Ήλιος «σε θαυμασμό του θάρρους του» έδωσε στον Ηρακλή το «χρυσό κύπελλο», το οποίο εσυνήθιζε να διασχίζει την θάλασσα από τα δυτικά προς τα ανατολικά κάθε βράδυ. Με αυτό ο Ηρακλής έφτασε στην Ερύθεια, το «ερυθρό[1] / κόκκινο νησί»… αλλά και επέστρεψε (στην Ευρώπη)…

Πού ήταν λοιπόν τα αρχαία «πέρατα του Ωκεανού»;

Το όρος του δαίμονος Γηυρόνη, στον Καναδά,
επάνω από το όρος του Κενταύρου. 

Δεξιά, ο Θρόνος και επάνω δεξιά το Πανδαιμόνιον...

Φυσικά όχι στον δυτικό Ατλαντικό. Οι Έλληνες δεν κλείστηκαν σε κανένα σύνορο, σε καμμιά θάλασσα. Ήταν στην ήπειρο που γνώριζαν καλά, και την έχει περιγράψει και ο παππούς μας, Όμηρος, γι’ αυτό και φέρει το όνομά του: Ομηρική > Αμερική. Ναι, αλλά πού συγκεκριμένα… Ίσως σε ένα τοπωνύμιο που διατηρείται ακόμη και σήμερα, στην Βρετανική Κολομβία, σε περιοχή του ΝΑ. Καναδά, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό: Τα όρη του Γηρυόνη / Geryon, όπως ακόμη τα λένε οι Ινδιάνοι…

Ο αρχαίος τύμβος στο "Πάρκο του Γηρυόνη", στην Λιθουανία...
Απομεινάρι των Αργοναυτών;
Από την άλλη, Πάρκο του Γηρυόνη συναντάμε και στο Κάουνας της Λιθουανίας, όπου ο αρχαίος τύμβος Pakalniškės…

Και όρος Γηυρόνη στην Τασμανία Ωκεανίας, που προσομοιάζει μάλιστα στην κορυφή του Ολύμπου!...

Ας σημειωθεί πώς κάθε τρικόρυφο όρος δεν λέγεται «του Γηρυόνη», όπως ίσως σπεύσουν να σκεφτούν κάποιοι…

Η δύναμη του μύθου είναι μεγαλύτερη της ιστορικής αποδείξεως και της επιστήμης της Ιστορίας… Και επί πλέον, είναι ασύνορη, δεν γνωρίζει σύνορα και δόγματα…

Κατά την ελληνική μαθολογία > μυθολογία, ο Γηρυόνης καταγόταν από την πόλη Τρικαρηνία (τρία + κάρα = κρανίο) κι έτσι από «παρανόηση», ο Τρικάρηνος, νόμιζαν πως και είχε τρία κεφάλια.[2]

Λογίζεται χθόνιος δαίμων του θανάτου.

Περιγράφεται ως ένα τέρας με τρία σώματα και τρία κεφάλια, ή τρία κεφάλια και ένα σώμα, ή τρία σώματα και ένα κεφάλι. Αργότερα εμφανίζεται ως πτερωτό θηρίο με ουρά σκορπιού, αλλά με πρόσωπο τιμίου ανθρώπου, που κατοικεί σε μια πλαγιά ανάμεσα στον 7ο και τον 8ο κύκλο της Κολάσεως.[3]

Ήταν φημισμένος για τα βοοειδή του («Γηρυόνου βόες»), που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος / Όρθος[4]. Αυτά έβοσκαν κοντά στο μέρος όπου και ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα εστάλη ο Ηρακλής Δ΄, ο Θηβαίος, για να τα πάρει, όπως και έκανε, πραγματοποιώντας τον 10ο κατά σειράν άθλο του. Η Καλλιρρόη παρακάλεσε τον γιο της να μην αντιμετωπίσει τον Ηρακλή. Οι θεοί συνήλθαν. Στο συμβούλιο, η θεά Αθηνά προειδοποίησε τον Ποσειδώνα ότι θα προστάτευε τον Ηρακλή. Ο Γηρύων ξεκίνησε για την αναμέτρηση με τρεις ασπίδες, τρία δόρατα και φορώντας τρία κράνη! Καταδίωξε τον Ηρακλή, αλλά έπεσε θύμα ενός βέλους βυθισμένου στο δηλητηριώδες αίμα της Λερναίας Ύδρας… Του τρύπησε το μέτωπο… Έτσι ο Ηρακλής τον σκότωσε κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα… (Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επιστροφή του Ηρακλή, με τα βόδια, μέσα στο χρυσό πλοίο / κύπελλο του Ηλίου)…

Ο Στησίχορος (6ος αι. π.Χ.) έγραψε ένα άσμα για τον Γηρυόνη, το «Γηρυονηίς». Ευρέθησαν σπαράγματα αυτού, σε Πάπυρο της Οξυρρύγχου! Περιέχει την πρώτη αναφορά για την Ταρτησσό.

Το ανωτέρω αγαλματίδιο του Γηρυώνη ανακαλύφθηκε στο Chiusi[5] της Ετρουρίας Ιταλίας, έργο τέχνης των ελληνικής καταγωγής Ετρούσκων. Ήταν ένα χάλκινο γλυπτό του 6ου αιώνα π.Χ., που δείχνει τον τρικέφαλο γίγαντα Γηρύονη ενδεδυμένο ως αρχαίο Έλληνα οπλίτη. Το αγαλματίδιο ήταν ένα από τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης που «άφησε» στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών, ο Jacques-Amédée Lambert, το 1850.

Η πάλη του Ηρακλέους με τον Γηρυόνη απεικονιζόταν στην λάρνακα του Κυψέλου στην Ολυμπία[6], στην μετόπη του «θησαυρού» των Αθηναίων στους Δελφούς, στην μετόπη του ναού του Διός στην Ολυμπία, στις δύο μετόπες του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα, σε αρχαϊκά αγγεία[7], σε αττικά μελανόμορφα (λ.χ. αμφορέας του Εξηκία στο… Λούβρο!!!), και ερυθρόμορφα (λ.χ. κύλιξ του Ευφρονίου), κ.ά.

Τέλος, με το όνομά του υπάρχει και μια οροσειρά στον πλανήτη Άρη. Έχει διάμετρο 359 χλμ. – βλ Διεθνής Αστρονομική Ένωση, 1991.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Πολλοί το ερμηνεύουν ως  ερυθρό λόγω του... ηλιοβασιλέματος. Αλλά ίσως και λόγω των ερυθρόδερμων Ινδιάνων που το κατοικούσαν…

[2] Βλ. Παλαίφατος «Περί Απίστων».

[3] Οι κύκλοι της βίας και της απάτης, αντιστοίχως - βλ. Δάντης «Θεία Κωμωδία».

[4] Τον φόνευσε και αυτόν ο Ηρακλής, με μια ροπαλιά, από το ρόπαλο από ξύλο ελιάς. Με τον ίδιο τρόπο φόνευσε και τον Ευρυτίωνα.

[5] Πιθανότατα, αποικία Χίων, μια από τις πόλεις της ετρουσκικής Δωδεκαπόλεως.

[6] Βλ. Παυσανίας

[7] ιδίως χαλκιδικά, διότι ο Ανθεμούς είναι περιοχή της Χαλκιδικής.


Ηρακλης βοδια του Γηρυονη, Καναδας Γηρυωνης / Γηρυονεας / Γηρυονευς / Γηρυων, Χρυσαωρας Χρυσαωρ Ποσειδωνας Ποσειδων Καλλιρροη Ωκεανος Μεδουσα Γοργω Πηγασος γιγαντας, γιγας νησι Ερυθεια ομιχλη Δυση, Εσπεριδες νησια περατα του Ωκεανου, Ελληνες συγγραφεις, Ταρτησσος, Ιβηρικη ταφος Ηρακλης ερημος Λιβυη ζεστη, ηλιος, βελος θαυμασμος θαρρος χρυσο κυπελλο θαλασσα δυτικα ανατολικα ερυθρο κοκκινο Ευρωπη Ατλαντικος ηπειρος ομηρος, Ομηρικη Αμερικη Βρετανικη Κολομβια, Ειρηνικος ορη του Γηρυονη / Geryon, Ινδιανοι Παρκο Καουνας Λιθουανια αρχαιος τυμβος Πακαλνισκες Pakalniškės, Pakalniskes, ορος Τασμανια Ωκεανια Ολυμπος τρικορυφο μυθος Ιστορια ελληνικη μαθολογια > μυθολογια, πολη Τρικαρηνια καρα κρανιο παρανοηση Τρικαρηνος, τρια κεφαλια χθονιος δαιμων θανατος τερας 3 σωματα τρικεφαλος σωμα, τρισωμος κεφαλι πτερωτο θηριο ουρα σκορπιος προσωπο τιμιος ανθρωπος 7ος 8ος κυκλο της Κολασεως φτερωτο πτερο πτερα φτερα φτερο Κολασης Κολαση βοοειδη Γηρυονου βοες βοσκη βοσκος Ευρυτιων δικεφαλος σκυλος ορθρος / ορθος Μενοιτιος κοπαδι Αδης διαταγη Ευρυσθεας Ηρακλης Δ Θηβαιος, θηβα, 10ος αθλος θεοι συμβουλιο θεων θεα Αθηνα αναμετρηση ασπιδα, δορυ κρανος καταδιωξη θυμα δηλητηριο αιμα Λερναια υδρα μετωπο ποταμος Ανθεμουντας επιστροφη χρυσο πλοιο / κυπελλο του Ηλιου ανθεμους Στησιχορος 6ος αιωνας πΧ Ασμα Γηρυονηις σπαραγμα Παπυρος παπυροι Οξυρρυγχου Ταρτησος Οξυρρυγχος αγαλματιδιο Κιουσι Chiusi Ετρουρια Ιταλια εργο τεχνης Ετρουσκοι χαλκινο γλυπτο αρχαιος Ελληνας οπλιτης Μουσειο Καλων Τεχνων Λυων, Jacques-Amédée Lambert, λαμπερτ 1850 παλη λαρνακα του Κυψελου κυψελος Ολυμπια μετοπη θησαυρος Αθηναιων αυηναιοι Δελφοι ναος του Διος ηλεια, μετοπες διας ζευς Ηφαιστου θησειο ηφαιστος Αθηνα, αρχαικα αγγεια αττικα μελανομορφα αμφορεας του Εξηκια εξηκιας Λουβρο λουβρου ερυθρομορφα κυλιξ Ευφρονιος οροσειρα πλανητης Αρης musée des beaux-arts de Lyon ηλιοβασιλεμα ερυθροδερμοι Παλαιφατος Περι Απιστων κυκλοι βια απατη Δαντης Θεια Κωμωδια φονος ροπαλο ροπαλια, ξυλο ελια Χιος ετρουσκικη Δωδεκαπολη Δωδεκαπολις Παυσανιας χαλκιδικη Ανθεμους musée des beaux-arts de Lyon Κενταυρος, Θρονος Πανδαιμονιον, Πανδαιμονιο Αργοναυτες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ