ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΗΡΩΕΣ: Ο Κρητικός Νικόλαος Γ. Νταφώτης

 

(*) Για τον θείο του, Ιωάννη Νταφώτη, διαβάστε: ΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΝΤΑΦΩΤΗΣ, 1866-1928 - Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ».

Η Κρητική Επανάσταση του 1895 -1898 είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών των χριστιανών της Κρήτης για την πολυπόθητη λευτεριά και ένωση με την Ελλάδα. Πρωτοπόροι αναδείχθηκαν άνθρωποι θαρραλέοι, ριψοκίνδυνοι και ικανοί.

Οι Εκδόσεις Historical Quest, θέλοντας να τιμήσουν την επέτειο των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα παρουσιάζουν έναν από αυτούς: τον οπλαρχηγό Ιωάννη Νταφώτη από τις Αρχάνες.

Τον συναρπαστικό του βίο και την ανήσυχη προσωπικότητά του αφηγείται με μαεστρία ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Χριστινίδης: τα παιδικά χρόνια, η Σχολή Υπαξιωματικών, η Λεγεώνα των Ξένων, η Επανάσταση του 1895, ο Μακεδονικός Αγώνας. Ο Νταφώτης κινείται από την Αθήνα ως τη Δαχομέη της Αφρικής και από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και την Αίγυπτο, υπερασπιζόμενος με πάθος τις ιδέες του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή

Η καταγωγή και τα πρώτα χρόνια

Η διαμονή της οικογένειας στην Αθήνα

Στη Σχολή Υπαξιωματικών

Στη Λεγεώνα των Ξένων

Φυλάκιση, Δραπέτευση & Ίδρυση του Ιερού Λόχου

Τα παραλειπόμενα του 1896

Η προσωπικότητα του Νταφώτη

Η Επανάσταση του 1897

Υπερασπιστής των Αρχανών

Διάφορες απόψεις για τον Νταφώτη

Η πολύκροτη δίκη

Η επιστροφή στην Κρήτη

Στην Αίγυπτο

Και πάλι στην Κρήτη

Η δολοφονική απόπειρα

Ο Μακεδονομάχος

Η μετέπειτα ζωή και ο θάνατός του.

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΗΡΩΕΣ Νταφωτης κρης κρητικος, κρητη 1896 1897 τουρκια σφαιρα βαθρα Πεδιαδας Πεδιαδα θαυμα 15 Μαρτιου 8 9 απριλιου χριστιανικο οχυρωμα ελληνομακεδονικο σωμα, μακεδονια τουρκοι ιμ ιερα μονη αγιας αναστασιας αγια αναστασια 3 μαιου 1905 33 χρονων κρητικη επανασταση οχυρωση μαρτιος απριλιος μαιοςΧΡΙΣΤΙΝΙΔΗΣ 1866 1928 ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1895 1898 χριστιανοι λευτερια ενωση Ελλαδα οπλαρχηγος Αρχανες ηρακλειου Σχολη Υπαξιωματικων, η Λεγεωνα των Ξενων, Μακεδονικος Αγωνας Αθηνα Δαχομεη Αφρικη Αιγυπτος, Φυλακιση, Δραπετευση Ιερος Λοχος παραλειπομενα δικη δολοφονικη αποπειρα Μακεδονομαχος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ