Οι μανάβηδες Βέτιοι, οι πιο πλούσιοι της Πομπηίας, είχαν ένα πορνείο ως δεύτερη επιχείρηση! Η Ευτύχη και ο Πρίαπος, από την Λάμψακο…

Οι μανάβηδες Βέτιοι,
οι πιο πλούσιοι της Πομπηίας,
είχαν ένα πορνείο
ως δεύτερη επιχείρηση!
Η Ευτύχη και ο Πρίαπος, από την Λάμψακο…

Του Γιώργου Λεκάκη

Τα δύο αδέρφια Vettii, Aulus Vettius Restitus και Aulus Vettius Conviva, ήταν πολύ ταπεινής καταγωγής, έγιναν απελεύθεροι[1], και έκαναν περιουσία από το εμπόριο κρασιού και αγροτικών προϊόντων. Δραστηριότητα που τους είχε αναδείξει στους πλουσιότερους κατοίκους της πόλεως της Πομπηίας!

Για να αυξήσουν το εισόδημα της οικογενειακής επιχείρησης. Οι δυο τους είχαν δημιουργήσει και μια δεύτερη επιχείρηση, βασισμένη στην πορνεία. Ανάμεσα στα δωμάτια του «σπιτιού» υπάρχει ένα μικρότερο, διακοσμημένο με μια σειρά ερωτικών τοιχογραφιών, όπου η Ευτύχη (*), μια Ελληνίδα σκλάβα, αλλά με καλούς τρόπους, εργαζόταν ως πόρνη σε δύο δωμάτια. Εικονίζεται σε τοιχογραφία, σωζόμενη ακόμη στην είσοδο του «σπιτιού».

Τμήμα της Οικίας των Βεττίων.
Προθάλαμος, πρώτο αίθριο, αριστερή πτέρυγα.

Όπως όλοι οι νεόπλουτοι καμάρωναν για τον πλούτο τους, αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζοντας την εύκολη τάση των ανθρώπων να ζηλεύουν, αποφάσισαν να προστατευτούν! Ποια καλύτερη προστασία από τον ιθύφαλλο θεό Πρίαπο των Ελλήνων θα μπορούσε να τους υπερασπιστεί;

Εδώ βλέπετε μια νωπογραφία του πρώτου τοίχου της εισόδου, με τον Πρίαπο, ο οποίος ακουμπά τον τεράστιο φαλλό σε μια ζυγαριά, ενώ στο άλλο πιάτο ζυγίζεται ένα πουγγί με νομίσματα και βρίσκονται… ισόβαρα! Υπάρχει και δεύτερη εικόνα του Πρίαπου, που αντικατοπτρίζει την πρώτη, αλλά σε μάρμαρο!

Οι Βέτιοι επικαλούνταν τον Πρίαπο για τον πλούτο και την υγιεία τους, για να προστατεύσουν το σπίτι τους από τις κακοτυχίες, από τον φθόνο των πολιτών. Κάτι σαν αποτροπαϊκό, προφυλακτικό από το «κακό μάτι»

Ο Πρίαπος (λατ. Priāpus), ήταν θεότητα των αρχαίων Ελλήνων, υιός του Διονύσου και της Αφροδίτης ή της Χιόνης, σύμβολο της ανδρικής γεννητικής δύναμης, θεός της γονιμότητος, προστάτης των υποζυγίων και των οικόσιτων ζώων, των καρποφόρων φυτών, των κήπων και των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Λατρευόταν ιδία στην αρχαία ελληνική πόλη Λάμψακο του Ελλήσποντου, όπου και εγεννήθη. Απ’ εκεί η λατρεία του διαδόθηκε σε όλον τον ελληνικό κόσμο, την Λιβύη και την Ιταλία, όπου οι εικόνες του, με τον ίδιο ως ιθύφαλλο, τοποθετούνταν σε λύχνους, αλλά και σε κήπους και περιβόλια, για να προστατεύονται από τα πουλιά και τους κλέφτες, καθώς και για από το «κακό μάτι». Πολλές φορές παριστανόταν κι αυτός με κηρύκειον, όπως ο Ερμής (λογιζόταν και υιός του Ερμού). Συχνάκις δε εικονίζεται μαζί με την Αφροδίτη, σε πίνακες, αγάλματα, ερμαϊκές στήλες, κλπ. Στο αρχαίο βιβλίο «Πριάπεια» σώζεται συλλογή με, περίπου, 95 ποιήματα και επιγράμματα γι’ αυτόν!

Στην Οικία των Βετίων υπάρχουν 12 νωπογραφίες με θέματα από την ελληνική μυθολογία. Εικονίζονταν ακόμη: ο Θησέας και η Αριάδνη στην Νάξο, ο Δαίδαλος η Πασιφάη και ο μινώταυρος, ο θάνατος του Πενθέως, ο νεαρός Ηρακλής να πνίγει τα φίδια, ο Αχιλλεύς στην Σκύρο, η θεά Άρτεμις με το ελάφι της, το μαρτύριο / τιμωρία του Ιξίωνος, της Δίρκης, κ.ά.

Ο Πρίαπος εικονιζόταν επίσης και σε άλλα σπίτια της Πομπηίας, όπως στο Σπίτι του Χειρουργού[2], κ.ά.

Τέλος στον Πρίαπο χρωστάμε τους χυμώδεις καρπούς λωτούς! Διότι κάποτε σε μια γιορτή ενός Σειληνού, πήγε να συνευρεθεί με την Λωτίδα, ενώ αυτή δεν ήθελε, με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί στο δένδρο του λωτού, για να γλιτώσει. Ένας όνος (γάιδαρος) με το «βραχνό ογκάνισμά[3] του» «πρόδωσε» τις προθέσεις του Πριάπου και όλοι οι πανηγυριστές γέλασαν εις βάρος του…

ΠΗΓΗ: Casa dei Vettii – Parco Archeologico di Pompei - Σπίτι των Βετίων - Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". IMMAGINI D'ARTE DAI MUSEI, 24.7.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.7.2022.

 (*) Ίσως πλαστό όνομα, αυτή που φέρνει ευτυχία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Δούλοι, που κατάφεραν και πλήρωσαν και κέρδισαν την ελευθερία τους.

[2] Εικόνα διαστάσεων 45 x 45 εκατ. του 50/79 μ.Χ. νυν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, Inv. n. 9018.

[3] Γκάρισμα. Άλλωστε γάιδαρος < γαύδαρος < ο έχων γαίας αυδή.


μαναβης Βετιοι, πλουσιοι Πομπηια πορνειο επιχειρηση Ευτυχη Πριαπος αδερφια Vettii, Aulus Vettius Restitus Aulus Vettius Conviva, ταπεινη καταγωγη απελευθεροι απελευθερος περιουσια εμποριο κρασι αγροτικα προιοντα, πλουσιοτεροι εισοδημα οικογενειακη επιχειρηση πορνεια δωματια σπιτι ερωτικη τοιχογραφια ερως ερωτας Ευτυχια Ελληνιδα σκλαβα, δουλη, καλοι τροποι πορνη δωματιο τοιχογραφιες νεοπλουτοι πλουτος ζηλεια προστασια ιθυφαλλος θεος Πριαπος Ελληνες νωπογραφια φρεσκο τοιχος φαλλος ζυγαρια, πιατο ζυγισμα πουγγι νομισματα μαρμαρο Βεττιοι υγεια υγιεια κακοτυχια φθονος αποτροπαικο, προφυλακτικο κακο ματι, βασκανια αντιβασκανικο θεοτητα αρχαιοι θεος Διονυσος θεα Αφροδιτη Χιονη συμβολο ανδρικη γεννητικη δυναμη γονιμοτητα προστατης υποζυγιο οικοσιτα ζωα καρποφορα φυτα κηπος ανδρικα γεννητικα οργανα μοριο αιδοιο Λατρεια Λαμψακος Ελλησποντος, ελληνικος κοσμος, Λιβυη Ιταλια εικονα ιθυφαλλο, λυχνος, κηποι περιβολι πουλια πουλι κλεφτης, κηρυκειο, Ερμης πινακας, αγαλμα ερμαικη στηλη αρχαιο βιβλιο Πριαπεια συλλογη ποιημα επιγραμμα Οικια των Βετιων νωπογραφιες ελληνικη μυθολογια θησευς Θησεας Αριαδνη Ναξος, Δαιδαλος Πασιφαη μινωταυρος, θανατος πενθευς Πενθεας, Ηρακλης φιδι φιδια, αχιλλεας Αχιλλευς Σκυρος, Αρτεμη αρτεμις ελαφι μαρτυριο / τιμωρια ιξιων Ιξιωνας, Διρκη, σπιτια Σπιτι του Χειρουργου χειρουργος, χυμος καρπος λωτος γιορτη Σειληνος λωτις Λωτιδα, μεταμορφωση δενδρο ονος γαιδαρος βραχνο ογκανισμα πανηγυριστες προθαλαμος αιθριο, δουλοι, ελευθερια Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο Ναπολης ναπολη ναπολι γκαρισμα γαυδαρος αυδη 50 79 μΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ