Το ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ της ΡΟΔΟΥ - του Κ. Κατσιγιάννη

Το ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
της ΡΟΔΟΥ

Του Κώστα Κατσιγιάννη

 

Το έτος 1925 εγκαινιάστηκε στον κόλπο της Ιξιάς, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, το πρώτο ξενοδοχείο της Ρόδου με την επωνυμία “GRAND HOTEL MIRAMARE”.

Σε αυτό φιλοξενήθηκαν προπολεμικά διάφορες προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.

Το ξενοδοχείοGRAND HOTEL MIRAMARE
σε προπολεμικό επιστολικό δελτάριο (καρτ ποστάλ).

Το 1958 νοικιάστηκε από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, πνευμονολόγο, γαμπρό του Ωνάση, οπότε ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε, μετά από μελέτη του καθηγητή Χαράλαμπου Σφαέλλου, αρχιτέκτονα μηχανικού. Στο ανακαινισμένο πλέον ξενοδοχείο διέμειναν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Τσώρτσιλ, οι βασιλείς της Αιγύπτου, Φαρούκ και Φαρίντα, ο Ωνάσης με την Κάλλας, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αϊζενχάουερ, ο ηθοποιός Άντονι Κουίν, όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» και πολλοί άλλοι.

Το ιστορικό ξενοδοχείο, μετά  την προσθήκη του 1958...

Στη συνέχεια, το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό για ένα διάστημα, για να επαναλειτουργήσει το 2009 υπό νέα ιδιοκτησία και διαχείριση με την ονομασία “Villa di Mare”.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.6.2022.


ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ Κατσιγιαννης 1925 εγκαινια κολπος της Ιξιας, ιξια, ξενοδοχεια Ροδος Μιραμαρε GRAND HOTEL MIRAMARE Βενιζελος στρατηγος Πλαστηρας, 1958 Πατρονικολας, πνευμονολογος γαμπρος Ωνασης, ανακαινιση καθηγητης Σφαελλος, αρχιτεκτονας μηχανικος Τσωρτσιλ, βασιλιας Αιγυπτου, αιγυπτος, Φαρουκ και Φαριντα, Καλλας, προεδρος των ΗΠΑ Αιζενχαουερ, ηθοποιος Αντονι Κουιν, κινηματογραφικη ταινια τα κανονια του Ναβαρονε κινηματογραφος, 2009 Villa di Mare
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ