Έκθεση «τάφῳ κτερίζειν» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Έκθεση «τάφω κτερίζειν»
στο ανακαινισμένο
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλο

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου εκθέτει ευρήματα από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις, τόσο από την αρχαία πόλη, όσο και από άλλες θέσεις του. Οι σωστικές ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με αφορμή αιτήματα οικοδόμησης και επέκτασης των ορυχείων του νησιού, έχουν φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων, που εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη του νησιού, με μεγάλο αριθμό νέων άγνωστων έως σήμερα θέσεων.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:
Αν και υπάρχουν ευρήματα μυκηναϊκών χρόνων, όπως λέει η ανακοίνωση,
το υπ. Πολιτισμού προτίμησε να δώσει στην δημοσιότητα
φωτογραφίες ευρημάτων ρωμαϊκών χρόνων...
από το νεκροταφείο, που "βαπτίζει" "ρωμαϊκό",
ενώ είναι "ρωμαϊκών χρόνων"...
Για όποιον ξέρει ελληνικά, η διαφορά είναι τεραστία...
Αφήνω κατά μέρος την Φυλακωπή, με την παλαιολιθική της ιστορία...
Με την ευκαιρία της ανακαίνισης του Μουσείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδίασε και υλοποίησε την έκθεση «τάφῳ κτερίζειν», που αποτυπώνει την πράξη της αρχαίας ταφικής τελετουργίας. Μέσα από τα αποκαλυφθέντα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς αντικατοπτρίζονται πτυχές των πεποιθήσεων και των εθίμων των αρχαίων κοινωνιών.

Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και την περιοδική έκθεση «τάφῳ κτερίζειν», εγκαινίασε η υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία σημείωσε: «Το μοναδικό πολιτιστικό τοπίο και το φυσικό περιβάλλον της Μήλου αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για το νησί, τα οποία πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Στην έκθεση που εγκαινιάσαμε στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, ευρήματα που ήλθαν στο φως από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας, με τρόπο επιστημονικό συνθέτουν τη μεγάλη ιστορική διαχρονία στη Μήλο και στις Κυκλάδες, προσφέροντας, συγχρόνως, μια πολύ καλή ευκαιρία στους Μηλιούς να αντιληφθούν και να γνωρίσουν τον πλούτο που έκρυβε η γη τους. Μέσα από τις συγκεκριμένες σωστικές ανασκαφές που έχει διενεργήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προσφέρεται στο νησί ένα πολύ σημαντικό δώρο, αυτό της σύνθεσης της ιστορίας και της ιστορικής του μνήμης. Αυτός ο πλούτος σε αρχαιολογικά ευρήματα απαιτεί την ύπαρξη μιας σύγχρονης μουσειακής υποδομής που να μπορεί να στεγάσει διαχρονικά όλα τα ευρήματα. Την προοπτική αυτή εξετάζουμε από κοινού με τον Δήμο στο πλαίσιο μιας συστηματικής συνεργασίας που αισιοδοξούμε ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν, επίσης, ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων Στέλλιος Μπρίγγος, η έπαρχος Μήλου Έλλη Χωριανοπούλου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.7.2022.

εκθεση ταφω κτεριζειν Αρχαιολογικο Μουσειο Μηλου, ευρηματα προιστορια πολη Φυλακωπη, αρχαιοτητες περισυλλογη παραδοση, αρχαια πολις σωστικες ανασκαφες Εφορεια Αρχαιοτητων Κυκλαδων, οικοδομηση ορυχειο νησι ευρημα αρχαιολογια Κυκλαδες ταφος κτερισμα ταφικη τελετουργια κτερισματα νεκρος πεποιθηση εθιμο κοινωνια νεκροταφειο μυκηναικοι, αρχαικοι και ρωμαικοι χρονοι Αιγαιο μυκηναικα, αρχαικα και ρωμαικα χρονια Μενδωνη, μοναδικο πολιτιστικο τοπιο φυσικο περιβαλλον συγκριτικα πλεονεκτηματα τουρισμος συστηματικη αρχαιολογικη ερευνα διαχρονια Μηλιοι ανασκαφη ανασκαφες χρυσα ενωτια, σκουλαρικια γυαλινη χαντρα χανδρα υαλινη γυαλι υαλι αγγειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ