Το Χάρβαρντ επιστρέφει ιστορικό tomahawk στους Ινδιάνους Ponca!

Το Χάρβαρντ επιστρέφει
ιστορικό tomahawk
στους Ινδιάνους Ponca!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρέδωσε έναν χαρακτηριστικό πέλεκυ των Ινδιάνων, τον λεγόμενο «τόμαχοουκ», που κάποτε ανήκε στον αρχηγό Standing Bear / Όρθια Αρκούδα, στην Angie Starkel και Stacy Laravie, μέλη των φυλών Πόνκα, που κατοικούν στην Νεμπράσκα και την Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Ο Standing Bear συνελήφθη το 1878, επειδή έφυγε από την Οκλαχόμα, για να εκπληρώσει μια υπόσχεσή του, να θάψει τον γιο του στα παραδοσιακά εδάφη της φυλής τους, στην κοιλάδα του ποταμού Niobrara της Νεμπράσκα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ, ΕΔΩ.

Σε μια ομοσπονδιακή δίκη το 1879, ο Standing Bear υποστήριξε με επιτυχία την αναγνώριση των ιθαγενών Αμερικανών ως ατόμων που δικαιούνται δικαιώματα και προστασία βάσει του νόμου.

Στην συνέχεια έδωσε τον πέλεκυ τόμαχωκ σε έναν από τους δικηγόρους του.

«Άγνωστο» πώς, το Πανεπιστήμιο απέκτησε τον tomahawk το 1982….

Οι Ινδιάνοι Πόνκα είχαν εκφράσει το αίτημα επαναπατρισμού του πέλεκυ του αρχηγού τους, από τον Φεβρουάριο του 2021…

ΠΗΓΗ: Ph. Marcelo “Harvard returns Standing Bear’s tomahawk to Nebraska tribe», AP, 23.6.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.6.2022.

Χαρβαρντ επιστροφη ιστορικος tomahawk Ινδιανοι Ponca Πανεπιστημιο πελεκυς τομαχοουκ, αρχηγος Standing Bear / ορθια Αρκουδα, φυλες Πονκα, Νεμπρασκα ΗΠΑ Οκλαχομα φυλη 1878, υποσχεση κοιλαδα ποταμος Νιομπραρα Niobrara ομοσπονδιακη δικη 1879, ιθαγενεις Αμερικανοι δικαιωματα προστασια τομαχωκ τομαχοκ δικηγορος 1982 Ινδιανος επαναπατρισμος 2021 Harvard Nebraska
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ