Κατέρρευσε μέρος του ιστορικού Ελληνικού Ωδείου Αθηνών… Το 2006 αγοράσθηκε από το Υπ. Πολιτισμού για να διασωθεί...

Κατέρρευσε ένα μέρος
από το ιστορικό
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών…

Xθες 21.7.2022 το μεσημέρι (γύρω στις 12:30) κατέρρευσε ένα μέρος από το ιστορικό κτήριο του -πάλαι ποτέ- Ελληνικού Ωδείου στον αριθμό 3 της οδού Φειδίου. Οι ζημιές στον κινηματογράφο Ιντεάλ ήταν "παράπλευρη απώλεια".

Oι ευθύνες διαχρονικές.

Είναι/ήταν από τα πιο ιστορικά της πόλης. Χρονολογείται στα 1836. Χτίστηκε για να αποτελέσει την οικία του πρώτου πρέσβη της Αυστρίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Κ. Roesner υπό την επίβλεψη του Γερμανού Gustav Adolph Lueders.

Το σπίτι του πρέσβεως Prokesch, σύμφωνα με την περιγραφή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν «ένα από τα κτήρια στην άκρη της Αθήνας προς την Πάρνηθα είναι μια απλή, γεμάτη αρχοντιά βίλα [...] Εδώ μέσα η Αθήνα είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Νεάπολη, τη Βιέννη και την Κοπεγχάγη».

Στα χρόνια που πέρασαν το κτήριο στέγασε διάφορες δραστηριότητες. Το 1919 έγινε έδρα του νεοϊδρυθέντος από τον Μανόλη Καλομοίρη ωδείου, διατηρώντας αυτή την ιδιότητα ως το 1971. Η επιγραφή παραμένει στη θέση της ως σήμερα.

Το κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και το 2006 αγοράσθηκε από το Υπ. Πολιτισμού για να διασωθεί. Θα βρείτε αρκετά άρθρα έκτοτε αλλά δεν είναι έκπληξη πως τελικά δεν έγινε τίποτα.

Έτσι φτάσαμε στο σημερινό συμβάν που προκάλεσε κάποιες ζημιές στην γειτονική (επίσης ιστορική) κινηματογραφική αίθουσα ΙΝΤΕΑΛ.

ΠΗΓΗ: Μάρω Μπουρδάκου στο «Αθήνα και πάλι Αθήνα!!!», twitter, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.1.2022.

Ελληνικο Ωδειο Αθηνων 2022 οδος Φειδιου3 ζημιες κινηματογραφος Ιντεαλ 1836 οικια πρωτος πρεσβυς Αυστρια ελληνικο κρατος αυστριακος αρχιτεκτονα ρεσνερ Roesner Γερμανος Gustav Adolph Lueders Λουντερς, σπιτι οικια πρεσβης Προκες Prokesch, Αντερσεν κτηριο Αθηνα Παρνηθα αρχοντια βιλα Νεαπολη, ναπολι Βιεννη Κοπεγχαγη 1919 Καλομοιρης 1971 επιγραφη 2006 Υπουργειο Πολιτισμου κινηματογραφικη αιθουσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ