ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (ΕΛ) ΝΙΚΦΟΥΡ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
(ΕΛ) ΝΙΚΦΟΥΡ

Το βιβλίο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (ΕΛ) ΝΙΚΦΟΥΡ εκ των Λέοντος Διακόνου, Κεδρηνού, Ζωναρά, AbouMahacen, Ibn El Athir, Γλυκά Aboulfeda κ.ά.» είναι μια ιστορική μελέτη του Ιωάννης Α. Μελισσείδη, δρ. Νομικής, και της Πουλχερίας Ζαβολέα – Μελισσείδη, πτ. Δ.Δ.- οικονομολόγου.

Μια ένδοξη πορεία γεμάτη μειονεκτήματα, λαμπρότητα, ελαττώματα και ιδανικά, ένας δρόμος δύναμης και αχαριστίας, μια ζωή μεσαιωνική, βάναυση και σκληρή, το κορύφωμα της ισχύος, η απόλυτη εξουσία και επιβολή, ο ιπποτισμός και η ανδρεία, η έπαρση και η αλαζονεία ανοίγουν το δρόμο μιας πετυχημένης συνωμοσίας. Το ερωτικό πάθος τυφλώνει και η ζήλια διαλύει τη λογική ενός στρατηλάτη δοξασμένου, επίφοβου και αγνώμονα. Οι ταπεινωμένοι φίλοι και συμπολεμιστές, η αριστοκρατία των όπλων του Αυτοκρατορικού στρατού, δεν τον χρειάζονταν πια. Ήταν ένας δοξασμένος αλλά και αφόρητος, μπορεί μισότρελλος και σίγουρα αχάριστος. Η γυναίκα που λάτρεψε και ζήλεψε παθιασμένα, η Αυγούστα Θεοφανώ, η πανέμορφη και δόλια, τον χρησιμοποίησε, τον φοβήθηκε και ταυτίστηκε με τους συνωμότες για την αγάπη του Αρχισυνωμότη. Η μοιχεία συμμάχησε με τη συνωμοσία και το τέλος του ιδρυτή της Pax Byzantina Νικηφόρου Β΄ του Φωκά γράφτηκε με αίμα. Κατακρεουργήθηκε από ξίφη συναδέλφων με την ηθική αυτουργία και σύμπραξη "επιβουλών γυναικός ανισχύρου". (Ι.Α.Μ.).

ΤΟΜΟΣ Α, 2007, 325 σελ.  ISBN 978-960-8280-47-2

ΤΟΜΟΣ Β 2007, 310 σελ.  ISBN 978-960-8280-48-9
                                              

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βεργίνα, Φειδίου14-16, Αθήνα 10678, τηλ.210 38 33 725 - 38 30 663 Fax: 210 38 47 090,  email: info@verbooks.gr.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.7.2022.


ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ ΕΛ ΝΙΚΦΟΥΡ, Λεων Διακονος, Κεδρηνος, Ζωναρας, Abou’ Mahacen, αμπου μεχακεν Ιμπν ελ αθιρ Ibn El Athir, Γλυκα αμπουλφεδα Aboulfeda ιστορικη μελετη Μελισσειδης, Ζαβολεα – Μελισσειδη, ελαττωμα ιδανικα, αχαριστια μεσαιωνας βαναυσοτητα εξουσια και επιβολη, ιπποτισμος και η ανδρεια, επαρση αλαζονεια συνωμοσια ερωτικο παθος ερως ζηλεια λογικη στρατηλατης δοξα αγνωμων φιλοι και συμπολεμιστες, αριστοκρατια οπλα Αυτοκρατορικος στρατος, αφορητος, μισοτρελλος μισοτρελος, τρελλος τρελος αχαριστος γυναικα ζηλια Αυγουστα Θεοφανω, πανεμορφη δολια, συνωμοτης αγαπη του Αρχισυνωμοτης μοιχεια συμμαχια συνωμοσια ιδρυτης Pax Byzantina Νικηφορος Β Φωκα Κατακρεουργηση ξιφος συναδελφος ηθικη αυτουργια συμπραξη επιβουλη ανισχυρος βυζαντινη Αυτοκρατορια βυζαντιο Αυτοκρατορας Αυτοκρατωρ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ