Αγγλικό Μουσείο επέστρεψε αρχαία ελληνική κεφαλή του Έρωτα, στην Τουρκία, η οποία την ζητούσε 90 χρόνια!!! - του Γ. Λεκάκη

Αγγλικό Μουσείο επέστρεψε
αρχαία ελληνική κεφαλή του Έρωτα,
στην Τουρκία,
η οποία την ζητούσε
90 χρόνια!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ανακαλύφθηκε πριν από 140 χρόνια και μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Τουρκία! Πρόκειται για κεφαλή του Έρωτα / Eros Head η οποία ετοποθετήθη πάλι στην θέση της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

............................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Τα κλεμμένα τέχνεργα πρέπει να επαναπατρίζονται στον λαό που τα δημιούργησε, και όχι στα κράτη που κατέχουν την περιοχή από την οποία λεηλατήθηκαν, κατά την στιγμή της επιστροφής!!!

..........................................

Το αρχαίο ελληνικό τεχνούργημα, το οποίο μεταφέρθηκε στην Τουρκία στις 10 Ιουνίου 2022, ξανα-ενώθηκε με την ιστορική σαρκοφάγο της Sidamara, στην οποία ανήκε. Η σαρκοφάγος της Sidamara, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σαρκοφάγους του αρχαίου κόσμου. Ζυγίζει 32 τόνους! - η πιο βαρειά σαρκοφάγος του κόσμου! 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΥΣ, ΕΔΩ.

Η μαρμάρινη σαρκοφάγος έχει διαστάσεις: 3,13 Χ 3,81 Χ 2 μ. Ανακαλύφθηκε το 1882, στην αρχαία πόλη Sidamara κοντά στο νυν χωριό Ambar, της επαρχίας Karaman, της Κεντρικής Ανατολίας, από τον Βρετανό στρατιωτικό πρόξενο Charles Wilson. Φιλοτεχνήθηκε στην αρχαία ελληνική Λυκαονία ή την Κιλικία - πιθανώς στην πόλη αρχαία ελληνική πόλη Ταρσό, κατά την αθηναϊκή τεχνοτροπία.

Η σαρκοφάγος έγινε για μια γυναίκα, η οποία είναι ξαπλωμένη στο καπάκι της σαρκοφάγου όπου γράφει: ΚΥΡΙΑ. Εκτός από τον Έρωτα, απεικονίζονται άνδρας με ένδυμα φιλοσόφου, μια νεαρή γυναίκα (Άρτεμη;), γυναίκα με πέπλο (Δήμητρα;), γυναίκα με ένα δίσκο με φρούτα, γενειοφόρος άνδρας να κρατά έναν ρολό (περγαμηνή;), σκηνή κυνηγιού, αρπακτικά, εκπαίδευση αλόγων, αρματοδρομίες και οι Διόσκουροι να κρατούν τα χαλινάρια των αλόγων τους! Οι γυμνοί δίδυμοι αδελφοί Διόσκουροι (Κάστωρ και Πολυδεύκης) κρατούν τα ηνία των αλόγων τους, τα οποία δεν αποχωρίστηκαν ποτέ! Δεδομένου ότι οι σαρκοφάγοι αποτελούν μέρος του κόσμου των νεκρών, αυτοί οι αδελφοί, τιμωρημένοι από τον Δία, παρέχουν την σχέση μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του κόσμου των νεκρών, αφού ενώ ο ένας από αυτούς βρισκόταν επί της γης για 12 ώρες, ο άλλος τις ίδιες ώρες ήταν κάτω από την γη, στον κόσμο των νεκρών! Έτσι, μπορούσε να πει με πειστικότητα στον κόσμο των ζωντανών, για τον άλλο κόσμο!!! Σύνηθες θέμα στις σαρκοφάγους της εποχής…

Για ποιαν Ελληνίδα ΚΥΡΙΑ έγινε;

Η σαρκοφάγος ξανα-θάφτηκε κάτω από την γη, γιατί ήταν πολύ βαρειά για να την μεταφέρουν. Λίγο αργότερα έγινε κατανοητό ότι ήταν η κεφαλή Έρωτα, ένα από τα ανάγλυφα που αποσπάστηκαν από την σαρκοφάγο, και είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο.

Η σαρκοφάγος, η οποία ξανα-ανακαλύφθηκε από έναν χωρικό, στην Sidamara το 1898, αναφέρθηκε στο Μουσείο Hümayun, νυν Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Ως αποτέλεσμα των ερευνών του Οθωμανού ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγου Osman Hamdi Bey στην περιοχή, η γιγάντια σαρκοφάγος αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Αυτοκρατορικό Μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως. Μεταφέρθηκε δε, αρχικά από το Ereğli στο Ικόνιο, με 40 βουβάλια! Αλλά δεν υπήρχε βαγόνι που να μπορούσε να μεταφέρει αυτήν την γιγάντια σαρκοφάγο, ύψους 3 μ.! Δεν υπήρξε θετική απάντηση στην αίτηση που υποβλήθηκε στην Οθωμανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων! Τότε ορισμένα μέρη μιας ατμομηχανής αποσυναρμολογήθηκαν, τοποθετήθηκε κατάλληλη συσκευή στην οροφή της, και έτσι η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Ιουνίου 1901..!

Το δε ανάγλυφο του Έρωτα… «δωρίστηκε» από την Marion Olivia Wilson στο Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο το 1933 στην μνήμη του πατέρα της, Charles Wilson!

Την δεκαετία του 1930, ένα γύψινο αντίγραφο του κεφαλιού του Έρωτα τοποθετήθηκε στην γιγάντια σαρκοφάγο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με τους υπαλλήλους του Μουσείου Victoria & Albert, η οποία δεν έπαψε ποτέ να ζητά τον επαναπατρισμό του από τους Άγγλους…

Με την έρευνα της αρχαιολόγου Şehrazat Karagöz, η οποία επανέφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη το 2010, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πραγματοποίησαν συνομιλίες με το Μουσείο Victoria & Albert για να εκτεθεί η κεφαλή του Έρωτα μαζί με την σαρκοφάγο του. Αποτέλεσμα των συναντήσεων μεταξύ του τουρκικού υπουργείου και του διευθυντή του Μουσείου Victoria & Albert, Tristram Hunt, και της ομάδας του, η κεφαλή του Έρωτα επανενώθη με την σαρκοφάγο. Μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην Τουρκία στις 10 Ιουνίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Turkish Airlines (THY).

Με επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από κοινού από τους ειδικούς αναστηλωτές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης και του Μουσείου Victoria & Albert, η κεφαλή του αρχαίου θεού των Ελλήνων για τον Έρωτα, τοποθετήθηκε στην γιγάντια σαρκοφάγο!!!

Η σαρκοφάγος, έργο του 250 μ.Χ., είναι πλέον ορατή στους επισκέπτες στην αρχική της μορφή. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης…

ΠΗΓΗ: B. Bir “Historical artifact from AD 250 returns to Türkiye after 140 years - 'Head of Eros,' missing part of Sidamara sarcophagus, given back by Victoria & Albert Museum in London, say Turkish authorities», AA, 1.7.2022. Γ. Λεκάκης "Άγνωστη Μ. Ασία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.7.2022.

Αγγλικο Μουσειο επιστροφη αρχαια ελληνικη κεφαλη ερωτας, Τουρκια, Αγγλια κεφαλι Ερως Eros Head Αρχαιολογικο Μουσειο της Κωνσταντινουπολης, Υπουργειο Πολιτισμου και Τουρισμου της Τουρκιας αρχαιο ελληνικο τεχνουργημα, σαρκοφαγος Sidamara, σινταμαρα σιδαμαρα μεγαλυτερη μαρμαρινη 1882, αμπαρ Ambar, καραμαν Karaman, Ανατολια Βρετανος στρατιωτικος προξενος Charles Wilson ουιλσον γουιλσον Λυκαονια Κιλικια Ταρσος, αθηνα αττικη γυναικα, ξαπλωμενη καπακι σαρκοφαγου ΚΥΡΙΑ ανδρας ενδυμα φιλοσοφος, νεαρη αρτεμη θεα αρτεμις πεπλο Δημητρα δισκος φρουτα, γενειοφορος αντρας ρολο περγαμηνη κυνηγι αρπακτικο, εκπαιδευση αλογο αρματοδρομια Διοσκουροι χαλιναρι αλογα γυμνος διδυμοι αδελφοι Καστωρ καστορας Πολυδευκης ηνια σαρκοφαγοι κοσμος των νεκρων, αδερφοι, τιμωρια ζευς Διας, ζωντανων νεκρος γη, υπογεια κατω νεκροι αλλος Λονδινο 1898, Μουσειο Χιουμαγιουν Hümayun, Αρχαιολογικο Κωνσταντινουπολη Οθωμανος αρχαιολογος Osman Hamdi Bey Χαμντι μπεη Αυτοκρατορικο Κωνσταντινουπολις ερεγλι Eregli Ικονιο, βουβαλι βαγονι Οθωμανικη Εταιρεια Σιδηροδρομων ατμομηχανη Σιδηροδρομος 1901 αναγλυφο δωρο Βικτωρια και Αλμπερτ Victoria & Albert 1933 1930, γυψινο αντιγραφο Αγγλοι Καραγκιοζ sehrazat Karagoz, 2010, τουρκικο θεος Ελληνες 250 3ος αιωνας μΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ