Συνταγές των χειροποίητων αγγείων 3.000 χρόνων της Κρύας Ιωαννίνων

Συνταγές των χειροποίητων αγγείων
3.000 χρόνων
της Κρύας Ιωαννίνων

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»

& ΔΡΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο.

Για τον Ιούλιο 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη επιλέγει και σχολιάζει τις τεχνολογικές επιλογές που εφάρμοζαν στην κατασκευή χειροποίητων αγγείων κάτοικοι εγκατεστημένοι κοντά στις πηγές της Κρύας, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, πριν περίπου 3 χιλιετίες (Ύστερη Εποχή Χαλκού / Πρώιμη Εποχή Σιδήρου). Με βάση εξειδικευμένες πετρογραφικές αναλύσεις πολύ λεπτών δειγμάτων από τα τοιχώματα των αγγείων και με την χρήση πολωτικού μικροσκοπίου, ανιχνεύονται οι «συνταγές» που χρησιμοποιούσαν ή και προτιμούσαν οι κεραμείς, αξιοποιώντας τοπικές πηγές αργίλων. Πήλινα σκεύη της εποχής αυτής εκτίθενται στην Αίθουσα 4 για τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Συμπεράσματα που στηρίζονται σε ανάλογες αρχαιομετρικές αναλύσεις και συνδέονται με την τεχνολογία κατασκευής μίας πήλινης ανάγλυφης εικόνας με εφυάλωση και με το θέμα της Σταύρωσης (14ος - 15ος αι.) από τον ναό του Αγίου Βασιλείου στην Άρτα σχολιάζει η αρχαιολόγος Σταματία Κορτζή. Τα εξειδικευμένα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανόν τη λειτουργία τοπικών εργαστηρίων παραγωγής που αντλούσαν από μια παράδοση δυτικής προέλευσης τεχνικών, με τις οποίες ωστόσο πειραματίζονταν ή και τις ανανέωναν οι τεχνίτες, σε μια περίοδο στενών επαφών της Ηπείρου ιδίως με την ιταλική χερσόνησο. Η εικόνα, η οποία μαζί με μία ακόμη αντίστοιχης τεχνικής κοσμούσαν εξωτερικό τοίχο του ναού, εκτίθεται στην αφιερωμένη στους βυζαντινούς χρόνους Αίθουσα Β του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Ιουλίου 2022 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ- ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2022.

Συνταγες χειροποιητο αγγειο 3.000 χρονια πριν Κρυα Ιωαννινων ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Εφορεια Αρχαιοτητων Ιωαννινα μουσειο συλλογη Αρχαιολογικο τεχνολογια κατασκευη χειροποιητα αγγεια πηγες Κρυας, λεκανοπεδιο Ιωαννινα υστερη Εποχη Χαλκου / Πρωιμη Εποχη Σιδηρου πετρογραφικη αναλυση τοιχωμα πολωτικο μικροσκοπιο συνταγη κεραμεας, πηγη αργιλος Πηλινο σκευος Καθημερινος βιος Ηπειρωτες αρχαιομετρια πηλινη αναγλυφη εικονα εφυαλωση Σταυρωση 14ος 15ος αιωνας ιερος ναος Αγιου Βασιλειου Αρτα Αγιος Βασιλειος τοπικο εργαστηριο τεχνικη τεχνιτης, Ηπειρος ιταλια εξωτερικος τοιχος ιν βυζαντιο Βυζαντινο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ